USA: Lídři Republikánů v Kongresu se sjednotili na podpoře Ukrajiny

3. 5. 2023

čas čtení 3 minuty
Republikánský předseda Sněmovny reprezentantů Kevin McCarthy, který se loni proslavil výrokem, že Ukrajina by neměla počítat s "šekem na doručitele" ve věci finanční pomoci od Spojených států, nyní vyjádřil svou plnou podporu. Rusko, řekl, by mělo opustit sousední zemi.

Nyní lídři Republikánů v obou komorách Kongresu zaujímají k ukrajinské otázce víceméně jednotný postoj, poznamenává Washington Post (WaPo). Vůdce republikánské menšiny v Senátu Mitch McConnell je jedním z nejhlasitějších podporovatelů Ukrajiny ve straně. Domnívá se, že by měla být podporována jak z morálních, tak z praktických důvodů, protože je to poměrně účinný a ekonomický způsob, jak prosazovat americké zájmy a oslabit Rusko.

McCarthyho jasný postoj by však mohl být ještě důležitější, vzhledem k rostoucí frustraci řadových Republikánů i některých kongresmanů z rostoucí finanční pomoci administrativy Joea Bidena Ukrajině. Koneckonců, McCarthy stojí v čele Sněmovny reprezentantů, kde otázka zvýšení této pomoci může narazit na překážky, poznamenává WaPo.

Bílý dům má dostatek finančních prostředků na podporu Ukrajiny až do konce současného fiskálního roku, který končí ve Spojených státech v září, ale spory se mohou rozvinout kolem nových peněz, poznamenali politologové.

V pondělí na tiskové konferenci v Jeruzalémě ruský novinář na adresu McCarthyho řekl, že se nezdá, že by osobně "podporoval neomezené a nekontrolované dodávky zbraní a pomoci Ukrajině". Kongresman byl rozhořčen:

"Řekl jste, že nepodporuji pomoc Ukrajině? Ne, hlasuji, abych Ukrajině pomohl. Podporuji pomoc Ukrajině. A nepodporuji to, co vaše země udělala Ukrajině. A skutečnost, že zabíjíte děti."

Rusko musí stáhnout své jednotky a "budeme pokračovat v podpoře (Ukrajiny), protože zbytek světa vidí situaci takovou, jaká je," dodal McCarthy.

V říjnu 2022, v předvečer kongresových voleb, McCarthy řekl: Ukrajina je důležitá, ale není to jediná věc, o kterou se lidé zajímají, a v případě ekonomického poklesu "Ukrajině nebude vydán šek na doručitele". Později objasnil, že jeho kolegové by rádi zpřísnili kontrolu nad finančními prostředky, které vláda posílá Kyjivu, ale výraz "šek na doručitele", který vyjadřuje pochybnosti o potřebě neomezené pomoci, se McCarthyho držel.

V důsledku voleb byli Republikáni schopni získat malou většinu ve Sněmovně reprezentantů, ale zůstali v menšině v Senátu. Ve sněmovně se však objevilo několik radikálů, kteří začali otevřeně zpochybňovat potřebu další podpory Ukrajiny (a McCarthy je musel opakovaně napomínat, když se snažil být zvolen do funkce šéfa sněmovny). Podobný postoj vyjádřil známý konzervativní moderátor Fox News Tucker Carlson, který neskrýval své sympatie k Putinovu Rusku, řekl, že ruský prezident není tak špatný, bezdůvodně uvedl, že američtí vojáci bojují na Ukrajině atd.

V posledních měsících jsou však hlasy na podporu Ukrajiny v republikánském prostředí stále hlasitější. Na výročí invaze napsali příslušné sloupky v The Wall Street Journal senátor Lindsey Graham a předseda strany Ed Cox. Jasný proukrajinský postoj pak zaujal floridský guvernér Ron DeSantis, který uvažuje o kandidatuře na prezidenta za Republikány a také v minulosti učinil nejednoznačná prohlášení.

Možná, poznamenává WaPo, nedávné propuštění Carlsona (který byl tehdy pozván k práci Russia Today) dodalo Republikánům odvahu.

Před třemi měsíci bývalý britský premiér Boris Johnson naznačil, že Republikáni se příliš bojí Carlsona, než aby aktivně stranili Ukrajině. "Byl jsem ohromen a zděšen tím, kolik lidí se bojí chlapa jménem Tucker Carlson," řekl Johnson.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
4025

Diskuse

Obsah vydání | 5. 5. 2023