Ruská agrese na Ukrajině: po útoku ukrajinského dronu zuří rozsáhlý požár v ruské ropné zásobárně na Krymu

29. 4. 2023

čas čtení 10 minut
Požár skladu pohonných hmot na Krymu byl uhašen

Podle agentury Reuters to na Telegramu uvedl Michail Razvožajev:

    Otevřený požár byl uhašen na ploše 1 000 metrů čtverečních.

Sergej Aksjonov, Ruskem jmenovaný šéf Krymu, na Telegramu uvedl, že síly protivzdušné obrany a elektronického boje sestřelily v sobotu nad Krymem dva drony.

Potvrdil, že nedošlo k žádným obětem na životech Rusů, a z útoků obvinil Ukrajinu.

Mluvčí ukrajinských ozbrojených sil uvedl, že nemá žádné informace, které by naznačovaly, že za sobotní útok  je odpovědná Ukrajina.
- Čtyři palivové nádrže zcela shořely:


Krymské palivové nádrže hoří po podezření na útok dronu

V krymském přístavním městě Sevastopol vzplála palivová zásobárna, uvedl v sobotu tamější ruský guvernér.

Moskvou dosazený gubernátor Michail Razvožajev napsal: "Podle předběžných informací byl požár způsoben zásahem dronu."

Ukrajinská armáda v sobotu na žádost o komentář bezprostředně nereagovala. Kyjev se téměř nikdy veřejně nepřihlašuje k odpovědnosti za útoky uvnitř Ruska nebo na Ruskem kontrolovaném území na Ukrajině.

Razvožajev uvedl, že při sobotním požáru nebyl nikdo zraněn.

    Situace je pod kontrolou našich hasičů a všech operativních služeb. Vzhledem k tomu, že objem paliva je velký, bude trvat nějakou dobu, než se podaří požár lokalizovat.

Záběry zřejmě pořízené z místa požáru ukazují velké plameny na místě a hustý dým stoupající k obloze.
Gubernátor Michail Razvožajev na svém kanálu Telegram uvedl, že požár v sobotu ráno se snažilo likvidovat 18 hasičských jednotek.


- Zelenskij žádá čínského vůdce o pomoc při návratu deportovaných ukrajinských dětí

Volodymyr Zelenskij v pátek uvedl, že požádal svého čínského protějška Si Ťin-pchinga o pomoc při navrácení ukrajinských dětí deportovaných Ruskem.

Ve svém večerním projevu Zelenskij podle agentury AFP řekl:

"Musíme zapojit všechny... a vyvinout tlak na ruského agresora a teroristy, kteří unesli tolik našich dětí.

    OSN, mnozí další chtějí něco dělat, ale výsledky jsou zatím chabé. Proto jsem se obrátil na vůdce Číny."

Podle Kyjeva bylo od invaze do Ruska deportováno více než 16 000 ukrajinských dětí.

Mnoho z nich bylo umístěno do ústavů a pěstounských rodin.

- Ruská soukromá milice Wagner, která vede útok na Bachmut na Ukrajině a působí v Africe, by mohla brzy přestat existovat, uvedl její zakladatel Jevgenij Prigožin ve videopřipomínkách pro jednoho bloggera, které byly zveřejněny v pátek večer.

Nebylo bezprostředně jasné, kdy Prigožin promluvil a jak vážně to myslel.

Začátkem týdne uvedl, že žertoval, když řekl, že jeho jednotky přestanou ostřelovat Bachmut, aby umožnily ukrajinským silám ukázat město novinářům.

Podle agentury Reuters to řekl ruskému válečnému bloggerovi Semjonu Pegovovi:

"Nyní, pokud jde o potřebu obecně o ostřelování fronty, co chceme. Dnes se blížíme k bodu, kdy Wagner končí.

Wagner v krátké době přestane existovat. Staneme se historií, není se čeho bát, takové věci se stávají."

Pegov zveřejnil klip na svém kanálu Telegram. Wagner na žádost o komentář bezprostředně nereagoval.

- Vznikly  jako houby po dešti," říká Maria Glazunová, která pracuje v Dovženkově centru, v kyjevském filmovém archivu. "Jsou to krásná místa, kde můžete pít kávu, číst si a jen tak očichávat knihy."

Po děsivých prvních měsících roku 2022 a kruté zimě plné útoků dronů a výpadků proudu je úroda nových nezávislých knihkupectví sotva tím, co by člověk v ukrajinském hlavním městě čekal.

Ale navzdory pokračující ruské invazi vznikají po celém Kyjevě.

- Je 'reálná možnost', že páteční ruský raketový úder byl pokusem o likvidaci ukrajinských záložních jednotek a vojenských zásob, uvádí Velká Británie

Existuje reálná možnost, že ruský raketový úder, který v pátek zasáhl Ukrajinu, byl pokusem o likvidaci ukrajinských záložních jednotek a vojenských dodávek, které byly zemi nedávno předány, uvedlo v sobotu britské ministerstvo obrany.

Při bombardování zahynulo nejméně 25 lidí a jednalo se o odklon od ruského používání úderů dlouhého dosahu, které byly v zimě zaměřeny na energetickou infrastrukturu, uvedlo MO.

V aktualizaci se dodává:

"Rusko provozuje neefektivní proces zaměřování a upřednostňuje vnímanou vojenskou nezbytnost před prevencí vedlejších škod, včetně úmrtí civilistů."

- Jihokorejský prezident Yoon Suk-yeol prohlásil, že je nutné zajistit, aby ruská invaze na Ukrajinu nebyla úspěšná, a že Soul zvažuje své možnosti, pokud jde o poskytnutí smrtící pomoci Kyjevu.


