Putinův strach a začátek doby teroru

10. 3. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Nemohu říci, že brutální tresty, které Rusko zavádí za to, že se události na Ukrajině vůbec jen veřejně nazvou válkou nebo invazí, tedy až patnáct let vězení natvrdo, mne překvapují. Z Moskvy kvůli tomu odcházejí např. New York Times, které tam fungovaly i za stalinismu. Bohužel si myslím, že Putin je logikou situace nucen brutalitu stupňovat, pokud se bude veřejnosti bát stále více.


 

To, že se Putin bojí ruské veřejnosti, je patrné už mnoho let z jednoduchého faktu: nedopřeje jí svobodné volby. Kdyby byl opravdu oblíbený a jistý přízní lidu, nebude organizovat atentát na pana Navalného a nebude ho držet ve vězení, ale utká se ním ve svobodných volbách. Zatímco v Turecku Erdoganova strana prohrála volby v Istanbulu, a to dokonce dvakrát, protože si autokrat vynutil jejich opakování, v Rusku je něco takového už dávno nemyslitelné.

Putinovi válka vlastně dobře poslouží k tomu, aby utáhnul šrouby svého režimu a postupně ho měnil v systém typu KLDR. Ten potenciál má Rusko už mnoho let a vždy mne fascinovalo, kolik lidí to nevidí. Nemyslím, že Putin přeměnu svého režimu v teror (a 15 let vězení za pravdu o válce je teror) od začátku invaze plánoval, doufal spíše ve scénář raketově rostoucí popularity jako v roce 2014, nicméně pořád dokola jde o stabilizaci vlastní moci ve strachu z její ztráty.

Zatímco na Západě je výměna u moci triviální věc, která se děje pořád dokola, protože funguje právní stát a poražený politik má záruku nezávislých institucí (zejména justice), že bude moci žít v bezpečí jako občan, dokonce i jako opoziční politik, v Rusku nic takového není.

Nic jako instituce nezávislé na moci v Rusku neexistuje, a to na všech úrovních státu. Soudní rozsudky jsou soudům prostě jen nadiktovány politickou mocí (a to minimálně už od dob procesu s Chodorkovským). Putin se právem bojí, že pokud by někdo získal moc po něm, neměl by žádné záruky bezpečnosti, protože by se proti nové moci za jeho práva nikdo nepostavil – není totiž kdo.

A pokud jde o teror: už za francouzské revoluce byl teror motivován zejména strachem, stalinistický teror byl motivován opět strachem – a tak je tomu také u Putina.

 

2
Vytisknout
7078

Diskuse

Obsah vydání | 14. 3. 2022