Proč Kreml nesnáší pluralitu církví

28. 4. 2023

čas čtení 2 minuty
Od konce sovětských časů ruská vláda rozdělila náboženství v zemi na čtyři tradiční vyznání – ruské pravoslaví, islám, judaismus a buddhismus – které považuje za součást národního dědictví. Všechny ostatní často zahrnuje pod termín "sektáři", upozorňuje Alexandr Orlov.

Za Borise Jelcina byla většina "sektářů" schopna pokračovat v praxi a dokonce expandovat bez významných zásahů ze strany státu. Ale za Vladimira Putina byli stále více marginalizováni a napadáni, v některých případech kvůli údajným zahraničním vazbám - a v jiných proto, že jsou prostě považováni za "netradiční".

Ale v posledních letech se ruské autoritářství opět zaměřilo na menšinové náboženské komunity, které se zpravidla nazývají sekty, a aktivně je pronásledovalo. Nejznámější je případ svědků Jehovových.

Ačkoli lze tyto represe považovat za součást obecné vlny ideologické perzekuce, mají rozsáhlejší genealogii, protože pohled zpět v ruské historii za posledních dvě stě let umožňuje závěr, že čím více se stát řídí izolacionismem a represí obecně, tím více pronásleduje náboženské menšiny.

Tolerance vůči náboženským radikálům je jedním ze znaků schopnosti společnosti uznat existenci lidí, kteří se od ní odlišují. Když není přítomna, stát ještě více tlačí na kontrolu a homogenizaci.

Zkušenosti ruského impéria, Sovětského svazu a současného Ruska ukazují, že násilí proti náboženským menšinám je jedním z prvních příznaků, že stát se zapojí do obecnější války nejprve proti svým občanům a poté proti cizím zemím. To je nyní i případ Putinova Ruska.

Naproti tomu když je stát tolerantní k náboženské rozmanitosti, je to jeden z nejdůležitějších znaků toho, že země je připravena na jiné a pokojnější způsoby, jak překonat rozpory a konflikty. Kroky proti náboženským menšinám jsou tak lakmusovým papírkem pro společnost jako celek.

Často, jak je tomu u svědků Jehovových, jsou tyto kroky brutální a zřejmé. Ale někdy jsou malé a probíhají v tichosti. To se právě stalo v ugrofinské republice Mari El ve středním Povolží.

Tam Putinem jmenovaný guvernér poslal pozdravy pravoslavným o Velikonocích a plánuje je poslat muslimům o klíčových islámských svátcích, ale v tichosti přešel hlavní oslavu tradičního náboženství Mari, protože to není podle jeho názoru a názoru Kremlu tradiční náboženství Ruska.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
4174

Diskuse

Obsah vydání | 4. 5. 2023