Žák školy zabil v Bělehradě osm dětí a člena ochranky

3. 5. 2023

čas čtení 2 minuty
 
Čtrnáctiletý chlapec zahájil palbu ve třídě a zabil osm žáků a člena ochranky, uvedlo srbské ministerstvo vnitra


Čtrnáctiletý chlapec zahájil střelbu ve třídě v Bělehradě, zabil osm dětí a člena školní ochranky a zranil dalších šest žáků a svého učitele, uvedlo srbské ministerstvo vnitra.

 

Policie střelce identifikovala podle iniciál KK a uvedla, že byl žákem školy v centru srbské metropole od roku 2019. Ke střelbě použil ve středu kolem 8.40 zbraň svého otce a později byl zadržen na školním hřišti.

Milan Miloševič, otec žákyně základní školy Vladislava Ribnikara, uvedl, že jeho dcera byla ve třídě, kde se střílelo. "Podařilo se jí utéct. Ten [chlapec] ... nejprve zastřelil učitelku a pak začal střílet náhodně," řekl vysílací stanici N1.

Miloševič, který uvedl, že po zprávě o střelbě spěchal do školy, dodal: "Viděl jsem, jak ochranka leží pod stolem. Viděl jsem dvě dívky se zakrvácenými tričky. Říkají, že (střelec) byl tichý a dobrý žák."

Jeden z žáků, který byl ve sportovní třídě v přízemí, když se ozvala střelba, řekl místním médiím: "Slyšel jsem střelbu. Střílelo se bez přestávky. Nevěděl jsem, co se děje. Dostávali jsme nějaké zprávy do telefonu."

Žák, který nebyl jmenován, popsal podezřelého jako "tichého kluka", který "vypadal mile". Podle ní měl "dobré známky, ale moc jsme toho o něm nevěděli. Nebyl ke všem tak otevřený. Určitě jsem nečekala, že se to stane."

V prohlášení ministerstva vnitra se uvádí, že bylo zabito osm dětí a člen ochranky a šest dětí bylo spolu s učitelem hospitalizováno. Místní starosta Milan Nedeljković uvedl, že lékaři bojují o záchranu učitelova života.

Hromadná střelba je v Srbsku i v širším balkánském regionu velmi vzácná. V posledních letech nebyla ve školách zaznamenána žádná. V roce 2013 zabil balkánský válečný veterán v jedné vesnici ve středním Srbsku 13 lidí.

Srbsko má velmi přísné zákony o zbraních a úřady vydaly několik amnestií pro majitele, aby odevzdali nebo zaregistrovali nelegální zbraně, ale odborníci opakovaně varovali před nebezpečím, které představují statisíce nelegálních zbraní, jež v regionu zůstaly po válkách a občanských nepokojích v 90. letech 20. století.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
4627

Diskuse

Obsah vydání | 9. 5. 2023