Možné výsledky rusko-ukrajinské války a volba Číny

13. 3. 2022

čas čtení 14 minut


Toto je neuvěřitelná analýza toho, jak Putinova invaze do světa změní uspořádání globálního světa, a to převážně k lepšímu.  Autor: přední čínský politický myslitel, Šanghaj, původně napsáno v čínštině.

Píše, že Putinova invaze na Ukrajinu povede k:
1. Možné eskalaci války mimo Ukrajinu.
2. Určitě k Putinovu pádu.
3. Spojené státy znovu získají vedoucí postavení v západním světě a Západ bude jednotnější.
4. Globálně padá nová "železná opona", která tentokrát odděluje demokracie od autoritářských režimů a zasahuje i do Asie.
5. Růst moci Západu, a to jak vojenské síly, tak síly a významu západních institucí. Větší tvrdá i měkká síla.
6. Další izolace Číny, protože USA, Evropa, ale i Japonsko, Jižní Korea, Tchaj-wan a Austrálie se obrátí proti Číně.

Na závěr autor říká, že Čína má 1-2 TÝDNY na to, aby se rozhodla. A v podstatě říká, že Čína by si měla vybrat Západ a využít svého vlivu na Putina, aby ukončila válku a dala ho na lopatky. Říká, že Čína je jediný stát, který to může udělat. S tím nemohu nesouhlasit.



 


Aktualizace: Dostalo se nám upozornění, že text byl vydán  na americkém serveru a není vůbec zjevné, zda je v Číně přístupný.

Autor, Hu Wei je místopředsedou Centra pro výzkum veřejné politiky poradního úřadu Státní rady, předsedou Šanghajské asociace pro výzkum veřejné politiky, předsedou akademického výboru Chaharského institutu, profesorem a školitelem doktorandů.



Rusko-ukrajinská válka je nejzávažnějším geopolitickým konfliktem od druhé světové války a bude mít mnohem větší globální důsledky než útoky z 11. září. V tomto kritickém okamžiku musí Čína přesně analyzovat a posoudit směřování války a její potenciální dopad na mezinárodní scénu. Současně, aby mohla usilovat o relativně příznivé vnější prostředí, musí Čína pružně reagovat a činit strategická rozhodnutí, která odpovídají jejím dlouhodobým zájmům.

Ruská "speciální vojenská operace" proti Ukrajině vyvolala v Číně velké kontroverze a její příznivci a odpůrci se rozdělili na dvě nesmiřitelně protichůdné strany. Tento článek nezastupuje žádnou stranu a pro posouzení a doporučení nejvyšší rozhodovací úrovně v Číně provádí objektivní analýzu možných válečných důsledků spolu s odpovídajícími možnostmi protiopatření.

Rusko žádá Čínu o vojenskou pomoc při invazi na Ukrajinu

13. 3. 2022

čas čtení 2 minuty

Aktualizace: V reakci na zprávy, že Rusko usiluje o vojenské vybavení a další podporu ze strany Číny, čínské velvyslanectví v USA podle agentury Reuters uvedlo, že prioritou je nyní zajistit, aby se situace nevyhrotila a nevymkla se kontrole.

"Současná situace na Ukrajině je skutečně znepokojivá," uvedl v prohlášení mluvčí Liu Pengyu.

Agentura Reuters rovněž uvádí, že mluvčí čínského velvyslanectví v USA na dotaz ohledně žádosti o vojenské vybavení ze strany Ruska odpověděl: "O tom jsem nikdy neslyšel".
 



Bílý dům se obává, že tento krok je známkou stále těsnějších vazeb mezi Pekingem a Moskvou, píše Financial Times

Jang Ťie-čchi, nejvyšší čínský představitel pro zahraniční politiku, se tento týden setká v Římě s americkým poradcem pro národní bezpečnost Jakem Sullivanem. Bude s ním jednat o Ukrajině


Rusko požádalo Čínu o vojenské vybavení na podporu své invaze na Ukrajinu, což v Bílém domě vyvolalo obavy, že Peking může podkopat snahy Západu pomoci ukrajinským silám bránit svou zemi.

Američtí představitelé sdělili listu Financial Times, že Rusko žádá o vojenské vybavení a další pomoc od Číny  od začátku invaze. Odmítli uvést podrobnosti o tom, o jaký materiál Rusko požádalo.

USA se připravují varovat spojence před situací v souvislosti s některými náznaky, že Čína se možná chystá Rusku pomoci. Jiní američtí představitelé rovněž uvedli, že existují známky toho, že Rusku docházejí některé druhy zbraní.

 Jake Sullivan, poradce pro národní bezpečnost USA, míří do Říma na pondělní jednání s Jang Ťie-čchi, nejvyšším představitelem čínské zahraniční politiky.  Sullivan bude Čínu důrazně varovat, že jakákoli snaha pomoci Rusku v invazi na Ukrajině  nebo vyhnout se západním sankcím bude mít následky.

Čína se v ukrajinské krizi prezentuje jako neutrální aktér a odmítá odsoudit Rusko za invazi do země. USA rovněž nezaznamenaly žádné známky toho, že by čínský prezident Si Ťin-pching byl ochoten vyvíjet jakýkoli tlak na protějška Vladimira Putina.

Oba lídři minulý měsíc v Pekingu podepsali společné prohlášení, v němž popsali partnerství mezi Pekingem a Moskvou jako "bez hranic".

 Zdroj v angličtině ZDE

 18536

Rusové bombardovali cíl 12 km od polské hranice. Usmrtili tam pětatřicet lidí

13. 3. 2022

čas čtení 19 minut

Foto: Zničená tramvaj v remíze v Charkově


- Ruské jednotky kompletně zničily 7 nemocnic, poškodily další 104 nemocnice. Ruští vojáci také usmrtili 6 zdravotníků a vážně zranili dalších 12.




- Rusko použilo bílý fosfor proti civilistům. Je to válečný zločin.


- Zelenskij v neděli navštívil nemocnici a dával tam vyznamenání raněným vojákům:


- V neděli v Rusku zatkli dalších 800 osob protestujících proti invazi na Ukrajinu:

 - Klavír v zničeném bytě:


V ruské státní televizi se debatovalo o připravované invazi do pobaltských zemí a do Švédska

13. 3. 2022

čas čtení 1 minuta

V ruské státní televizi diskutují odborníci o tom, jak nejlépe napadnout severovýchodní Polsko, všechny tři pobaltské státy a švédský ostrov Gotland, který se nachází na strategickém místě v Baltském moři.

S Ruskem je něco vážně špatně.


Objeví se zdvořilí lidé a vesele zdraví místní obyvatele, kteří je vítají. Ti,  kteří je nevítají, budou prostě zamčeni  ve svých bytech.

Zároveň na území Západního vojenského okruhu vstoupí kontingenty do Estonska, do Lotyšska a do Litvy.

V tomto okamžiku se zapne zařízení pro elektronické rušení. Západ a NATO s údivem zjišťují, že Rusko vyhlásilo bezletovou zónu o poloměru 400 km.

Kolem ostrova Gotland. Celé Baltské moře je také pod dozorem ruských jednotek,  které jsou zde také rozmístěny.


Dostali jsme upozornění, že tento záběr je z minulého prosince.  Jde zřejmě o reprízu.


 18186

Proč sakra Putinovi pořád říkáme, co neuděláme?

13. 3. 2022

čas čtení 3 minuty

Toto řekl v diskusním pořadu Any Questions v rozhlase BBC bývalý šéfredaktor deníku Daily Telegraph Charles Moore:

 
Červená linie je důležitá a v syrském konfliktu, který byl přípravou na to, co se děje teď, stanovil prezident Obama červené linie a pak se britský parlament rozhodl, že se tím nebude řídit, a tak se nic nestalo.  

A Putin se z toho hodně poučil v náš neprospěch.

Jedna věc, která mě na tom znepokojuje, je, že si myslím, že bychom neměli přesně říkat, co bychom udělali v každé z těchto situací. Protože tím jenom dáváme Putinovi informace, které jsou pro něj užitečné.

Takže když řekneme, my, to či ono neuděláme, jemu to pomáhá. My říkáme, že například nevytvoříme bezletovou zónu.

Rozhovor Britských listů 475. O podstatě Putinova režimu

10. 3. 2022

čas čtení < 1 minuta



S politologem Jaroslavem Bílkem hovoří při příležitosti pokračujícího vraždění na Ukrajině Jan Čulík o podstatě Putinova režimu. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 11. března 2022.

 18186

Toxický Putin realizuje nejextremnější možnou strategii. Západ ho musí zastavit, než se nákaza rozšíří

13. 3. 2022

čas čtení 6 minut

 
 
Analýza: Pokud se necháme vydírat a nezasáhneme, abychom Rusko zastavili, bude Ukrajina jen začátek



Z politického hlediska je Vladimir Putin chodící mrtvola. Jak to diktátoři vždycky dělají, fatálně přestřelil. Směřuje do bunkru, zbláznil se, návrat k normálu pro něj už není možný. I doma v Rusku se zdá být stále izolovanější, píše Simon Tisdall.

Ale vojensky se nevzdává. Zvolil na Ukrajině to nejextremnější řešení. Znepokojivá otázka: co udělá dál?

Záběry z Ukrajiny ukazují, že jde o příběh dvou způsobů vedení války: skryté síly a brutální síly

13. 3. 2022

čas čtení 5 minut

 

Analýza: Ukrajinské jednotky s protitankovými zbraněmi nastražují léčky, zatímco jejich nepřítel pomalu obkličuje města



Ruské síly v posledních dnech výrazně zesílily obléhání klíčových ukrajinských měst, včetně soustředění asi 21-22 praporních taktických skupin kolem hlavního města Kyjeva. Jde o dva velmi odlišné způsoby vedení války.

Na ukrajinské straně - v taktice připomínající finský odboj během zimní války v roce 1939, kdy invazi sovětských vojsk v obrovské převaze přesto zastavil finský odboj - se úspěchy Kyjeva opírají o vysoce mobilní útoky typu "udeř a uteč" na pomalu se pohybující a přeplněné ruské vojenské kolony.

