V pořadí již dvanáctý pochod za zklidnění dopravy a stanovení základní rychlosti v širším centru na 30 km/h prošel ve středu v podvečer Prahou

4. 5. 2023

čas čtení 1 minuta

Tisková zpráva

I na první květnový týden svolala skupina Poslední generace pochod za zklidnění dopravy v Praze a snížení základní rychlosti z padesáti na 30 km/h. V úterý proběhl první podobný pochod i v Brně. Zúčastnilo se ho zhruba padesát lidí a i Brněnská skupina plánuje pochody organizovat pravidelně.


Příznivci Poslední generace, kteří si přejí bezpečnější ulice vyrovnanější podporu různých druhů dopravy, se sešli v šest hodin večer na Strossmayerově náměstí. Odtud se vydali k Veletržní ulici a z ní zahli směrem do Letenského tunelu. Protest byl zakončen na opačném břehu Vltavy před ministerstvem průmyslu a obchodu, kam přišli účastníci symbolicky podpořit protestující studenty z hnutí Univerzity za klima, kteří ministerstvo okupují.

“Jsme velmi rádi, že jsme včera úspěšně zahájili kampaň za zklidnění dopravy i v Brně. Pražský průvod jsme chtěli původně uspořádat ve stejný den, ale nakonec jsme se rozhodli ho přesunout na dnešek, abychom se nekryli s průvodem Univerzit za klima. Plně totiž podporujeme jejich snahu přimět vládu k razantnější akci v boji s klimatem a k formulaci jasného plánu odklonu od uhlí,” vyjádřil se jeden z organizátorů Michal Pech ke důvodu změny termínu pochodu.

Účastníci pochodu bubnovali a skandovali hesla jako “nechceme čekat na okruh, chceme změnu teď,” nebo “město pro lidi”. “Pochodů se účastním pravidelně, protože považuji pražskou dopravní situaci za tragickou. Auta naprosto dominují veřejnému prostoru a město situaci vůbec nemá pod kontrolou. Nutně potřebujeme změnu. Omezení individuální automobilové dopravy a podporu cyklistiky a MHD,” okomentoval svou účast jeden z protestujících Petr Uchytil.

Další pochod plánuje Poslední generace na středu 10. 5.

 

-1
Vytisknout
3651

Diskuse

Obsah vydání | 9. 5. 2023