Yoon podle agentury Reuters uvedl, že ruská invaze je porušením mezinárodního práva a práv Ukrajinců.

    Měli bychom dokázat, že takové pokusy nikdy nedosáhnou úspěchu, abychom zablokovali další pokusy, které budou učiněny v budoucnu.

- Joe Biden zvažuje návštěvu nového člena NATO Finska, která by se uskutečnila v době červencového summitu vojenské aliance v Litvě
, uvedla televize NBC News s odvoláním na tři americké představitele obeznámené s jednáním.

Americká televize uvedla, že diskuse Bílého domu o možné návštěvě amerického prezidenta probíhaly několik měsíců a zůstávají aktivní, podle úředníků, kteří uvedli, že žádné konečné rozhodnutí nebylo učiněno.


- Počet obětí vlny ruských raketových útoků dosáhl 25


Počet obětí ruských leteckých útoků na města po celé Ukrajině v pátek brzy ráno vzrostl na nejméně 25, včetně pěti dětí.

"Moji sousedé jsou pryč. Nikdo nezůstal," řekl 58letý Serhii Lubivskij, který přežil v bytě v sedmém patře. Hasiči ho zachránili z balkonu, kam utekl se svou ženou poté, co výbuch zablokoval jejich vchodové dveře.

Úřady uvedly, že zahynulo nejméně 23 civilistů včetně čtyř dětí, v zasažené části bloku žilo odhadem 109 lidí a 27 bytů bylo zcela zničeno.

Lubivskyi plakal, když se díval na doutnající mezery v budově, kde byly rozstříleny sousední byty.

"V devátém patře bydlela starší žena, její dcera a dvě vnoučata. Jsou pryč. V osmém patře bydlel muž se synem. Jsou pryč. V sedmém patře bydlela žena s dcerou. Jsou pryč. Mladá rodina bydlela v šestém patře, jejich syn měl štěstí... je naživu."

V jihovýchodním městě Dnipro střela zabila dvouleté dítě a 31letou ženu, uvedl oblastní gubernátor Serhij Lysak. Video zveřejněné úřady ukázalo zčernalou díru, do které střela prorazila okno bytu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil město Uman za "naprosto mírumilovné" a útoky odsoudil: "Jen absolutní zlo může rozpoutat takový teror proti Ukrajině."

Dodal: "Našemu letectvu se podařilo sestřelit většinu ruských raket - 21 z 23. Nebýt toho, teroristický stát by si dokázal vyžádat mnohem více obětí, více životů."

- Pět zemí EU se dohodlo na dohodě, která umožní tranzit ukrajinského vývozu potravi
n, uvedla Evropská komise poté, co byly na potraviny v důsledku protestů zemědělců uvaleny dočasné zákazy. Dohoda s Bulharskem, Maďarskem, Polskem, Rumunskem a Slovenskem přichází v důsledku omezení ukrajinského vývozního kanálu pro obilí přes Černé moře, které si vynucuje vývoz po souši přes sousední země.

- Z uniklé interní revize, kterou si nechala vypracovat Amnesty International, údajně vyplynulo, že v kontroverzní zprávě vypracované touto skupinou pro lidská práva, která obvinila Ukrajinu z nezákonného ohrožení občanů umístěním ozbrojených sil v civilních oblastech, jsou značné nedostatky.
Zpráva z loňského srpna vyvolala na Ukrajině široký hněv, který vedl k omluvě ze strany Amnesty a příslibu přezkoumání externími odborníky.

-  Ukrajinské ozbrojené síly dokončují přípravy na dlouho očekávanou jarní protiofenzívu proti invazním ruským jednotkám a jsou v zásadě připraveny, uvedl ministr obrany země. Oleksij Reznikov to řekl na pátečním online brífinku: "Jakmile bude boží vůle, počasí a rozhodnutí velitelů, uděláme to." Neuvedl žádné datum zahájení protiofenzívy, jejímž cílem je odrazit ruské síly z východu a jihu, ale řekl: "Globálně vzato jsme z vysokého procenta připraveni."

- Prezident Vladimir Putin prohlásil, že Rusko musí jednat rychle a jako "soudržný tým", aby čelilo "ekonomické agresi Západu",
a dodal, že Moskva rozšíří vazby se zeměmi v Eurasii, Africe a Latinské Americe.

- V bojích na frontě byl zabit ukrajinský novinář, který dříve pracoval pro BBC.
Oleksandr Bondarenko se po ruské invazi v únoru 2022 dobrovolně přihlásil k územní obraně Ukrajiny a později se stal součástí armády. Podrobnosti o tom, jak byl v akci zabit, zatím nejsou známy, uvádí zpravodajský server BBC News. Bondarenko, známý jako Saša nebo Saško, pracoval v letech 2007 až 2011 v ukrajinské službě BBC, která vysílala z Kyjeva. Jeho kolegové vzdali hold "výjimečnému" reportérovi a moderátorovi zpráv.

- Podle dánského deníku Information bylo v blízkosti sabotovaného plynovodu Nord Stream několik dní před záhadnými výbuchy loni v září vyfotografováno plavidlo ruského námořnictva, které se specializuje na operace s ponorkami. Existenci dosud veřejně neznámých fotografií potvrdil i státní zástupce, který vede švédské vyšetřování sabotáže plynovodů spojujících Rusko s Německem.

-Velká Británie podepsala s Polskem smlouvu v hodnotě 1,9 miliardy liber, na jejímž základě poskytne zemi systém protivzdušné obrany britské konstrukce. V rámci dohody bude asi 22 polských baterií protivzdušné obrany vybaveno společnými protiletadlovými modulárními raketami (Camms) a odpalovacími zařízeními.

Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
4480

Diskuse

Obsah vydání | 4. 5. 2023