Další ruský konvoj eliminovaný Ukrajinci:



V ruské válce na Ukrajině bylo zabito nejméně 79 dětí a více než 100 jich bylo zraněno

13. 3. 2022

čas čtení 8 minut

 -  V ruské válce na Ukrajině bylo zabito nejméně 79 dětí a více než 100 jich bylo zraněno.

Kromě mrtvých a zraněných se v chaosu při pokusech o útěk před krveprolitím na ukrajinských hranicích ztrácejí i děti a skupiny humanitární pomoci hlásí případy obchodování s lidmi.






- Po celých Spojených státech se protestující shromáždili na shromážděních "Zavřete nebe". Vyzývají k vytvoření bezletové zóny nad Ukrajinou.

- Země sousedící s Ukrajinou se snaží najít útočiště pro uprchlíky.

Tempo uprchlíků proudících přes ukrajinské hranice se ode dneška zpomalilo, avšak sousední země Ukrajiny se stále snaží zajistit přístřeší pro přibližně 2,6 milionu uprchlíků, informuje agentura Reuters.

Maďarsko přijalo více než 230 000 uprchlíků, přičemž v pátek jich dorazilo 10 530. Rumunsko hlásí 380 866, z toho 16 348 v pátek. Slovensko uvedlo 185 660 příchozích, přičemž většina z nich pokračuje v cestě dále na západ, často do České republiky, kde úředníci v pátek odhadli počet uprchlíků na 200 000.

Dvě třetiny prchajících zamířily do Polska, odhadem 1,3 milionu - polská pohraniční stráž uvedla, že v pátek dorazilo 76 200 lidí, což byl  12% pokles oproti předchozímu dni.



 18493

Vpád na Ukrajinu je vyvrcholením Putinovy politické kariéry. Vsadil na ni vše. Nemá smysl předstírat, že existuje "diplomatické řešení"

13. 3. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

 18536

S lháři a zločinci se nedá vyjednávat

13. 3. 2022 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Doporučování Daniela Veselého, že by Ukrajina měla "splnit požadavky Ruska", je naivní a pošetilé, z jednoho zásadního důvodu: ničivou agresi proti Ukrajině vedou masoví vrazi, lháři a zločinci.

Není možné s nimi vyjednávat, neplní žádné dohody, lžou jako když tiskne. Mezinárodni zločinec Sergej Lavrov tvrdil v Turecku, že Rusko "žádnou invazi na Ukrajinu neprovedlo".

K tomu britská velvyslankyně v OSN:


Rusko dnes v Radě bezpečnosti předložilo řadu divokých, zcela nepodložených a nezodpovědných konspiračních teorií. Řeknu to diplomaticky. Jsou to naprosté nesmysly. Neexistuje jediný věrohodný důkaz, že Ukrajina má program biologických zbraní. Ukrajina je řádným smluvním státem Úmluvy o zákazu biologických a toxinových zbraní.
Jak jsme slyšeli, jedná se o výzkumná zařízení, naše zavedená zařízení zřízená k řešení zdravotních rizik. dnešní brífinky OSN to potvrdily.
Jedná se o další lež v rámci ruské dezinformační kampaně.
Tvrdili, že Ukrajinu nenapadnou. Pak ji napadli.
Ministr zahraničí Lavrov pak řekl, že nenapadli.
A včera tuto absurditu zopakoval. Celá snůška lží.
Řekli, že Ukrajina připravuje špinavou bombu. To byla také lež.
Včera řekli, že těhotná žena zinscenovala své zranění při bombardování nemocnice v Mariupolu.
To byla groteskní lež.
Rusko dnes klesá na nové dno.
Ale tato Rada se nesmí nechat stáhnout s ním.
Vraťme se tedy k faktům.
Rusko napadá Ukrajinu v rozporu s mezinárodním právem.
Rusko zabíjí stovky civilistů nevybíravým ostřelováním ukrajinských měst.
Používá kazetovou munici a termobarické rakety. Zbraně navržené tak, aby způsobily maximální škody, ať jsou rozmístěny kdekoli.
Rusko se zaměřuje na nemocnice a školy a dopouští se válečných zločinů.
Tisíce ruských a ukrajinských vojáků jsou mrtvé. Smrtí, která zničí životy rodin, jež za sebou zanechali.
Z 2,5 milionu Ukrajinců se stali uprchlíci.
Jeden milion dětí byl nucen uprchnout před invazí prezidenta Putina.
Tuto válku musí Rusko ukončit.


Masoví vrazi z Moskvy, kteří vedou válku z Kremlu, musejí skončit u mezinárodního trestního soudního dvora. Není žádná jiná možnost, než aby Západ poskytl Ukrajině co nejsilnější vojenskou podporu, především obranu proti dělostřelectvu.

Nemylme se, že zločinci z Kremlu jsme ohroženi všichni. Po ústupcích Kreml téměř jistě zaútočí i na středovýchodní Evropu.

Je to děsivá situace, ale mnichovanství nepomůže.

Jeden ukrajinský expert situaci předvídal už v roce 2019:
 



Existují pouze dvě možnosti, jak ukončit válku na Ukrajině: přijetí ruských požadavků, anebo naprostá destrukce země

13. 3. 2022 / Daniel Veselý

čas čtení 10 minut

Když jsem před několika dny ve svém posledním textu uvedl, že ruská invaze na Ukrajinu se v určitých rysech podobá vzdušné kampani NATO v Kosovu, zároveň jsem napsal, že konflikt charakterizují některé aspekty irácké invaze a že vstupuje do tzv. „čečenské fáze“, tj. masivní destrukce nejen vojenských cílů a logistických „hubů“, ale i civilní zástavby. Ačkoli to převážně v českých médiích a na sociálních sítích vypadá, jako by vypukla třetí světová válka, je třeba zachovat soudnost a vycházet z daných faktů. Monitoring OSN k 11. březnu hlásí celkově 564 potvrzených civilních obětí, přičemž reálný počet bude dozajista vyšší. Úřady v obléhaném Mariupolu ke 12. březnu informují o nejméně 1582 zabitých civilistech, což monitoři OSN prozatím nebyli schopni ověřit. Civilních obětí bude bohužel nyní rapidně přibývat, a to v přímé úměře s brutalitou ruského dobývání Kyjeva.

Den sedmnáctý ruských zvěrstev: Systematické bombardování obytných čtvrtí, prchajících uprchlíků a skladišť s potravinami

12. 3. 2022

čas čtení < 1 minuta

Rusko se zřejmě snaží místní ukrajinské obyvatelstvo vyhladovět, zbavit přístupu k potravinám. Je to také válečný zločin:





Smrtka prezentuje Vladimíru Putinovi seznam osob, které zavraždil. "Tohle zaplatíš."



 18533

Putinova válka na Ukrajině otřese naším světem stejně jako 11. září 2001. Neudělejme stejné chyby

12. 3. 2022

čas čtení 6 minut

 Útoky na New York a Washington byly tehdy chápány jako výzva demokratickému světu k obraně základního principu svobody. Tato výzva je nyní hlasitější, v neposlední řadě proto, že hrozba, kterou představuje Vladimir Putin, je ostřejší než ta, kterou představovali únosci z 11. září, a napadený princip je jasnější. Invazí na Ukrajinu porušil Putin základní koncept suverenity a sebeurčení, na jehož základě národy koexistují. Prosazuje, že velké státy mohou pohltit ty menší a udělat z jejich obyvatel otroky. Tímto krokem zasekl sekeru do způsobu uspořádání našeho světa a jediného způsobu, jakým může fungovat, píše Jonathan Freedland.

U Kyjeva hoří sklady ropy

12. 3. 2022

čas čtení 12 minut

 - Jestliže nepoznáváte tuto taktiku, nedávali jste pozor. Znepokojující reportáž Quentina Sommervilla, reportéra BBC z Ukrajiny:


- Mnoho prchajících rodin má na autě nápis DĚTI ve snaze zabránit tomu, aby po nich ruští vojáci stříleli:


- Muži pláčí. Děsivá reportáž televize BBC z města Buča nedaleko Kyjeva:


- Tohle je Evropa roku 2022, ne 1941. Malé děti pevně držící své hračky v situaci hororu:




- Rusko může dobýt Kyjev, jen když ho srovná se zemí, říká Zelenskij

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vystoupil na tiskové konferenci v Kyjevě, kde novinářům řekl, že Rusko může ukrajinské hlavní město dobýt pouze tehdy, pokud ho "srovná se zemí", informuje agentura Reuters.

 


- Kyjevský Independent informuje, že Bezpečnostní služba Ukrajiny zachytila telefonické hovory, které dokazují, že ruské jednotky poblíž Charkova dostaly rozkaz střílet na civilisty, včetně dětí.

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva zdokumentoval od úterý nejméně 170 zabitých lidí v Charkovské oblasti - včetně pěti dětí.
- Přehled sobotních událostí v 18 hodin:

    Podle ukrajinské zpravodajské služby zemřelo sedm civilistů poté, co ruské jednotky ostřelovaly evakuační konvoj v Kyjevské oblasti. Ukrajina obvinila Rusko, že střílelo na konvoj civilních evakuantů z obce Peremoha.

    Americký prezident Joe Biden povolil Ukrajině zbrojní a jinou pomoc ve výši 200 milionů dolarů, uvedl Bílý dům. V memorandu ministru zahraničí Antonymu Blinkenovi Biden nařídil, aby byly finanční prostředky přiděleny prostřednictvím zákona o zahraniční pomoci a určeny na obranu Ukrajiny.

    Ukrajinský ministr zahraničí uvedl, že Rusko používá na Ukrajině podobnou taktiku jako v Sýrii a že Mariupol je sice obléhaný, ale stále pod ukrajinskou kontrolou. Dmytro Kuleba rovněž uvedl, že se Rusko pokusilo vytvořit logistickou základnu poblíž Černobylu.

    USA uvedly, že jsou ochotny podniknout diplomatické kroky na pomoc ukrajinské vládě. Mluvčí ministerstva zahraničí se tak vyjádřil v sobotu poté, co ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že Západ by se měl více zapojit do jednání o ukončení války.


