Nemluvňata pohřbená v troskách nemocnice

9. 3. 2022

čas čtení 8 minut

- Západ má "vážné obavy", že by Putin mohl v Kyjevě použít chemické zbraně

Západní představitelé ve svém hodnocení uvádějí, že by mohlo dojít k "naprosto strašlivému" útoku na ukrajinské hlavní město, protože ruské síly se snaží překonat logistické problémy, které zřejmě trápí vojáky směřující do Kyjeva.

Jeden ze západních představitelů uvedl: "Rusko je v současné době na ústupu:

Myslím, že máme dobrý důvod obávat se možného použití nekonvenčních zbraní, částečně kvůli tomu, co jsme viděli, že se stalo na jiných bojištích.

Jak jsem již zmínil, například to, co jsme viděli v Sýrii, částečně proto, že jsme viděli, jak se pro to trochu připravuje scéna v tvrzeních pod falešnou vlajkou, která se objevují, a také další náznaky.

Takže je to pro nás vážná obava."


- Ruské ministerstvo obrany potvrdilo, že na Ukrajině používá termobarické zbraně. Video britského ministerstva obrany vysvětluje, jak fungují:



- Volodymyr Zelenskij: po ruském náletu na porodnici v Mariupolu jsou děti pohřbeny v sutinách.


Mariupol. Přímý úder ruských vojsk na porodnici.  Pod troskami jsou lidé, děti. Zvěrstvo! Jak dlouho ještě bude svět spoluviníkem ignorujícím teror? Okamžitě zavřete oblohu! Zastavte zabíjení! Máte moc, ale zdá se, že ztrácíte lidskost.


Poradce ukrajinského prezidenta Volodymyr Zelenskyj informuje, že pod troskami jsou rodičky a děti poté, co Rusko údajně provedlo letecký útok, který vážně poškodil dětskou nemocnici v přístavním městě Mariupol .

Od poradce ukrajinského prezidenta Mychajla Podoljaka:


Mariupol je vymazáván střelbou RF před našima očimai. Došlo k přímému úderu na porodnici. Pod troskami jsou rodičky a děti. Místo nových životů - smrt. Nebude stačit zavřít 🇺🇦 nebe před raketami? Není to argument pro zastavení zabíjení?



 
Muž stojí na místě, kam byla svržena  na porodnici v Mariupolu ve středu letecká bomba. Ukažte tohle těm ruským darebákům. Porodnice kompletně zničena:



- Ruský prezident Vladimir Putin odmítl všechny kroky, které mu USA nabídly k deeskalaci, a místo toho zesílil ruskou invazi na Ukrajinu, uvedl americký ministr zahraničí Antony Blinken, informovala agentura Reuters.

"Snažili jsme se prezidentu Putinovi poskytnout možné únikové cesty. On je jediný, kdo může rozhodnout, zda je využije, nebo ne. Zatím pokaždé, když se naskytla příležitost právě k tomu, sešlápl plynový pedál a pokračoval po této strašlivé cestě, po které se vydal," řekl Blinken na společné tiskové konferenci se svým britským protějškem ministryní Liz Trussovou.

"Právě teď má jasný plán, jak brutalizovat Ukrajinu, ale s jakým cílem?" dodal. Blinken dodal, že Ukrajinci ukázali, že nepřijmou žádný "loutkový režim", který by se Putin mohl pokusit nastolit místo zvolené ukrajinské vlády.

"Pokud se pokusí takový loutkový režim prosadit tím, že na Ukrajině ponechá ruské síly, bude to dlouhý, krvavý a vleklý zmatek," řekl Blinken.


- Spojené státy zaznamenaly náznaky, že Rusko shazuje na Ukrajinu "hloupé bomby"
- neřízenou munici bez přesného cíle, uvedl vysoký představitel americké obrany. Dodali, že USA pozorují "rostoucí škody na civilní infrastruktuře a civilní oběti".


- Právě hovořil zástupce starosty #Mariupol Sergej Orlov. Říká, že město je pod "nepřetržitým ruským ostřelováním", probíhá genocida, 1170 lidí bylo zabito, 47 dnes pohřbeno v masovém hrobě. Není voda, teplo, elektřina, plyn, obyvatelé pijí sníh a topí dřevem. "Je to středověk"


- Video zveřejněné v úterý na sociálních sítích a ověřené @nytimes
ukazuje srovnané se zemí domy v Mariupolu
, klíčovém přístavním městě na jihu Ukrajiny, které obklíčily ruské síly. Informace přicházející z města jsou omezené.

- Gubernátor ukrajinské Doněcké oblasti uvedl, že po odpoledním náletu ruského letectva na dětskou nemocnici a porodnici v ukrajinském městě Mariupol bylo zraněno přibližně 17 lidí.

Mezi zraněnými jsou i rodičky, uvedl regionální gubernátor Pavlo Kyrylenko.

Obvinil Rusko, že úder provedlo v době dohodnutého příměří, které mělo umožnit evakuaci civilistů z obléhaného jižního města.

- Británie plánuje dodat Ukrajině protiletadlové zbraně Starstreak a "malou zásilku" protitankových raket Javelin, protože ruské síly se blíží ke Kyjevu na východě, uvedl britský ministr obrany.

- Ruské ministerstvo obrany přiznalo, že někteří vojáci z povinné vojenské služby se účastní ruské invaze na Ukrajinu - navzdory opakovanému popírání ze strany prezidenta Vladimira Putina.

Ministerstvo uvedlo, že někteří branci - vojáci povinně odvedení do armády - byli zajati ukrajinskou armádou.


- Civilisté se nemohli evakuovat z ukrajinského města Izjum kvůli ruskému ostřelování ve východní Charkovské oblasti, uvedl oblastní gubernátor Oleh Synehubov.


Dnes měla proběhnout evakuace civilistů z Izyumu do Lozova jako jeden ze šesti dnešních "humanitárních koridorů", ale Synehubov uvedl, že autobusy stále čekají u vjezdu do města.

Dodal, že jednání s Rusy probíhají za podpory Červeného kříže.

- Více než 3 miliony Ukrajinců budou potřebovat potravinovou pomoc, tvrdí Světový potravinový program

Šéf Světového potravinového programu uvedl, že bude potřeba pomoci potravinovými dary více než třem milionům lidí z Ukrajiny.

Výkonný ředitel agentury OSN David Beasley vystoupil ve Varšavě, kde se setkal s polským ministrem zahraničí Zbigniewem Rauem, aby s ním jednal o pomoci uprchlíkům přicházejícím do Polska, informuje agentura Reuters.

1
Vytisknout
6877

Diskuse

Obsah vydání | 14. 3. 2022