Rozsáhlá studie zjistila, že zvýšené znečištění ovzduší zvyšuje riziko srdeční arytmie

2. 5. 2023

čas čtení 2 minuty

Výzkum založený na téměř 200 000 hospitalizací v Číně zjistil výrazné zvýšení rizika arytmií v prvních hodinách po zvýšení úrovně znečištění ovzduší. Srdeční arytmie mohou zvyšovat riziko srdečních onemocnění a náhlé srdeční smrti.

"Zjistili jsme, že akutní expozice znečištěnému ovzduší je spojena se zvýšeným rizikem symptomatické arytmie," uvedl doktor Renjie Chen z Fudanské univerzity v Šanghaji. "Rizika se projevila během prvních několika hodin po expozici a mohla přetrvávat po dobu 24 hodin."

Studie z loňského roku uvádí souvislost mezi znečištěním ovzduší jemnými částicemi a srdečními arytmiemi u jinak zdravých dospívajících a potvrzuje, že to znamená významné zdravotní riziko. Studie rovněž naznačila, že riziko expozice šesti znečišťujícími látkami je zhruba lineární bez zjevné bezpečné prahové hodnoty.

 

Studie zahrnovala 190 115 pacientů přijatých do nemocnice ve 322 čínských městech, kteří trpěli náhle vzniklou arytmií, včetně fibrilace síní, flutteru síní, předčasných tepů a supraventrikulární tachykardie. Znečištění ovzduší v Číně značně překračuje doporučení Světové zdravotnické organizace pro kvalitu ovzduší a výzkumníci analyzovali koncentrace šesti látek znečišťujících ovzduší z monitorovacích stanic, které se nacházely nejblíže nemocnicím, které podávaly hlášení.

Z nich měl nejsilnější souvislost se všemi čtyřmi typy arytmie oxid dusičitý (NO2). Přesný vliv znečištěného ovzduší není jasný, ale existují určité důkazy, že způsobuje oxidační stres a zánět, což může ovlivnit elektrickou aktivitu srdce.

"Přestože přesné mechanismy ještě nejsou zcela objasněny, souvislost mezi znečištěním ovzduší a akutním výskytem arytmie, kterou jsme pozorovali, je biologicky pravděpodobná," napsali autoři.

Předchozí studie zjistila, že ve dnech s vysokým znečištěním ovzduší je v Anglii o stovky lidí více odváženo do nemocnice na pohotovost po srdečních zástavách, mrtvicích a astmatických záchvatech. Britská nadace British Heart Foundation odhaduje, že  v nadcházejícím desetiletíby mohlo  zemřít více než 160 000 lidí na mozkové příhody a infarkty související se znečištěním ovzduší. Výzkumy ukazují, že znečištění ovzduší částicemi zvyšuje výskyt rakoviny plic, protože probouzí spící mutace, které vyvolávají růst nádorů.

Autoři uvedli, že zjištění publikovaná v časopise Canadian Medical Association Journal zdůrazňují potřebu chránit rizikové osoby během silného znečištění ovzduší a snížit celkovou expozici.

Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
3837

Diskuse

Obsah vydání | 4. 5. 2023