Na Ukrajině bylo za pět měsíců zabito více než 20 000 ruských vojáků

2. 5. 2023

čas čtení 4 minuty

Toto množství mrtvých představuje zrychlení počtu obětí. Většina vojáků byla zabita v brutální zákopové válce o město Bachmut na východě země


Podle odhadů amerických zpravodajských služeb bylo za pouhých pět měsíců bojů na Ukrajině zabito více než 20 000 ruských vojáků a více než 80 000 jich bylo zraněno, což představuje intenzifikaci již tak velkých ztrát Moskvy.

Většina vojáků byla zabita v brutální zákopové válce o malé východní město Bachmut, o němž Rusko opakovaně tvrdilo, že je na pokraji jeho dobytí, uvedl mluvčí Rady pro národní bezpečnost Bílého domu John Kirby, když v pondělí zveřejnil nový odhad.

Uman. Otec dvou dětí, které v pátek zabila ruská raketa:



 
"Pokus Ruska o ofenzívu v Donbasu, převážně prostřednictvím Bachmutu, selhal ... Rusko nebylo schopno obsadit žádné skutečně strategicky významné území," řekl Kirby.

Ztráty představují intenzifikaci ruských ztrát i oproti krvavým prvním dnům války a zastiňují některé z nejkrvavějších spojeneckých bitev druhé světové války, dodal Kirby. Patří mezi ně i guadalcanalské tažení, první velká spojenecká ofenziva proti Japonsku, která rovněž trvala pět měsíců.

"Je to trojnásobek počtu padlých v boji, kterému Spojené státy čelily v kampani na Guadalcanalu za druhé světové války," citovala Kirbyho agentura AP.

Kirby neupřesnil, jak USA vypočítaly počet mrtvých, ale uvedl, že asi polovina z nich bojovala v rámci žoldnéřské skupiny Wagner, a nikoliv s ruskou armádou. Dodal, že byli posíláni do boje bez řádného výcviku a vedení.

Skupina, kterou založil Putinův blízký spolupracovník, prováděla intenzivní nábor ve věznicích a odsouzeným, kteří přežijí šest měsíců na krvavé frontě, nabízela amnestii. Údaje z USA zdůrazňují, jak smrtící hazard podstupují ti, kteří jej přijímají.

Ukrajinské síly se stále drží v jedné části Bachmutu. Generálplukovník Oleksandr Syrskij, velitel pozemních sil, v pondělí uvedl, že "situace je poměrně složitá", ale ukrajinské síly stále vedou protiútoky proti Rusům.

Obě strany bojují o kontrolu nad silnicí vedoucí na západ od města. Ta slouží jako poslední životně důležitá zásobovací linie pro ukrajinské jednotky, které zde bojují na místě.

Pokud Bachmut nakonec padne, může to Rusku otevřít cestu k větším městům na západě, včetně Kramatorska. Po měsících těžkých ztrát však Moskva horko těžko usiluje o ostřelované ruiny tohoto provinčního města, což je spíše symbolické než strategické.

"Tento pokus, zejména v Bachmutu, přišel strašně draho. Rusko vyčerpalo své vojenské zásoby a své ozbrojené síly," řekl Kirby.

Poté, co se ruské jednotky stáhly z Kyjeva a byly vytlačeny z jižního Chersonu a pryč z východního Charkova, se Bachmut stal ohniskem ruského vojenského úsilí.

Narůstající ztráty a intenzivní propagandistická kampaň o údajných ruských vojenských úspěších  se staly  politickým impulsem pro Putinovu snahu o jeho obsazení.

V listopadu američtí představitelé odhadli, že ruské ztráty za prvních osm měsíců války dosáhly podobné úrovně jako v období od prosince 2022 do dubna 2023, kdy bylo více než 100 000 mrtvých a raněných.

USA odmítly ukrajinské ztráty veřejně odhadovat s tím, že jde o citlivé vojenské informace, které by mohly spojence ohrozit. Podle uniklých tajných informačních dokumentů dosáhl počet ukrajinských obětí v únoru 15 500 až 17 500 mrtvých a více než 100 000 zraněných.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
3504

Diskuse

Obsah vydání | 4. 5. 2023