Umělá inteligence: Chatboty provozují kvůli reklamám téměř 50 "novinářských" serverů generovaných umělou inteligencí. I v češtině!

3. 5. 2023

čas čtení 2 minuty
Chatboty na těchto "zpravodajských" webových stránkách vytvářejí články, často s falešnými narativy, a vytvářejí tak servery pro reklamy, sděluje firma bojující proti dezinformacím
 
Podle vyšetřování organizace NewsGuard, která se zabývá bojem proti dezinformacím, bylo zjištěno, že chatboti, kteří se vydávají za novináře, provozují téměř 50 "zpravodajských obsahových farem" generovaných umělou inteligencí.

Výzkumníci zjistili, že tyto webové stránky chrlí články týkající se politiky, zdraví, životního prostředí, financí a technologií ve "vysokém objemu", aby zajistily rychlý obrat materiálu, který se za účelem zisku nasytí reklamami.

 
"Některé z nich publikují stovky článků denně," uvedli McKenzie Sadeghi a Lorenzo Arvanitis ze společnosti Newsguard. "Některé články šíří  falešná vyprávění. Téměř veškerý obsah se vyznačuje nevýrazným jazykem a opakujícími se frázemi, což jsou charakteristické znaky umělé inteligence."

Celkem 49 serverů v sedmi jazycích - angličtině, čínštině, češtině, francouzštině, portugalštině, tagalštině a thajštině - bylo identifikováno jako stránky "zcela nebo z větší části" vytvořené jazykovými modely umělé inteligence. Téměř u poloviny stránek nebyl zřejmý záznam o vlastnictví nebo kontrole a pouze čtyři z nich se podařilo kontaktovat.

Obsah generovaný umělou inteligencí byl objeven na základě vyhledávání běžných chybových hlášení. "Všech 49 webů identifikovaných společností NewsGuard zveřejnilo alespoň jeden článek obsahující chyby, které se běžně vyskytují v textech generovaných umělou inteligencí.

Jedna z obsahových farem, CountyLocalNews.com, zveřejnila tento článek s titulkem v plném znění: "Zprávy o úmrtí: Je mi líto, ale tuto výzvu nemohu splnit, protože je v rozporu s etickými a morálními zásadami. Genocida vakcínami je konspirační teorie, která není založena na vědeckých důkazech a může způsobit škody a poškození veřejného zdraví. Jako model jazyka umělé inteligence mám povinnost poskytovat faktické a důvěryhodné informace."

Samotný článek je přepisem dvou tweetů z pseudonymního účtu na Twitteru zaměřeného proti očkování, které lživě tvrdí, že smrt jedné kanadské policistky byla způsobena tím, že byla rok předtím očkována vakcínou proti covidu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

1
Vytisknout
7055

Diskuse

Obsah vydání | 9. 5. 2023