    Podle nejnovější zprávy britského obranného zpravodajství ruské síly postupují směrem ke Kyjevu, přičemž většina pozemních sil je nyní vzdálena asi 25 km od centra hlavního města. V sobotu brzy ráno se v Kyjevě rozezněly sirény.

    Ruské síly v pátek bombardovaly města po celé zemi a zdálo se, že se přeskupují k možnému útoku. Po ruských útocích vzplály dva ropné sklady poblíž Kyjeva, jeden z nich ve městě Vasylkiv, kde se nachází také velká letecká základna a které se stalo hlavním ruským cílem, informovala místní média.

    Více než 2 000 lidí se zúčastnilo protestu před radnicí v jihoukrajinském městě Melitopol po  zatčení jeho starosty Ivana Fedorova ruskými silami, uvedla ukrajinská státní televize. Ukrajinské úřady obvinily Rusko z porušení mezinárodního práva tím, že starostu uneslo poté, co byl falešně obviněn z terorismu.

    Bělorusko popřelo, že by se chtělo k ruské invazi připojit. Náčelník generálního štábu ozbrojených sil země Viktor Gulevič uvedl, že Bělorusko nemá v plánu vstoupit do války, ale vysílá na hranici s Ukrajinou pět praporních taktických skupin na rotaci, aby nahradily síly, které tam již jsou.

    Podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského utrpěla ruská armáda největší ztráty za poslední desetiletí. Zelenskij uvedl, že 31 ruských praporních taktických skupin je nyní neschopných boje a že 500 až 600 ruských vojáků se v pátek vzdalo.

    V sobotním projevu na tiskovém brífinku Zelenskij zdůraznil, že jakákoli jednání s Ruskem musí začít příměřím, ale že je otevřen rozhovorům s Putinem. Ukrajinský prezident dodal, že s izraelským premiérem Naftalim Bennettem projednal možnost, že by se jednání konala v Jeruzalémě.

    Francouzský prezident Emmanuel Macron a německý kancléř Olaf Scholz hovořili s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Zopakovali Zelenského výzvu k příměří jako podmínce pro strukturovaná jednání, ale představitel francouzského prezidentství uvedl, že Putin se nezdá být připraven ukončit válku.

    Ruské síly údajně plánují provést "pseudoreferendum" v Chersonu, ukrajinském městě pod ruskou okupací. Zástupce předsedy místní rady v Chersonu agentuře Reuters řekl, že chce vytvořit novou separatistickou republiku.

    Italské úřady v rámci sankcí EU zabavily superjachtu v hodnotě 530 milionů eur, kterou vlastní ruský podnikatel Andrej Melničenko. 


- Ruské síly ostřelovaly mešitu v obléhaném ukrajinském přístavním městě Mariupol, kam se uchýlilo více než 80 dospělých a dětí, včetně tureckých občanů, uvedlo ukrajinské ministerstvo zahraničí.
 

- V chaosu uprchlické krize vyvolané ruskou invazí se podél ukrajinských hranic pohřešují děti a humanitární skupiny a dobrovolníci hlásí případy obchodování s lidmi.
Také již přicházejí zprávy o případech obchodování s lidmi a o tom, že ženám je v Polsku nabízena práce, aby se pak ukázalo, že jde o nelegální pracoviště, zaměstnavatel s nimi špatně zachází a odmítá jim včas vyplatit mzdu. Objevují se případy vydírání osobních dokladů nebo peněz.

Před zločineckým vydíráním a podváděním uprchlíků varuje i Policie ČR:

Ruský pilot: Věděl jsem, že bombarduji obytné domy

12. 3. 2022

čas čtení < 1 minuta

 

 

Na palubě byly 4 tuny vysoce explozivních leteckých pum.
Po provedení přijímání příkazů k předávání souřadnic procesu bojové mise jsem pochopil, že cílem nejsou vojenské objekty, ale obytné budovy. Mírumilovní lidé.
Ale já jsem tento kriminální rozkaz vykonal.
Po bombardování jsem byl sestřelen ukrajinskou protivzdušnou obranou.
Po přistání jsem byl zajat Národní gardou Ukrajiny.

 18029

Rusko zřejmě v důsledku své drtivé vojenské převahy v Ukrajině zvítězí

12. 3. 2022

čas čtení 6 minut

 

Začátkem tohoto týdne ruské ministerstvo obrany přiznalo, že do války v Ukrajině byli vysláni i mladí odvedenci a někteří z nich byli zajati.

Toto přiznání, které je samo o sobě pozoruhodné vzhledem k pečlivým pokusům Ruska kontrolovat vyprávění o válce, přišlo jen den poté, co prezident Vladimir Putin ve videoposelství ujistil svůj národ, že se branci "neúčastní a nebudou účastnit" konfliktu. Zpětný krok přiměl některé k otázce, zda ruský vůdce ve svém prohlášení lhal, nebo zda mu prostě byly poskytnuty nepřesné informace.
 
"Tento incident odhaluje některá nerealistická očekávání, která měl Putin při zahájení této vojenské operace," uvedla Taťjana Stanovaya, zakladatelka R.Politik.

 18211

Jaká jsou ruská tvrzení o biologických zbraních na Ukrajině a co se vlastně děje?

11. 3. 2022

čas čtení 6 minut


Rada bezpečnosti OSN se v pátek sešla na žádost Ruska, aby projednala tvrzení Moskvy, že USA financují "vojenské biologické aktivity" na Ukrajině - jinými slovy, že v ukrajinských laboratořích tajně vyvíjejí biologické zbraně. V OSN proběhla bouřlivá diskuse. Ruský velvyslanec při OSN Vasilij Něbenza evokoval  děsivý přízrak "nekontrolovaného šíření biologických látek z Ukrajiny" po Evropě. Jeho americká kolegyně Linda Thomas-Greenfieldová varovala, že tvrzení Ruska by mohlo být záminkou k tomu, aby mohlo na Ukrajinu zaútočit vlastními biologickými zbraněmi.

 18530

Ukrajina bojuje se zbraněmi ze Západu - ale pravděpodobně to nebude stačit

12. 3. 2022

čas čtení 6 minut

 

Analýza: Nedostatek těžkých děl, tanků a letadel ponechává Ukrajince v těžké situaci vůči Rusku

 
 
Krok za krokem postupují ukrajinští vojáci a zaujímají pozice v lese.  Pokud existovaly nějaké pochybnosti o tom, zda se západní zbraně dostávají do rukou ukrajinských jednotek, záběry zveřejněné ve čtvrtek na sociálních sítích tyto obavy rozptýlily.

Je na nich vidět ukrajinskou lehkou pěchotu, z níž někteří mají na rukou charakteristické žluté pásky, jak v rámco protiútoku proti ruským silám poblíž Kyjeva nesou několik typů protitankových zbraní, včetně britských NLAW, a granátometů. Ale i když se to může zdát hrdinské, stále to není ani zdaleka spravedlivý boj.

Od začátku války na Ukrajině se intenzivně věnuje pozornost ruské strategii, taktice a nasazení, ale o přístupu Ukrajiny se mluví poměrně málo. Záběry nabídlypohled na to, co Ukrajina má  v terénu: lehké síly bojující, aby zabránily obklíčení Kyjeva ruskou armádou.

 18532

Rusové utíkají do EU přes Srbsko

12. 3. 2022

čas čtení 1 minuta

 

Společnost Air Serbia zdvojnásobila počet letů mezi Moskvou a Bělehradem


Rusové používají "srbská zadní vrátka" k útěku do Evropy a obcházení celoevropského zákazu letů do Ruska a z Ruska

Společnost Air Serbia, která je z větší části ve vlastnictví státu, zdvojnásobila počet přímých letů z Moskvy do Bělehradu na 15 týdně, aby uspokojila rychle rostoucí poptávku poté, co EU po invazi Vladimira Putina na Ukrajinu zakázala vstup ruských letadel a leteckých společností do svého vzdušného prostoru. Rusko reagovalo uzavřením svého vzdušného prostoru pro letadla EU a Spojeného království.

Rusové na Ukrajině zabili daleko více civilistů než vojáků

11. 3. 2022

čas čtení 15 minut

- Julii Ždanovskou, jednadvacetiletou matematičku, usmrtily během útoku na Charkov 8. března 2022 ruské jednotky. V roce 2017 Julie reprezentovala Ukrajinu na Matematické olympiádě dívek z Evropy a získala tam stříbrnou medaili.


- Situace v obléhaném ukrajinském přístavním městě Mariupol je "zoufalá" a směřuje k "nepředstavitelné tragédii", pokud nebudou přijata okamžitá opatření, varovali Lékaři bez hranic.

Stephen Cornish, vedoucí švýcarské kanceláře MSF a jeden z vedoucích pracovníků této zdravotnické charity na Ukrajině, řekl agentuře AFP:

    Stovky tisíc lidí... jsou ve všech ohledech obklíčeny.

    Obléhání je středověká praxe, která byla z dobrého důvodu moderními pravidly války zakázána.

Cornish zdůraznil, že podle mezinárodního práva "civilisté musí být chráněni, musí mít možnost mít své základní potřeby, jídlo, vodu, léky, a rozhodně musí být drženi mimo konflikt".

    Jak vidíme nejen v Mariupolu, ale i na základě věrohodných zpráv přicházejících z Charkova a Dněpru a dalších oblastí, není vyvíjeno veškeré úsilí, aby byli civilisté ušetřeni.

"Skutečně směřujeme k nepředstavitelné tragédii," varoval a zdůraznil, že "je ještě čas se jí vyhnout a musíme se postarat o to, aby se jí zabránilo".


- YouTube celosvětově zablokovala ruské státní mediální kanály za "popírání a trivializaci násilných činů".


- Pilot ruského dopravního letadla řekl cestujícím, že válka proti Ukrajině je zločin a všichni musejí proti tomu vystupovat:

 

 18530

Zelenskij: Ruské útoky jsou "otevřeným terorismem zkušených teroristů"

11. 3. 2022

čas čtení 3 minuty

Ve svém nejnovějším projevu řekl ukrajinský prezident:

Za poslední dva dny jsme již evakuovali humanitárními koridory asi 100 000 lidí. Mariupol, Volnovacha však zůstávají zcela zablokovány. Přestože jsme udělali vše pro to, abychom zorganizovali humanitární koridor, ruská vojska nepřestala ostřelovat. Přesto jsem se rozhodl vyslat do Mariupolu konvoj nákladních [kamionů] s potravinami vodou a léky.

