Britská podpora pro monarchii je na historickém minimu

28. 4. 2023

čas čtení 2 minuty
Česká média ohledně britské monarchie šílí, zatímco se monarchie v samotné Británii propadá do bezvýznamnosti

V předvečer královské korunovace si podle průzkumu pouze tři z deseti Britů myslí, že monarchie je "velmi důležitá"

Počet lidí, kteří tvrdí, že monarchie je "velmi důležitá", klesl v roce 2022 na 29 % 

Pouze tři z deseti Britů si myslí, že monarchie je "velmi důležitá", což je nejnižší podíl v historii, ukázal průzkum v době, kdy se blíží královská korunovace.

Průzkum Národního centra pro sociální výzkum (NatCen) ukazuje, že podpora monarchie ze strany veřejnosti klesla na historické minimum. Celkem 45 % respondentů uvedlo, že by měla být zrušena, není vůbec důležitá nebo není příliš důležitá.


 

Údaje založené na 6 638 rozhovorech vycházejí ze 40 let shromažďovaných dat pro každoroční průzkum British Social Attitudes. Ukazuje, že počet lidí, kteří tvrdí, že monarchie je "velmi důležitá", klesl  v roce 2022 na 29 procent.

To odráží dlouhodobý trend poklesu podpory monarchie, přičemž nový výzkum ukazuje, že počet těch, kteří odpověděli "velmi důležitá", je nejnižší od začátku sběru dat v roce 1983.

Guy Goodwin, výkonný ředitel společnosti NatCen, řekl:  "I když pozorujeme klesající trend podpory monarchie, z údajů je zřejmé, že významné národní události a oslavy, jako jsou jubilea, sňatky a narození dětí, mají jasný a pozitivní vliv na názory společnosti na monarchii.

"V průběhu roku 2010 jsme zaznamenali nárůst podpory pro to, aby Británie měla i nadále monarchii, což se shodovalo se sňatkem Jeho královské Výsosti prince z Walesu a oslavami diamantového jubilea královny."

Celkem 26 % dotázaných uvedlo, že monarchie je "docela důležitá", což je o dva procentní body více než v roce 2021. Avšak 20 % respondentů uvedlo, že je "nepříliš důležitá", což je rovněž o dva procentní body více než v roce 2021. Čtvrtina dotázaných uvedla, že monarchie "není vůbec důležitá/měla by být zrušena", což je podíl, který se od roku 2021 nezměnil.

Podle Goodwina je dalším problémem, že pouze 12 % osob ve věku 18 až 34 let považuje monarchii za "velmi důležitou", zatímco u osob starších 55 let je to 42 %. Řekl:  "Výzvou do budoucna bude pro monarchii zajistit její význam a přitažlivost pro mladší generaci, aby si tuto podporu udržela."

Podrobnosti v angličtině ZDE

2
Vytisknout
6345

Diskuse

Obsah vydání | 4. 5. 2023