Valné shromáždění OSN by mělo doporučit ustavení tribunálu pro zločiny agrese proti Ukrajině

9. 3. 2022

čas čtení 2 minuty
  • Minulý týden mezinárodní společenství odsoudilo ruskou agresi proti Ukrajině rezolucemi přijatými s drtivou podporou Valným shromážděním OSN a Radou pro lidská práva. 
  • Hrozba použitím síly je v rozporu s Chartou OSN a podle mezinárodního práva je ilegální. Z rozhodnutí spáchat akt agrese může vyplynout trestní odpovědnost, informuje Jennifer Trahanová.

Nyní musí mezinárodní společenství jednat, aby zajistilo zodpovědnost za toto hrubé porušení mezinárodního práva, posílilo Chartu OSN a podpořilo mezinárodní řád založený na pravidlech.

Ve světle chybějící jurisdikce Mezinárodního trestního tribunálu ohledně zločinu agrese spáchaného občany států, které nepřistoupily k Římskému statutu o Mezinárodním trestním tribunálu, se objevily různé návrhy, jak by mohla být ustavena jurisdikce ohledně situace na Ukrajině.

Jedním z takových návrhů je, aby Valné shromáždění doporučilo vyjednat vytvoření hybridního trestního tribunálu pro zločiny agrese, který by byl odsouhlasen OSN a ukrajinskou vládou.

Tribunál vytvořený na doporučení Generálního shromáždění se vyznačuje řadou výhod. Za prvé by šlo o nejmultilaterálnější přístup opřený o rezoluci ohledně agresi proti Ukrajině z minulého týdne (schválenou poměrem hlasů 141:5). Valné shromáždění je také nejsprávnějším místem, kde se záležitostí zabývat, protože Rada bezpečnosti je paralyzována ruským vetem.

Za druhé, už existuje precedent: Existuje Zvláštní tribunál pro Sierru Leone (SCSL) a Mimořádná soudní komora pro Kambodžu (ECCC). Pokud by bylo dosaženo shody ohledně tribunálu, může se postupovat podle statutu tribunálu SCSL.

Mezinárodní tribunál zmíněného typu se dokáže vyhnout určitým imunitám na národní úrovni nebo vznikajícím v oblasti společné jurisdikce národních států. Zvláštní tribunál pro Sierru Leone přišel s nálezem, že lze soudit i úřadující hlavu státu.

Samozřejmě jednoduše novelizovat jednu dvě věty v ustanoveních ohledně jurisdikce v Římském statutu by na první pohled bylo mnohem lepší, než muset vytvářet zcela nový tribunál. Nicméně vyjednávání ohledně zločinu agrese byla dlouhá a obtížná. I když by novela byla ideální, patrně neexistuje politická vůle rozšířit jurisdikci ve věci zločinu agrese na všechny nečlenské státy.

Celý text v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
5139

Diskuse

Obsah vydání | 11. 3. 2022