Chcete-li porazit Putina, musíte vědět, jak funguje Kreml

10. 3. 2022

čas čtení 2 minuty
 

Západ špatně chápe ruský koncept oligarchie

Ruští oligarchové nemají politický vliv
 

Ruští oligarchové na Putina tlak vyvíjet nebudou. Mlčí, i když sledují, jak se jejich majetek a jmění zmenšuje.  Západ špatně chápe koncepci oligarchie v moderním Rusku, která ponechává tyto mocné aktéry více v područí státu - nebo prezidenta -  a brání magnátům, aby měli skutečnou politickou moc.

To, co Západ nazývá "ruští oligarchové", se dělí do dvou širokých kategorií: ekonomičtí oligarchové a siloviki, píše Olga Chyzh.

 
První skupina - ekonomičtí oligarchové - jsou v podstatě správci, kteří řídí každodenní provoz různých odvětví ruské ekonomiky, jako je bankovnictví nebo těžba ropy. Pro tyto lidi je charakteristická jejich závislost na statu quo a naprostý nesoulad mezi jejich bohatstvím a politickým vlivem.

Postavení ekonomických oligarchů v ruské společnosti je překvapivě nejisté, protože je zcela závislé na jejich vztahu s prezidentem Putinem. Doména těchto oligarchů je striktně ekonomická - očekává se, že se budou držet mimo politiku.

Druhou skupinu, siloviky, tvoří Putinovy petrohradské politické konexe. Původně střední manažeři, nízko postavení administrátoři,  vědci, sportovci a kriminálníci, nyní tito lidé zastávají klíčové vládní a jiné mocenské pozice. Jedná se o Putinovy nejvěrnější stoupence, kteří mají také největší politický vliv.

Tato skupina je  ideologicky konzervativní a nepřátelská vůči Západu. Ekonomiku považují za nástroj státu a západní sankce je nezajímají. Hrozící izolaci Ruska a nucený návrat ekonomických oligarchů do Ruska považují za přínos. Autarkie a izolace usnadňují represe a dále posilují jejich postavení. Siloviki nemají důvod Putina nyní odstraňovat - plní jejich sen o bezohledném policejním státě.

Hlavní chybou v konstrukci západních sankcí je předpoklad, že vyvíjení ekonomického tlaku na vnitřní okruh ruského prezidenta způsobí, že bude požadovat změnu.

Čeho sankce dosáhnou, je oslabení ruské ekonomiky a s tím i její vojenské kapacity. Je jen otázkou času, kdy stát přestane být schopen platit své  zaměstnance - lékaře, učitele, úředníky, ale také policii a vojensko-průmyslový komplex. Nebudou žádné nové tanky, torpédoborce nebo houfnice a ani vojáci, kteří by z nich stříleli.

Zda to potrvá týdny nebo měsíce, záleží na tom, jak Rusko zahraje se zbývajícími kartami, například se spoluprací s Čínou, a jak efektivně využije své stávající surovinové monopoly. Mezitím bude Putinova válka nekontrolovaně pokračovat.

Podrobnosti v angličtině ZDE 

1
Vytisknout
7182

Diskuse

Obsah vydání | 14. 3. 2022