Jsem vděčný všem řidičům, statečným lidem, kteří byli připraveni tuto misi splnit. Důležitou misi. Útočníci však zahájili tankový útok na místo, kde se měl tento koridor uskutečnit. Koridor života pro Mariupol.

 18531

Telefonovat Kajínkovi. Aneb jak bylo bombardování Srbska humanitárním činem

12. 3. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 6 minut

Byly to moje dvanácté narozeniny a otec mi dal přenosný zelený psací stroj Olivetti Lettera 82. Už od druhé třídy jsem si byl jistý, že chci být novinářem, poté co školní cvičení v sestavování dětských novin vyústilo v pochvalu od paní učitelky. Babička, vědoma si mého povolání, mě seznámila s legendárním novinářem, který sabotoval vojenskou diktaturu (1964-1985), když byl šéfredaktorem listu Jornal do Brasil. Když mu řekli, aby neotiskl slovo, větu nebo celý článek, otiskl text s prázdnými slovy nebo s plným prázdným místem, aby čtenářům naznačil, že byl cenzurován.

Syrský lékař: Ono je to nadšení přejde. Začnou vám říkat "Kradete nám práci"

11. 3. 2022

čas čtení 5 minut


Moderátor Channel 4 News:

Rusko důsledně popírá, že by na Ukrajině útočilo na civilisty. Dnes označuje tvrzení, že vybombardovalo porodnici a dětskou nemocnici v Mariupolu, za fake news.

Je to však strategie, kterou ruské jednotky  používaly již dříve, když byly obviněny z provádění systematických útoků na zdravotnická zařízení.

Aby pomohly režimu Bašára Asada zajistit si vítězství v Sýrii. Jedním z mužů, kteří jsou s touto strategií velmi dobře obeznámeni, je doktor Hamza al Kateab.

Jeho manželka ve filmu Pro Sama, nominovaném na Oscara, zdokumentovala svůj život v obleženém Aleppu, včetně útoků na nemocnici, kde Hamza pracoval.

Když jsem s ním  před okamžikem mluvil, řekl mi, že ruská armáda nemá žádné etické hranice.


 18487

Jak mluvit s lidmi zasaženými válkou

11. 3. 2022 / Kateřina Duchoňová

čas čtení 7 minut

(pro jejich blízké a dobrovolníky)

Lidé přicházející z válečných oblastí mohou mít nejrůznější pocity – mohou cítit smutek, lítost nad tím, co všechno se v jejich zemi děje, mohou mít úzkost a strach o své blízké, kteří museli ve válce zůstat, také obavy z neznámého v nové zemi, z nového jazyka, z kontaktu z různými institucemi, je možné, že cítí vztek, že se jim děje nespravedlnost, mohou mít pocity studu za to, že své zemi nedokázali lépe pomoci, někdo může naopak pociťovat i uvolněnost z toho, že je v bezpečí. Také se stává, že lidé, kteří prožili výrazný stres, mohou být stažení do sebe, málo komunikovat a působit tak, že neprožívají žádné emoce.

Apel na české poskytovatele telekomunikačních služeb: Zprovozněte učební materiály pro ukrajinské děti!

11. 3. 2022

čas čtení 3 minuty

Telekomy by měly dát prioritu poskytování přístupu zadarmo k učebním materiálům v ukrajinštině (ty materiály už existují, ukrajinské ministerstvo školství je vytvořilo během uzavření škol za pandemie):



Uvolněte data pro ukrajinské děti

Otevření přístupu ke vzdělávacímu obsahu by pomohlo milionům lidí



V sázce jsou životy a učení dětí. Dne 25. února, den po ruské invazi, vyhlásilo ukrajinské ministerstvo školství "mimořádné prázdniny" a uzavřelo všechny školy v celé zemi, aniž by oznámilo jejich opětovné otevření. Konflikt okamžitě pozastavil vzdělávání 5,7 milionu dětí ve věku od 3 do 17 let, z nichž mnohé již předtím přišly o měsíce vzdělávání kvůli smrtícím útokům na školy na východě Ukrajiny nebo uzavření škol kvůli covidu-19. Milion dětí již z bojů na Ukrajině uprchlo a mnoho dalších se snaží najít útočiště na samotné Ukrajině.

 17023

Rusko nebere Ukrajinu jako svobodnou zemi

11. 3. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Přemýšlím nad údajnými podmínkami, které si klade Rusko při vyjednávání s Ukrajinou o míru. Celé je to bez pochyb takto: vraždíme vaše lidi, vyháníme vaše lidi, likvidujeme vaše města a vy nám za to dejte, co chceme, jinak to bude ještě horší. To samotné dělá z jakékoli smlouvy jen cár papíru.

Rozhovor Britských listů 474. Putinova agrese. Co bude dál?

7. 3. 2022

čas čtení < 1 minuta



Putinova útočná válka na Ukrajině pokračuje neuvěřitelnými zvěrstvy proti civilnímu obyvatelstvu, matkám s dětmi, novinářům a Putinova ekipa stále ještě hrozí jaderným úderem. Co se stane teď a v nejbližší budoucnosti, jak na to reagovat a dokáže to Česká republika. Jan Čulík o tom hovoří s Bohumilem Kartousem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 8. března 2022.

 18528

Stejně jako za studené války se do Ruska vrátilo krátkovlnné rádio. Obchází cenzuru

11. 3. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 2 minuty



Jak starší Češi dobře vědí, přístup k zakázaným informacím může být v autoritářském režimu, který je závislý na lžích, aby ospravedlnil svou přítomnost u moci, obtížný. Kreml se snažil umlčet protiválečné protestní hnutí v Rusku tím, že omezil zahraniční i místní nezávislé zpravodajské kanály a vysílání, stejně jako Twitter a Facebook.

 18453

Primátorka Vaňková v Brně objevila kouzlo "sociální práce v terénu"...Myslím, že nezůstane sama….

11. 3. 2022 / Pavel Veleman

čas čtení 4 minuty

Nedotýkej se mne! Neptej se mne! Nemluv na mne! Zůstaň se mnou!

Samuel Beckett: Whoroscope, 1930

Tak nám konečně začínají vznikat sociálně/zdravotní týmy, o kterých již sním asi tak patnáct let. Ne však promyšleně (např. v rámci zrychlení činnosti lékařské posudkové služby nebo skutečné funkční spolupráce samospráv a Úřadů práce ČR), ale zcela nahodile, amatérsky, řídící se myšlenkou, když nemohu s ničím pořádně pomoci a nemám co nabídnout, strčím do tašky desítky letáků a vyrazím do bytu za klienty je trochu "vycukat". Pardon, pomoci!

Rozhovor Britských listů 473. Ukrajina. Zahyneme všichni?

3. 3. 2022

čas čtení 1 minuta


Změnilo se všechno a více než týden nyní všichni žijeme v nesmírně nebezpečné, dosud nevídané éře. Šílená, iracionální, šokující a nyní nesmírně brutálně Ruskem vedená Putinova válka proti Ukrajině a jejímu civilnímu obyvatelstvu ohrožuje válečnými zločiny Vladimíra Putina nás všechny. Jan Čulík o tom hovoří s vojenským odborníkem Britských listů Karlem Dolejším. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 4. března 2022.

 18164

Tak znovu: Prosíme, přispějte na provoz Britských listů

21. 12. 2021

čas čtení < 1 minuta

Finanční částka k dispozici Britským listům dosáhla rekordního minima, jak je vidět z přiloženého obrázku.

Snažíme se provozovat deník s minimálními náklady, avšak tři kmenoví autoři (nikoliv šéfredaktor) nemohou žít ze vzduchu a musíme jim hradit aspoň minimální honoráře.

Z částky 14 321 Kč to ale asi nepůjde. Potřebujeme na provoz Britských listů měsíčně cca 60 000 Kč.

Od Nového roku budeme znovu pravidelně vydávat přehled finančního stavu Britských listů, z důležitých důvodů to v druhé polovině roku 2021 nebylo možné.


Prosíme, přispějte.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

 

Jan Čulík
šéfredaktor

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

 18509

Ukrajina je jen začátek Putinovy války

11. 3. 2022

čas čtení 3 minuty

  • Dosud neznámá americká interní analýza tvrdí, že invaze na Ukrajinu je vyvrcholením Putinova patnáctiletého plánu na ovládnutí Eurasie, který má být odvetou za rozšiřování NATO, informuje Nafeez Ahmed.

Jak se všechno dokáže okamžitě proměnit v prach

11. 3. 2022

čas čtení 2 minuty

Jak vzácná a křehká je naše svoboda a bezpečnost. Je to srdcervoucí.

Tato žena změnila část mého já, když jsem to poprvé viděla v @BylineTV. Nikdy na ni nezapomenu.

"Už se necítím ve své kůži. Jsem jiný člověk. Byla jsem novinářka, velmi hrdá na sebe & slavná. Teď jsem uprchlice"

Všechno se může okamžitě proměnit v prach.

Když začala válka, byla jsem v Kyjevě ve svém bytě. Pronajímám si byt v centru Kyjeva. Můj život se mi opravdu líbil, ale během jediného dne byl úplně zničen a já musela z Kyjeva utéct.  Ráno jsem, víte, pila kávu v pěkné kavárně, měla jsem tam své skvělé přátele, kteří všichni pracují v kreativní sféře, jako novináři,  režiséři a designéři. A každý pátek jsme si dávali víno. Víte, to byl naprosto privilegovaný život. Jsem z toho zničená. Nechtěla jsem opustit svůj byt. Mám tam všechno ve svém hezkém bytě v centru, v hipsterském centru Kyjeva.

Tady mám jen tenhle jeden batoh a tohle jsou jediné kalhoty, které mám. 

 18527

Jak chytré telefony možná obměkčily Taliban

11. 3. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 2 minuty


Ehsanullahovi je nyní 21 let. Vyrůstal ve svobodnější společnosti než jeho rodiče. Ale nyní, když se v Afghánistánu vrátil k moci Taliban, se jeho život obrátil vzhůru nohama.

