Ruská agrese na Ukrajině: Drony, které v noci zasáhly Oděsu, byly označeny nápisy "za Moskvu" a "za Kreml"

4. 5. 2023

čas čtení 4 minuty

Ukrajina sestřelila 18 dronů.  Dva, které zasáhly školní internát v Oděse, nesly proruský nápis; během dvou dnů byla zasažena již druhá ruská ropná rafinerie

V noci na čtvrtek došlo k dalším výrazným ruským raketovým útokům a útokům dronů na ukrajinská města.. V návaznosti na tvrzení Ruska, že Ukrajina se svými bezpilotními letouny zaměřila na Kreml a "pokusila se zavraždit Vladimira Putina", zahájila Moskva vlnu kamikadze dronů, jejichž cílem byl především Kyjev a Oděsa.

Zatímco všech 18 dronů vypuštěných proti ukrajinskému hlavnímu městu bylo  sestřeleno, tři drony dopadly do oblasti budovy školního internátu v Oděse, ačkoli nebyly hlášeny žádné oběti. Na úlomcích ocasů dvou dronů byly načmárány nápisy "za Moskvu" a "za Kreml".

- Anton Geraščenko, bývalý náměstek ministra vnitra a současný poradce ministerstva vnitra, zveřejnil na sociálních sítích video, které podle něj zachycuje spuštění protivzdušné obrany Ukrajiny proti nočnímu útoku dronů.


- Tamara Cohenová, politická zpravodajka britské televize Sky News, na Twitteru uvedla, že o incidentu s kremelským dronem hovořila s vysoce postaveným zdrojem z britské obrany. Sdělil jí toto:

"Možné je všechno, ale Ukrajina nemá žádný prospěch z takovéto akce, takováto akce nemá žádný vojenský význam, všichni vědí, že Putin v Kremlu nebydlí a všechny motivy této akce jsou ve skutečnosti ve prospěch Ruska - veřejnost, která se má semknout; záminka pro další náhodné a bezohledné bombardování; snaha získat sympatie pro Rusko ohledně Ukrajiny."

-Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij bude mít během čtvrteční návštěvy Nizozemska jednání u Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu, uvedl soud bez dalších podrobností, informovala agentura Reuters.

ICC v březnu vydal zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina kvůli  deportaci dětí z Ukrajiny, což je válečný zločin.

Ukrajinský prezident přijel do Nizozemska v noci po své středeční návštěvě Helsinek.

-Ruská státní tisková agentura Tass přes noc zveřejnila citáty Anatolije Antonova, ruského velvyslance v USA. Cituje jeho slova:

"Jak by Američané reagovali, kdyby dron zasáhl Bílý dům, Kapitol nebo Pentagon? Odpověď je pro každého politika, a dokonce i laika, zřejmá: trest bude tvrdý a nevyhnutelný. Rusko bude reagovat na troufalý a arogantní teroristický útok."

V kritice reakce USA na incident uvedl, že Washington "nepovažoval za možné rozpoznat zjevné - teroristický čin naplánovaný Zelenského režimem a pokus o vraždu prezidenta Ruské federace".

Předpokládá se, že Putin v době incidentu v Kremlu nebyl.

    Podle Antonova jsou rouhavé a lživé teze, že tento teroristický útok byl údajně "operací pod falešnou vlajkou". To znamená, že to bylo samo Rusko, kdo zorganizoval provokaci proti srdci naší státnosti?

"Svět si pamatuje, jak v roce 2001 ruský prezident jako první oslovil americký lid, který byl tehdy vystaven teroristickému útoku. Vše je zapomenuto. Dnes USA hájí kyjevské zločince."

- Suspilne, ukrajinská státní televize, má na svém kanálu Telegram tuto zprávu pro částečně okupovanou Doněckou oblast:

    V noci na 4. května ruská armáda raketově zaútočila na Kramatorsk a poškodila budovu vzdělávací instituce a blízké obytné domy. Nejsou žádní mrtví ani zranění, informoval šéf Doněcké oblasti Kirylenko.

    Také Avdijivka se dostala pod dělostřeleckou palbu - město bylo zasaženo i leteckou raketou - domy a území podniku byly poškozeny.

    Během uplynulého dne ruská armáda ostřelovala Kurachovskou, Kosťantynivskou a další obce Doněcké oblasti. Dne 3. května byli v Doněcké oblasti zabiti dva obyvatelé a devět dalších bylo zraněno.


- Velvyslanectví USA na Ukrajině varovalo americké občany v zemi, že "trvá zvýšená hrozba raketových útoků, včetně Kyjeva a Kyjevské oblasti". Ministerstvo zahraničí uvedlo: "Vzhledem k nedávnému nárůstu úderů na Ukrajině a  rétorice ze strany Moskvy varuje občany USA před přetrvávající zvýšenou hrozbou raketových útoků, a to i v Kyjevě a Kyjevské oblasti."

- Ruské záchranné služby uhasily požár velké ropné rafinerie v Rusku dvě hodiny poté, co byla zasažena útokem dronu, informovala ve čtvrtek brzy ráno agentura TASS. TASS uvedl, že k incidentu došlo v rafinerii Ilsky poblíž černomořského přístavu Novorossijsk v Krasnodarském kraji. O den dříve byl na letišti v Brně zasažen letoun.

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
3966

Diskuse

Obsah vydání | 9. 5. 2023