OSN: Extrémní jevy způsobené klimatem od roku 1970 vzrostly pětinásobně a stály biliony dolarů

4. 9. 2021

čas čtení 3 minuty

Světová meteorologická organizace a Úřad OSN pro snižování rizika katastrof vydaly zprávu, podle níž za posledních 50 let 11 000 such, bouří, extrémních teplot a dalších extrémních jevů způsobilo 50% všech katastrof a tři čtvrtiny známých hospodářských ztrát v celkové výši 3,64 bilionu dolarů. Zahynuly při nich více než dva miliony lidí, píše Juan Cole.

Vědci zjistili, že klimatická nouze způsobená spalováním uhlí, benzínu a zemního plynu zintenzivnila sucha, superbouře a vlny veder a zároveň vedla k tomu, že sucha a vlny veder jsou častější.

Nejvíce zabíjela sucha a hurikány/cyklony, které si vyžádaly 650 tisíc, resp. 577 tisíc obětí.

Škody způsobené těmito katastrofami – které už nejsou přírodní vzhledem k tomu, jak moc je posílilo spalování fosilních paliv – exponenciálně vzrostly. V 70. letech 20. století přišla každá taková katastrofa každý den v roce asi na 50 milionů dolarů. Dnes tyto škody činí 383 milionů dolarů denně.

OSN uvádí, že studie zveřejněné v Bulletin of the American Meteorological Society ukazují, že ze 77 extrémních jevů zaznamenaných v pouhých dvou letech (2015-1017) bylo 80% z významné části způsobeno spalováním fosilních paliv.

Toto zjištění dokládá, že klimatická nouze se každým dnem zrychluje a stává se monstróznější.

Hurikány jsou stále ničivější ze čtyř hlavních důvodů. Globální oteplování způsobené vytápěním našich domovů uhlím a poháněním našich aut benzínem ohřívá oceány. Hurikány se živí teplou vodou, což zvyšuje rychlost jejich větrů. Teplá voda pak zabírá více místa než studená, takže oteplování přispívá ke zvyšování hladiny moří. Vyšší hladina moře vede k ničivějším bouřkovým přívalům a záplavám. Zvyšování hladiny moří je také způsobeno táním ledovců a ledovcových příkrovů. Za čtvrté, zvýšené teplo způsobuje větší vypařování vody a větší množství vody v atmosféře. Tím se zvyšuje množství deště, které sytí bouře.

Katastrofální záplavy v New Yorku způsobené hurikánem Ida vznikly proto, že v jednom okamžiku spadlo v Central Parku 3,15 palců deště za pouhou hodinu, což překonalo všechny rekordy. Systém metra nebyl na takový příval vody připraven. Za normálních okolností spadne v New Yorku za celý rok jen asi 46 palců srážek. Přitom za pouhou hodinu zde spadlo téměř měsíční množství srážek.

Jediná dobrá zvěst v této zprávě tvrdí, že počet lidských obětí v důsledku těchto katastrof se nezvyšuje tak, jako se zvyšují ekonomické náklady. Přesto budeme potřebovat stále lepší varovné systémy a způsoby, jak zůstat odolní, abychom se vyhnuli velkému počtu úmrtí, jelikož bouře jsou stále zuřivější.

 

Celý článek v angličtině ZDE

-1
Vytisknout
4840

Diskuse

Obsah vydání | 10. 9. 2021