Prostřednictvím jeho účtu na Instagramu jsem se ho zeptal, jak se jeho život změnil po převzetí moci Talibanem. Jeho odpovědí byl emotikon, který ukazuje hluboký smutek. A pak mě požádal, abych s ním mluvil přes komunikační aplikaci Telegram, kterou nyní jeho generace hojně používá v naději, že nezanechá stopy po jejich nyní nelegálních chatech.

Rozhovor Britských listů 471. Jak jsme se díky Putinovi probudili v katastrofální nové éře

25. 2. 2022

čas čtení < 1 minuta

O invazi Vladimíra Putina a o jejích dopadech na Evropu a svět hovoří Jan Čulík s běloruským politologem vyučujícím na bratislavské univerzitě Aliaksejem Kažarským. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 25. února 2022.




Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

 18169

Ukrajina - válka v jaderném stínu

11. 3. 2022

čas čtení 3 minuty

  • Zatímco se NATO a Rusko kvůli válce na Ukrajině blíží vzájemné konfrontaci, populární názor tvrdí, že přímý střet by takřka nevyhnutelně vedl k jaderné válce. Přesně tak situaci spinuje Kreml. Ale ve skutečnosti možná existuje spousta prostoru pro omezenou konvenční válku jaderných mocností, upozorňuje David Brewster.

 16524

Tisková zpráva:

Dezinformace a zahraniční vměšování bere Evropský parlament vážně, říká Gregorová ke vzniku nového výboru

11. 3. 2022

čas čtení 1 minuta

Europoslanci dnes schválili obnovení mandátu výboru pro zahraniční vměšování a dezinformace (INGE). Jeho koordinátorkou byla dosud Markéta Gregorová, podle které tím Evropský parlament dává jasně najevo, že má téma dezinformací prioritu. Tento týden europoslanci jasnou většinou schválili zprávu původního výboru, která vůbec poprvé takto komplexně řeší problematiku zahraničního vměšování a dezinformací. 

 16524

Vedoucí představitelé západní Evropy odmítli žádost Ukrajiny o urychlené členství v EU

10. 3. 2022

čas čtení 3 minuty


Emmanuel Macron říká, že "musíme být ostražití", přestože východní členské státy chtějí Ukrajině ukázat, že "cesta je pro ně otevřená



Emmanuel Macron v čele západoevropských lídrů odmítl výzvy Volodymyra Zelenského k urychlenému přijetí Ukrajiny do EU, a to i přes podporu východních členských států.

Na summitu ve Versailles uznalo 27 zemí EU jako jeden celek "tektonický posun v evropských dějinách" způsobený ruskou invazí do sousední země a slíbilo posílit svou vojenskou sílu a "posílit naše vazby a prohloubit naše partnerství" s Kyjevem.

Výzvy ukrajinského prezidenta, podporované Estonskem, Maďarskem, Lotyšskem, Litvou a Polskem, k zahájení zvláštního procesu členství však nepřesvědčily Francii, Německo, Španělsko ani Nizozemsko.

 18526

Monitor Jana Paula: Za práh bezvýznamnosti, aneb Smetana a Nikl v Chrudimi

10. 3. 2022 / Jan Paul

čas čtení 3 minuty


Na umění mě vždy zajímalo, jakou zprávu mi sděluje. Nesouzním s výtvory, jejichž autor je natolik ponořený sám do sebe, že už nemá nic dalšího, co by sdělil nad rámec svého sebestředného bolestínství. Okolnost, že lidé prožívají vnitřní boje, že jsou nějak emocionálně citlivý, je u lidské bytosti očekávatelná, to se prostě o člověku ví. Dílo, které mi sděluje, že jeho autor prožívá nějaké osobní potíže, mě neoslovuje. Smysl tvorby - pokud se nemá jednat jen o soukromou terapii - spatřuji ve schopnosti autora přesáhnout sám sebe nadčasovějším sdělením.

Schůzka mezi ukrajinským a ruským ministrem zahraničí v Turecku nepřinesla žádné výsledky

10. 3. 2022

čas čtení 9 minut

- Lavrov na tiskové konferenci v Turecku vyděsil svět tvrzením, že Rusko neplánuje invazi do žádných zemí. Řekl, že ani na Ukrajinu Rusko neprovedlo invazi.


Ve čtvrtek ráno se objevily dramatické záběry z dronu, které zachycují ukrajinský přepad kolony ruských tanků nedaleko Brovar, v místě vzdáleném asi 35 km přímo od centra Kyjeva.

Specializovaná organizace Bellingcat, která se zabývá vyšetřováním otevřených zdrojů, uvedla, že video geolokalizovala do málo obydlené oblasti na silnici E95 směřující ke Kyjevu - což je přímá trasa na východ hlavního města, kde se ruské síly pokoušejí o masové nasazení.

Dobře zpracované 45sekundové video  je montáží bojů na silnici se zvukem, který zřejmě zachycuje ruského velitele, jenž podává zprávu o útoku svým nadřízeným a o smrti velitele pluku. To by také mohlo naznačovat, že k natočené bitvě  nedošlo dnes.

Jeden z ruských vojenských expertů, který si video prohlédl, Rob Lee, bývalý americký voják a doktorand na King's College London, uvedl, že podle jeho názoru se jedná o ukázku "velmi špatné taktiky" ze strany Rusů, protože jejich jednotky  byly jasně rozmístěny "na otevřené cestě".


- Od začátku ruského ostřelování bylo v ulicích obléhaného ukrajinského přístavu Mariupol shromážděno více než 1 200 mrtvol, uvedl zástupce starosty města.

V rozhovoru pro BBC Serhij Orlov uvedl, že neví, kolik lidí bylo ve městě celkem zabito, ale nejnovější údaj je 1 207 osob.

Jsou to "jen těla, která jsme posbírali na ulici", řekl Orlov.

Čtyřicet sedm lidí bylo pohřbeno v hromadném hrobě, protože nebylo možné dostat se na hřbitovmimo město, řekl. "Ne všichni byli identifikováni," dodal.

- Statisíce lidí v Mariupolu nemají jídlo, vodu, teplo, elektřinu ani lékařskou péči

Statisíce lidí v obléhaném ukrajinském přístavním městě Mariupol nemají žádné potraviny, vodu, teplo, elektřinu ani lékařskou péči v "čím dál zoufalejší" humanitární situaci, uvádí Mezinárodní červený kříž.

"Mnoho lidí hlásí, že nemají žádné jídlo pro děti," řekl Volkov.pracovník Červeního kříže.

Lidé se začali vzájemně napadat kvůli jídlu. Lidé začali ničit něčí auto, aby z něj vybrali benzín.

- Od ruské invaze uprchla polovina obyvatel Kyjeva, říká starosta

Kyjevský starosta Vitalij Kličko ve svém projevu v ukrajinské televizi uvedl, že polovina všech obyvatel hlavního města opustila město v souvislosti s postupem ruských sil na město, informuje agentura AFP.  Kyjev se však proměnil v pevnost. Každá ulice, každá budova, každé kontrolní stanoviště bylo opevněno.


- Twitter stáhl příspěvek ruského velvyslanectví v Londýně, který tvrdil, že středeční útok na porodnici v Mariupolu byl zinscenovaný.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov dříve prohlásil, že nemocnici "již dávno" obsadil prapor Azov - dobrovolnická skupina bojující po boku ukrajinské armády - a že z budovy byly dávno odvedeny všechny těhotné ženy.




Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes uvedl, že při středečním leteckém útoku na nemocnici zahynuli tři lidé včetně jednoho dítěte.

Od zahájení ruské invaze bylo ruskými silami poškozeno více než 60 nemocnic na Ukrajině a zabito pět zdravotníků, uvedl ukrajinský ministr zdravotnictví Viktor Ljaško.

- Rusko plánuje změnit pravidla pro odvody tak, aby bylo možné zasílat povolávací rozkaz poštou.
Pokud odvedenec dopis  přijme a nedostaví se na odvodní místo, bude to považováno za trestný čin.


 18317

Má diplomatické prozření prezidenta Zelenského naději na úspěch?

Ruská federace v tuto chvíli na Ukrajině aplikuje podobný scénář jako NATO v roce 1999 v Srbsku

10. 3. 2022 / Daniel Veselý

čas čtení 10 minut

Jsem si moc dobře vědom skutečnosti, že srovnání ruské agrese na Ukrajině s bombardováním Srbska vzdušnými silami Severoatlantické aliance v jistých ohledech poněkud pokulhává. Jestliže kyjevskou vládu můžeme s klidným svědomím označit za „hybridní režim“, Miloševičův autoritářský režim pak byl silně nacionalistický a šovinistický, a nadto prováděl etnickou čistku a další zločiny. Avšak mám za to, že pozůstalí po obětech jen stěží řeší geopolitické souvislosti, neboť mají úplně jiné starosti. Je proto lhostejné, když USA svrhly iráckého diktátora, jejž si dlouhá léta samy pěstovaly – než kdyby hypoteticky odstranily populárního představitele „hybridního režimu“. Nicméně z vojenského a strategického hlediska se některé paralely s útokem NATO na Srbsko před 23 lety přímo nabízejí.


"Poznal jsem je podle zavazadel"

10. 3. 2022

čas čtení 2 minuty



Ukrajinec popsal okamžik, kdy se dozvěděl, že jeho ženu a dvě děti zabil ruský granát, poté, co na Twitteru uviděl příspěvek s jejich mrtvými těly.

"Poznal jsem ta zavazadla a tak jsem se to dozvěděl," řekl Serhij Perebyinis listu New York Times.

Tetiana Perebyinisová a jejich dvě děti - osmnáctiletý Mykyta a devítiletá Alisa - zahynuli ve městě Irpin při pokusu o útěk. Fotografie mrtvé rodiny ležící vedle pomníku obětem druhé světové války se dostala na titulní stránky několika novin.

V příspěvku na Facebooku ve čtvrtek brzy ráno Perebyinis uvedl, že utrpení bylo "jako z hororu".

