Studie: děti po celém světě trpí klimatickou úzkostí

21. 9. 2021

čas čtení 3 minuty

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Podle nejrozsáhlejší vědecké studie ovlivňují obavy a stres z klimatu každodenní život a fungování téměř poloviny mladých lidí na celém světě.

Celkem 75% mladých respondentů se domnívá, že "budoucnost je děsivá", uvádí se ve zprávě, která je v současné době recenzována ve vědeckém časopise Lancet Planetary Health. Patří sem 72 procent mladých lidí ve Velké Británii, 81 procent v Portugalsku a 92 procent na Filipínách.

Jde o úvodní studii, která vychází z průzkumu mezi 10 000 dětmi a mladými lidmi ve věku od 16 do 25 let v 10 zemích. 38 procent mladých respondentů z Velké Británie dále uvedlo, že "váhají mít děti", zatímco 57 procent sdělilo, že vlády "zrazují mě a/nebo budoucí generace".

Mitzi Tan (23 let) z Filipín říká: "Víte, že je to pro mě těžké? Vyrostla jsem ve strachu, že se utopím ve vlastní ložnici. Společnost mi říká, že tato úzkost je iracionální strach, který je třeba překonat - ten 'vyřeší' meditace a mechanismy zvládání úzkosti."

"Ve své podstatě naše klimatická úzkost pramení z hluboce zakořeněného pocitu zrady kvůli nečinnosti vlády. K tomu, abychom reálně řešili naši rostoucí klimatickou úzkost, potřebujeme spravedlnost."

Studie, kterou vypracovali akademici z řady institucí, byla zveřejněna několik týdnů před tím, než se ve Velké Británii uskuteční konference OSN o změně klimatu (COP26).

Studie poprvé zjistila, že klimatický stres a úzkost významně souvisí s vnímanou nečinností vlády a s ní spojeným pocitem zrady.

Spoluautorka analýzy Caroline Hickman tvrdí: "V této studii se objevuje úzkost z toho, že se lidé budou chtít změnit. Tato studie vykresluje děsivý obraz rozšířené klimatické úzkosti u našich dětí a mladých lidí. Poprvé naznačuje, že vysoká míra psychického stresu u mladých lidí souvisí s nečinností vlády."

Analýza varuje, že "tak vysoká úroveň úzkosti, dopady na fungování jedince a pocity zrady negativně ovlivní duševní zdraví dětí a mladých lidí".

Více než polovina respondentů uvedla, že se cítí vystrašená, smutná, úzkostná, rozzlobená, bezmocná, bezradná a/nebo vinná.

Devatenáctiletá klimatická aktivistka z Cardiffu Beth Irving říká: "Když mi bylo 16 let, procházela jsem fázemi, kdy jsem se tváří v tvář tomuto obrovskému problému cítila naprosto bezmocná, a pak jsem se pustila do organizování protestů nebo změn ve škole. "

"Vynakládat tolik energie a pak vidět tak malý reálný dopad svojí činnosti bylo vyčerpávající; mnohokrát jsem se někam ukryla a říkala si: "Nic z toho nestačí.""

"Je tak škodlivé svalovat tento problém na bedra mladých lidí - naděje musí místo toho vycházet z hmatatelných strukturálních opatření."

Odborníci varují, že vzhledem k tomu, že pokračující nečinnost vlád v otázce změny klimatu je psychicky škodlivá a potenciálně se rovná porušení mezinárodního práva v oblasti lidských práv.

Studie dochází k závěru, že vlády musí reagovat, aby "ochránily duševní zdraví dětí a mladých lidí tím, že se zapojí do etických, kolektivních a na politice založených opatření proti změně klimatu".

Výzkum přichází poté, co UNICEF vydal zprávu o fyzickém ohrožení dětí změnou klimatu, podle níž je jedna miliarda dětí "extrémně ohrožena" dopady klimatické krize.

Spoluautorka studie Liz Marks míní: "Je šokující slyšet, jak se tolik mladých lidí z celého světa cítí zrazeno těmi, kteří je mají chránit. "

"Nyní je čas podívat se pravdě do očí, naslouchat mladým lidem a přijmout naléhavá opatření proti změně klimatu."

 

Celý článek v angličtině ZDE

2
Vytisknout
5578

Diskuse

Obsah vydání | 27. 9. 2021