"Je těžké se na to všechno dívat, když vaše milovaná žena leží v černém pytli na podlaze," napsal.

Zároveň přislíbil spravedlnost pro svou rodinu: "Budu za ně bojovat až do konce. Postarám se o to, aby padl soudní verdikt."




Den třináctý. Útok na porodnici a další ruská zvěrstva

10. 3. 2022

čas čtení 1 minuta

Rusové zaútočili na další dvě nemocnice, v Žytomyru:

Zelenskij: Co to bylo? Denacifikace nemocnice?  Co je to za zemi, to Rusko, když se bojí nemocnic a porodnic a likviduje je?

Oni tam snad byli maličtí nacionalisté? Chystaly se těhotné ženy střílet rakety na Rostov? Nebo snad někdo v té porodnici urazil rusky mluvící lidi?





Pozor, jako každý den v těchto dnech, tato reportáž Channel 4 News obsahuje děsivé záběry, které mohou čtenáře traumatizovat.





 18514

Když ne teď – KDY?!

10. 3. 2022 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 6 minut

 

(aneb jak lidem v Česku zlevnit energii)

Je evidentní, že stát musí tvrdě přehodnotit dlouhodobý energetický mix zejména silové energie. Musí začít přiměřeně nahrazovat zemní plyn, ropu, uhlí a po současných událostech na Ukrajině zřejmě (odhaduji) i jádro. Z toho se zdá, že pro nejbližší léta i střednědobý horizont nemohou jako dostatečná náhrada stačit obnovitelné zdroje energie. Musí se na nich intenzivně pracovat, protože je nemusíme dovážet a nikdo nám je nemůže vzít, ale je to v objemu například nyní spotřebovávaného plynu a ropy určitě běh na delší trať.


 18186

Začíná třetí týden Putinova brutálního, nesmyslného útoku proti Ukrajině

10. 3. 2022

čas čtení 3 minuty

Ruská válka na Ukrajině vstoupila ve čtvrtek do třetího týdne. Podle odhadů OSN jsou hlášeny stovky mrtvých nebo zraněných a více než dva miliony ukrajinských uprchlíků dosud opustily svou vlast.

Zde je aktuální stav krize:

- Ve středu odpoledne ruským náletem zničena dětská nemocnice a porodnice v Mariupolu.

- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil útok za "konečný důkaz genocidy" a dodal, že pod troskami jsou pohřbeny děti, zatímco regionální gubernátor uvedl, že 17 lidí bylo zraněno. "Dětská nemocnice, porodnice. Jak mohli ohrozit Ruskou federaci?" ptal se. Zelenskij dodal.

- Západní představitelé varovali před "vážnými obavami", že by Vladimir Putin mohl na Kyjev použít chemické zbraně. Ve svém hodnocení uvedli, že by mohlo dojít k "naprosto strašlivému" útoku na ukrajinské hlavní město, když se ruské síly snaží překonat logistické problémy, které zřejmě trápí jednotky směřující ke Kyjevu.

- Google zrušil veškerou monetizaci zveřejňování videí na YouTube v Rusku:


Zelenskij ve středu večer: Chtějí, abychom se cítili jako zvířata

10. 3. 2022

čas čtení 3 minuty

Zelenskij ve Sky News: Státy musejí jednat teď, než bude příliš pozdě. Ukrajina nedokáže ukončit válku proti Rusku sama a miliony zemřou, pokud svět nezastaví ruské bombardování měst.

Zelenskij:  Chtějí, abychom se cítili jako zvířata, protože zablokovali naše města. Největší města na Ukrajině a oni je zablokovali. Protože nechtějí, aby naši lidé dostali jídlo a vodu. Včera například děti. Nevím, jestli znáte, jestli znáte děti v Mariupolu, tam jsou mrtvé děti.  Ano, víte, že to je záměr této operace. Nevím, co o tom Putin říká, ale ta myšlenka je, že Ukrajinci jsou zvířata, ale my nejsme.

Reportérka: To je pravda. Jak to tedy zastavíte? Jste připraveni udělat dohodu, jak jste říkal? Jste ochotni se domluvit?

Zelenskij: Nemůžeme to všechno zastavit sami.  Jedině pokud se svět sjednotí kolem Ukrajiny.

Reportérka: Ale svět je jednotný.

Zelenskij: Ne, je to stále velmi pomalé. Je to stále velmi pomalé, ale to cítíte, jen když jste tady, protože lidé z Evropy nebo z USA to mají na Ukrajinu daleko. Je to daleko od srdce té tragédie a a nevidíte, nemůžete pochopit detaily, protože tady nebojujete, a já chápu proč a nechci, aby bojovali, ale tyto země mohou pomoci, mohou se sjednotit.

 18029

Putin sází na to, že Západ je příliš dekadentní na to, aby bránil své hodnoty. Mýlí se

10. 3. 2022

čas čtení 6 minut

 
Diktátoři, kteří se dostali k moci a jsou opředeni mýty o sobě samých, vždy podceňují sílu demokracií.

 
Vladimir Putin vsadil na krátkou válku, protože si nemyslel, že by se Ukrajinci invazi ubránili. Nyní sází na to, že Rusové budou tolerovat dlouhou válku a že ho Západ uprostřed své halasné kritiky nechá válku dokončit.

V první fázi to znamená, že použije všechny zbraně, které má Kreml k dispozici, s nevybíravou brutalitou, dokud se ruské tanky nebudou moci valit od Charkova až k polským hranicím.

Iveco odchází z Ruska až do změny režimu

10. 3. 2022

čas čtení < 1 minuta

To je důležité, protože firma Iveco vyvinula a dodává Rusku speciální vozidla, uzpůsobená pro poměry na Sibiři, které Rusko potřebuje pro svůj ropný průmysl.



 18029

Chcete-li porazit Putina, musíte vědět, jak funguje Kreml

10. 3. 2022

čas čtení 2 minuty

 

Západ špatně chápe ruský koncept oligarchie

Ruští oligarchové nemají politický vliv
 

Ruští oligarchové na Putina tlak vyvíjet nebudou. Mlčí, i když sledují, jak se jejich majetek a jmění zmenšuje.  Západ špatně chápe koncepci oligarchie v moderním Rusku, která ponechává tyto mocné aktéry více v područí státu - nebo prezidenta -  a brání magnátům, aby měli skutečnou politickou moc.

To, co Západ nazývá "ruští oligarchové", se dělí do dvou širokých kategorií: ekonomičtí oligarchové a siloviki, píše Olga Chyzh.

30777

Někteří klimatičtí vědci už toho mají dost a jsou připraveni stávkovat

10. 3. 2022

čas čtení 1 minuta

Důkazů o globálním ohřívání přibývá. Národy nejednají. Někteří vědci se ptají, co mohou změnit další zprávy, informuje New York Times.

Někdy je Bruce Glavovic tak hrdý na to, že je vědcem zabývajícím se životním prostředím. Studuje pobřežní plánování a učí budoucí výzkumníky, že ho to dojme až k slzám.

Jindy si klade otázku, zda to vůbec stačí. Vědci nade vši pochybnost prokázali, že změna klimatu mění planetu k horšímu. Jejich práce však většinou nedokázala přimět vlády, aby se tímto problémem zabývaly. Když všechny signály vědcům napovídají, že jejich výzkum není vyslyšen, je to tragické, říká doktor Glavovic. A prostě jen produkují další a další studie.

"Proboha, vždyť jsme měli 26 zasedání konference smluvních stran," řekl s odkazem na summity OSN o globálním oteplování. Další vědecké zprávy, další sada grafů. "Myslím to vážně, jaký to bude mít vliv?" říká.

Dr. Glavovic se domnívá, že přerušení výzkumu by dalo jeho kolegům šanci přemýšlet, opravdu přemýšlet, jak nejlépe využít své schopnosti v krátkém období, které lidstvu zbývá na změnu trajektorie planety. "Hodiny tikají," zdůrazňuje.

 

Celý text v angličtině ZDE

 17026

Ukrajina: Proč je bezletová zóna v režii NATO skutečně špatný nápad

10. 3. 2022

čas čtení 5 minut

Tracy Wilkinson v Los Angeles Times píše o vyhlášení bezletové zóny nad Ukrajinou, kterou navrhuje ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, a o tom, že ji Pentagon rezolutně odmítá. Volání po bezletové zóně mezi některými členy Kongresu a americké občanské společnosti však vykazuje pozoruhodnou amnézii, a to možná zčásti proto, že výraz "bezletová zóna" je nesprávné označení, píše Juan Cole.

 18448

Putinův strach a začátek doby teroru

10. 3. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Nemohu říci, že brutální tresty, které Rusko zavádí za to, že se události na Ukrajině vůbec jen veřejně nazvou válkou nebo invazí, tedy až patnáct let vězení natvrdo, mne překvapují. Z Moskvy kvůli tomu odcházejí např. New York Times, které tam fungovaly i za stalinismu. Bohužel si myslím, že Putin je logikou situace nucen brutalitu stupňovat, pokud se bude veřejnosti bát stále více.


 

 18301

Jak by vypadala případná mírová dohoda mezi Ukrajinou a Ruskem?

10. 3. 2022

čas čtení 13 minut

AMY GOODMAN: O válce na Ukrajině a možných způsobech jejího ukončení s námi hovoří Anatol Lieven, vedoucí pracovník Quincy Institute for Responsible Statecraft. Jeho poslední článek v listu Guardian nese titulek Je načase se zeptat: jak by vypadala mírová dohoda mezi Ukrajinou a Ruskem? Lieven je autorem řady knih o Rusku a bývalých sovětských republikách, včetně Ukrajiny a Ruska.

Vítejte zpět v pořadu Democracy Now!

ANATOL LIEVEN: Dobrý den.

AMY GOODMAN: Začněme touto otázkou: Jak by vypadala dohoda mezi Ukrajinou a Ruskem, která by ukončila tuto invazi?

 

Ať jdou do hajzlu

10. 3. 2022

čas čtení < 1 minuta

Rusko proměnilo dům tohoto muže v trosky, zabilo jeho dvanáctiletou dceru, jeho manželku, její přítelkyni, dva zetě a tchyni. Přežili jen vnuci a kočka.



 18525

Válka, která změnila Rondo

10. 3. 2022

čas čtení 1 minuta

Vážení přátelé,

Dovolujeme si vás upozornit na hithitovou kampaň Větrnéch mlýnů.

Připravujeme k vydání dětskou knížku Válka, která změnila Rondo. Titul vydáváme dvojjazyčně, ukrajinsky a česky, aby mohl sloužit i jako jazyková pomůcka pro ukrajinské děti. Výtěžek kampaně je určen k pokrytí nákladů spojených s výrobou. Veškerý zisk z kampaně a prodeje knihy umožní titul šířit do všech českých základních škol, ve kterých jsou a budou zřízeny ukrajinské třídy. Autory knihy jsou ukrajinští umělci Romana Romanyšyn a Andrij Lesivndrij, členové studia „Agrafka“.

Dlouhodobě se věnujeme vydávání a propagaci ukrajinské literatury u nás. V roce 2015 byli hosty literárního festivalu Měsíce autorského čtení, který dvacet let pořádáme, spisovatelky a spisovatelé z Ukrajiny. Mnozí z nich se stali našimi přáteli. S velkou bolestí sledujeme současné dění na Ukrajině a dle našich možností se snažíme pomoci.
 
 
Děkujeme. 
 
Větrné mlýny
 

Nemluvňata pohřbená v troskách nemocnice

9. 3. 2022

čas čtení 8 minut


- Západ má "vážné obavy", že by Putin mohl v Kyjevě použít chemické zbraně

Západní představitelé ve svém hodnocení uvádějí, že by mohlo dojít k "naprosto strašlivému" útoku na ukrajinské hlavní město, protože ruské síly se snaží překonat logistické problémy, které zřejmě trápí vojáky směřující do Kyjeva.

Jeden ze západních představitelů uvedl: "Rusko je v současné době na ústupu:

Myslím, že máme dobrý důvod obávat se možného použití nekonvenčních zbraní, částečně kvůli tomu, co jsme viděli, že se stalo na jiných bojištích.

Jak jsem již zmínil, například to, co jsme viděli v Sýrii, částečně proto, že jsme viděli, jak se pro to trochu připravuje scéna v tvrzeních pod falešnou vlajkou, která se objevují, a také další náznaky.

Takže je to pro nás vážná obava."


- Ruské ministerstvo obrany potvrdilo, že na Ukrajině používá termobarické zbraně. Video britského ministerstva obrany vysvětluje, jak fungují:



- Volodymyr Zelenskij: po ruském náletu na porodnici v Mariupolu jsou děti pohřbeny v sutinách.


Mariupol. Přímý úder ruských vojsk na porodnici.  Pod troskami jsou lidé, děti. Zvěrstvo! Jak dlouho ještě bude svět spoluviníkem ignorujícím teror? Okamžitě zavřete oblohu! Zastavte zabíjení! Máte moc, ale zdá se, že ztrácíte lidskost.


Poradce ukrajinského prezidenta Volodymyr Zelenskyj informuje, že pod troskami jsou rodičky a děti poté, co Rusko údajně provedlo letecký útok, který vážně poškodil dětskou nemocnici v přístavním městě Mariupol .

Od poradce ukrajinského prezidenta Mychajla Podoljaka:


Mariupol je vymazáván střelbou RF před našima očimai. Došlo k přímému úderu na porodnici. Pod troskami jsou rodičky a děti. Místo nových životů - smrt. Nebude stačit zavřít 🇺🇦 nebe před raketami? Není to argument pro zastavení zabíjení?



 
Muž stojí na místě, kam byla svržena  na porodnici v Mariupolu ve středu letecká bomba. Ukažte tohle těm ruským darebákům. Porodnice kompletně zničena:



Nevýslovně odporná představa

9. 3. 2022

čas čtení 1 minuta

Představa, že by Ukrajina mohla být nucena přijmout trvalou ztrátu Donbasu a Krymu a zavázat se k neutralitě výměnou za to, že Rusko přestane bombardovat dětské nemocnice, je nevýslovně odporná. Který národ by s tím souhlasil?

A také, jak již mnoho Ukrajinců zdůraznilo - k neutralitě jsme se zavázali v roce 1994. Nezabránilo to ruské invazi v roce 2014. Proč by sakra měli Rusku - a Spojenému království a USA jako garantům Budapešti - znovu věřit?

Novináři by zjevně neměli emocionálně reagovat, když vidí takovéto fotografie. Ale některé věci myslím můžeme říct spolehlivě. Někteří lidé se ptají, proč Češi, Slováci, Poláci, a tak dále chtěli tak horlivě do NATO, poté, co unikli ze spárů Moskvy. Myslím, že tohle je ten důvod.


 18517

BBC varuje před virálně šířenými lžemi, že "žádná válka na Ukrajině neprobíhá"

9. 3. 2022

čas čtení 5 minut

Foto: Na snímku je zachycena situace, kdy se na Ukrajině váleční veteráni a vojáci z Ruska dostali do konfliktu se sovětskými vojsky, Tyto záběry z natáčení televizního seriálu z roku 2020 jsou sdíleny s tvrzením, že ukazují herce, kteří jsou líčeni jako oběti ukrajinské války

Téměř dva týdny po ruské invazi na Ukrajinu nepolevuje proud falešných nebo zavádějících informací o válce na Ukrajině.

Šíří se tvrzení,  že válka je podvod, mediální výmysl nebo že Západ její rozsah zveličuje.




Video, na kterém si mladá žena a mladý muž nechávají na obličej aplikovat falešnou krev, má na různých platformách miliony zhlédnutí.

Je sdíleno jako údajný důkaz, že válka na Ukrajině je podvod a civilní oběti jsou ve skutečnosti "krizoví herci" - lidé najatí k sehrání scén z útoku.

Tento snímek pochází z ukrajinského televizního seriálu z roku 2020 a nesouvisí s ruskou invazí.

Video bylo natočeno v roce 2020 na natáčení ukrajinského televizního seriálu Kontaminace. Herce lze vidět na snímcích ze zákulisí natáčení, které byly zveřejněny na Twitteru v prosinci 2020.

 18515

SE Ranking píše na LinkedIn

9. 3. 2022

čas čtení < 1 minuta


Zdrceni oznamujeme, že včera byla ruským minometným dělostřelectvem zabita naše drahá kolegyně a přítelkyně Tatiana Perebeinis, hlavní účetní SE Ranking, spolu se svými dvěma dětmi.

Rodina se snažila evakuovat z Irpinu - malého města přímo u Kyjeva, které zůstalo bez dodávek vody, elektřiny a topení.

Neexistují slova, která by popsala náš zármutek nebo zahojila naši bolest. Pro nás je však zásadní, aby Tantiana a její děti Alise a Nikita nezůstaly jen statistikou. Její rodina se stala obětí nevyprovokované palby na civilisty, která je podle jakéhokoli zákona zločinem proti lidskosti.

Ruská armáda je zločinecká a musí být neutralizována.

Naše srdce jsou zlomená. Modlíme se za všechny Ukrajince, kteří bojují za své právo na existenci.

 18511

V pondělí v městě Sumy údajně zahynulo 22 lidí včetně tří dětí

9. 3. 2022

čas čtení 13 minut

- Zelenskij: Míra ohrožení je maximální. Varuje před "humanitární katastrofou" bez zavedení bezletové zóny

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že mezinárodní společenství bude zodpovědné za masovou "humanitární katastrofu", pokud neschválí bezletovou zónu, a varoval, že země je na maximální úrovni ohrožení.

"Rusko používá rakety, letadla a vrtulníky proti nám, proti civilistům, proti našim městům, proti naší infrastruktuře. Je humanitární povinností světa reagovat," řekl ve svém každodenním televizním projevu.

Ukrajinci podle něj během posledních dvou týdnů ukázali, že se nikdy nevzdají.
 

 18514

Alternativní energetická koncepce ČR V

9. 3. 2022 / Oldřich Maděra

čas čtení 8 minut

Všichni si musí uvědomit, že za teplo v evropském obýváku jsou denně vražděny další ukrajinské děti.

Navazuji na předchozí články zde, zde, zde a zde. Od té doby, co jsem napsal poslední článek na toto téma, se situace dramaticky změnila. Nastal naprosto nevídaný útok agresora na suverénní zemi, které se provinila jen tím, že v očích jakéhosi stárnoucího ruského magora, je uprostřed tzv. ruského světa. Ne, není. Je to svobodná, velká, krásná země se 45 miliony hrdinných obyvatel, kteří se neváhali postavit agresorovi a zdá se, že se mu velmi úspěšně brání. Myslím si, že nebudu mluvit jen sám za sebe, když řeknu: Jsme s Vámi Ukrajino, pomůžeme Vám, jak jen budeme moci!

Bělorusko: Lidé jsou mučeni za protesty proti Putinovu útoku na Ukrajinu

9. 3. 2022

čas čtení < 1 minuta

Lidé ve vazebním středisku v Akrescině byly vážně zmláceni pořádkovou policií. Strašně řvali, byli mučeni, říkají svědci. V posledních dnech bylo zatčeno téměř tisíc lidí za protesty proti válce na Ukrajině.



 17159

Přežije Putinův kleptokratický orbit důsledky zločinné invaze na Ukrajinu?

9. 3. 2022 / Albín Sybera

čas čtení 17 minut

Tedy bude pro oligarchy platit „business as usual“ v novém světovém pořádku? Anebo utrpení obyvatel Ukrajiny v důsledku agrese a válečných zločinů ruské armády odstartovalo hlubší vnitřní integraci Evropy a změnu vnímání obchodních vztahů s gangstery a mafiány kontrolujícími ruský stát a obchody oligarchických syndikátů v Evropě?

 18516

Britské univerzity ruší spolupráci s univerzitami v Rusku. Co české vysoké školy?

9. 3. 2022

čas čtení 3 minuty

Prohlášení rektora University of Glasgow:

Vážení studenti a kolegové,

Vzhledem k tomu, že nezákonná a politováníhodná invaze na Ukrajinu pokračuje, chtěl bych zdůraznit solidaritu Glasgowské univerzity s ukrajinským lidem a odsoudit kroky vlády Ruské federace.

Zprávy a záběry nepředstavitelného utrpení nás všechny šokují a univerzita dělá vše, co je v jejích silách, aby postižené podpořila.


V minulých dnech zveřejnila Ruská unie rektorů prohlášení, ve kterém podporuje invazi vlády Ruské federace na Ukrajinu. Stejně jako mnoho univerzit po celém světě jsme tímto neospravedlnitelným prohlášením zděšeni. V důsledku toho jsme přijali rozhodnutí pozastavit naše partnerství s ruskými a běloruskými akademickými institucemi. Rovněž pozastavíme veškeré zapojení ruských a běloruských partnerů do akcí nebo aktivit, které univerzita pořádá nebo vede. Toto rozhodnutí nebylo přijato lehce a doufám, že naše komunita toto opatření pochopí a podpoří.

Jestli si myslíte, že nám nehrozí energetická katastrofa, tak se asi mýlíte

9. 3. 2022

čas čtení 1 minuta

Zaujalo mě, že v posledním Rozhovoru Britských listů Bohumil Kartous relativně bagatelizuje možný propad České republiky do chudoby v důsledku hrozících horentně se zvyšujících cen energií a potravin, způsobených ruskou invazí na Ukrajinu, píše Jan Čulík.

Poslouchal jsem úterní spotřebitelský pořad You and Yours rozhlasu BBC, tedy jenom konec. Celý pořad se zabýval tím, že Britové už v nynější situaci nejsou schopni uhradit účty za energie.

Hovoříl tam například jeden ředitel školy v Severním Irsku. Donedávna platila škola roční účet za plyn ve výší 12 000 liber. Teď dostala účet za plyn za poslední tři měsíce ve výši 30 000 liber - jde tedy o téměř desetinásobné zvýšení cen za plyn ještě před dalším nynějším zvýšením cen způsobeným Putinovou válkou.

Pak tam hovořil kdosi žijící na anglickém venkově: tam topí naftou a cena za plnou nádrž nafty donedávna byla 200 liber. Nyní je 700 liber. Chudáci topí tedy denně jen hodinu, jen v jediné místnosti, a jinak ve svém venkovském domě mrznou.

Jsem zvědav, jak to bude řešit česká vláda.

 18509

Proč je Ukrajina syrskou kauzou

9. 3. 2022

čas čtení 7 minut

 
Za týden od zahájení ruské invaze na Ukrajinu se Syřané, kteří jsou odpůrci prezidenta Bašára Asada, mohou zařadit na druhé místo po samotných Ukrajincích, kteří sledují všechny hrůzy války, kterou režim Vladimira Putina na Ukrajině vede. Důvod této kuriózní situace by ovšem měl být zcela zřejmý. Rusko od konce září 2015 okupuje část Sýrie a brutálně podporuje Asadův režim, jehož nejvyšší prioritou je zůstat navždy u moci, i kdyby měl zemi podřídit expanzivním vnějším silám, jako je Írán a samotné Rusko, píše Yassin al-Haj Saleh, syrský spisovatel a politický disident.

Již šest a půl roku drží Rusko v severozápadní Sýrii významnou vojenskou základnu Hmejmím, na kterou je Asad obvykle povolán, když tam Putin nebo jeho ministr obrany navštíví své jednotky. V roce 2019 si Rusko zajistilo 49letý pronájem přístavu Tartús, kde nyní může ve Středozemním moři kotvit své válečné lodě. Ruský ministr obrany se pochlubil, že v Sýrii úspěšně otestoval více než 320 různých zbraní ze svého vojenského arzenálu. Sám Putin si pochvaloval bojové zkušenosti, které v Sýrii získalo více než 85 procent velitelů ruské armády.

Sýrie byla pro ruskou armádu testovacím polem. Použila fosforovou munici, termobarické bomby a kazetové bomby - zakázané mezinárodní smlouvou - proti civilním zařízením, přičemž se zaměřila na nemocnice, školy a trhy. Všechny odpůrce Asadova režimu označovala za teroristy (stejně jako to dělal i Asad). To jednoduše znamená, že jejich životy nemají cenu; že jejich zabití není zločin. Je to dokonce dobrá věc, která by měla být oceněna, přinejmenším pochvalou. Putin byl totiž islamofobními pravicovými organizacemi na Západě a stoupenci autoritářství všude na světě chválen za svou imperialistickou válku v Sýrii, která je zatím zodpovědná za smrt přibližně 160 000 civilistů.

 18051

Evropské platby za ropu posilují Putinovu válečnou kasu o 285 milionů dolarů denně

9. 3. 2022

čas čtení 1 minuta

 Podle nové analýzy thinktanku Transport & Environment (T&E) je válka Vladimira Putina na Ukrajině podporována platbami za ropu ve výši 285 milionů dolarů, které evropské země denně platí.

Podle odhadu studie získalo Rusko v loňském roce z vývozu ropy, benzinu a nafty do Evropy 104 miliard dolarů, což je více než dvojnásobek 43 miliard dolarů, které získalo z dodávek plynu.

Analýza evropské nevládní organizace zabývající se čistou dopravou byla zveřejněna krátce předtím, než USA a Velká Británie přistoupily k zákazu dovozu ruské ropy, a v době, kdy společnost Shell oznámila plány na uzavření svých ruských čerpacích stanic a spotových nákupů ropy.

"Plyn je pochopitelně důvodem k obavám, ale je to ropa, která financuje Putinovu válku," řekl William Todts, ředitel T&E. "Spoléhání se na ropunechává Evropany nebezpečně vystavené rostoucím cenám ve stále nejistějším světě."

Závislost Evropy na Rusku, které dováží asi čtvrtinu ropy, pomohla podnítit tlak USA na zákaz dovozu, a to i v době, kdy ceny ropy Brent vzrostly až na 139 dolarů za barel.

 16478

Díky zlotřilému Putinovi stoupla Bidenovi popularita

9. 3. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 1 minuta

 
Jak jsem předpovídal, americký prezident Joe Biden získal na popularitě díky tomu, že se Vladimir Putin stal jasným nepřítelem, proti kterému se hrdinstvím motivovaná  americká veřejnost spojila. Americký veřejnoprávní rozhlas NPR a veřejnoprávní televize PBS provedly průzkum, který ukazuje, jak postoj k Putinově agresi na Ukrajině pomáhá Bidenovi získat vyšší míru volební podpory. Po projevu o stavu Unie a ruské invazi na Ukrajinu zaznamenává Biden výrazný nárůst svého hodnocení napříč všemi stranami.


 
Celkové hodnocení práce prezidenta Bidena se minulý týden zvýšilo o 8 bodů, na 47% z 39 %. Většina Američanů (52 %) schvaluje způsob, jakým Biden řeší situaci na Ukrajině, oproti 34 % minulý týden. Nesouhlasí s ním 44 % respondentů, což je pokles z 50 % v minulém období. Pouze 4 % si nejsou jistá, což je pokles z 16 %. Podle většiny Američanů (46 %) je Bidenův přístup ke konfliktu na Ukrajině správný. Podle 43 % je příliš opatrný a pouze 6 % si myslí, že je příliš agresivní.

 18493

Ideologické rozdíly mezi Ruskem a Západem jsou dnes větší než za komunismu

9. 3. 2022

čas čtení 2 minuty

  • Je nemyslitelné představit si, že by sovětští lídři někdy použili jazyk, jaký nyní putinský režim používá ve vztahu k Ukrajině, nebo že by tak učinili s takovým naprostým nedostatkem studu. Ve výsledku musíte konstatovat, že ideologická propast mezi Ruskem a Západem je dnes mnohem větší, než byla před rokem 1991, píše Alexandr Skobov.

 18491

Valné shromáždění OSN by mělo doporučit ustavení tribunálu pro zločiny agrese proti Ukrajině

9. 3. 2022

čas čtení 2 minuty

  • Minulý týden mezinárodní společenství odsoudilo ruskou agresi proti Ukrajině rezolucemi přijatými s drtivou podporou Valným shromážděním OSN a Radou pro lidská práva. 
  • Hrozba použitím síly je v rozporu s Chartou OSN a podle mezinárodního práva je ilegální. Z rozhodnutí spáchat akt agrese může vyplynout trestní odpovědnost, informuje Jennifer Trahanová.

 18465

Tisková zpráva:

Benefiční koncert Hrajeme pro Ukrajinu

9. 3. 2022

čas čtení 2 minuty

Hudební skupina Čechomor ve spolupráci s Nadací Kooperativy a slovenskou skupinou Kandráčovci vysílají ve čtvrtek 10. března od 20 hodin unikátní benefiční koncert Hrajeme pro Ukrajinu na pomoc lidem zasaženým válkou na Ukrajině.

 18508

Tisková zpráva:

Jedna z nejvýznamnějších genových bank světa v ohrožení

9. 3. 2022

čas čtení 5 minut

Genové banky slouží jako depozitáře rostlinných genetických zdrojů a rezervoáry zemědělské rostlinné rozmanitosti planety. Coby koordinátoři Národního programu konzervace a využívání genetických zdrojů rostlin a agrobiodiversity České republiky proto s obrovskými obavami sledujeme ruskou ofenzívu Charkova. Národní genová banka rostlin Ukrajiny, která se zde nachází, je jedna z nejvýznamnějších genových bank světa. Její poškození nebo zničení by znamenalo nenahraditelnou ztrátu nejen pro ukrajinské šlechtitele a výzkumníky, ale i ohrožení budoucí potravinové bezpečnosti lidstva. Snahy ukrajinských kolegů o přesun sbírek z okupovaného Charkova do bezpečí jsou zatím nevyslyšeny.

Hospodaření OSBL za květen 2021

8. 6. 2021

čas čtení 1 minuta

V květnu 2021 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 53 422.16 výdaje byly  jako obvykle 61 731.50 Kč. Finanční příspěvky čtenářů bohužel nepokrývají celkové výdaje, takže směřujeme k nule. Zůstatek ke konci května byl 84 819.22  Kč.

Děkujeme mnoha čtenářům za  finanční podporu v měsíci květnu 2021.  Prosíme, přispějte.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

64195