TISKOVÁ ZPRÁVA EXTINCTION REBELLION: Amazonie umírá

Klimatičtí aktivisté uspořádali happening na podporu Amazonie

24. 8. 2021

čas čtení 4 minuty


l  Hnutí Extinction Rebellion ČR – Rebelie proti vyhynutí - uspořádalo 23. srpna v Praze na Václavském náměstí happening na podporu Amazonie a jejích původních obyvatel

l  Občanští aktivisté symbolicky zemřeli v tratolišti umělé krve, kterou po sobě následně uklidili

l  Akce byla součástí mezinárodní kampaně All 4 The Amazon, snažící se upozornit na zásahy těžařské lobby do Amazonského pralesa

Aktivisté a aktivistky občanského hnutí Extinction Rebellion ČR uspořádali během pondělního odpoledne happening na podporu Amazonského pralesa a jeho původních obyvatel. Několik z nich provedlo takzvaný “die-in”, během něhož leželi dočasně na ulici na Václavském náměstí v tratolišti umělé krve. Součástí byla i taneční performance. Několik desítek litrů umělé krve po sobě nakonec sami umyli.

“Pořádáme tuto solidární akci s původními národy Brazílie, protože už ve středu 25. srpna rozhodne brazilský Nejvyšší soud o zákonu, který hrozí zrušit hranice všech doposud chráněných území. To by umožnilo vládě bez ohledu na ústavní práva původních obyvatel vydat Amazonský prales všanc zemědělské lobby a těžařským zájmům,” zaznělo v prohlášení hnutí.

Podle aktivistů jsou ohroženi nejen původní obyvatelé a jejich živobytí, ale i Amazonský prales, kácený rekordním tempem až k naprostému vyčerpání. Je ekosystémem s význačnou rolí v rámci globálního klimatu, a zároveň také útočištěm pro desítky tisíc unikátních rostlinných a živočišných druhů. Doposud také pohlcoval značné množství emisí skleníkových plynů a zmírňoval tak globální změnu klimatu, což už nicméně podle posledních klimatologických údajů přestává platit.

Aktivisté a aktivistky také chtěli upozornit na to, že to jsou často právě původní národy, kdo chrání vitální světové ekosystémy. Ty zpravidla tvoří jejich přirozené životní prostředí, které je v dlouhodobém ohrožení ze strany fosilních a zemědělských zájmů.

Akce byla součástí mezinárodní iniciativy a kampaně All 4 The Amazon (Všichni za Amazonii), usilující o zaměření pozornosti světové veřejnosti na aktuální dění v Amazonii během úřadování pravicové vlády Jaira Bolsonara. Podle klimatologické komunity představuje Amazonský prales jeden z tzv. tipping points, tedy bodů zvratu v rámci klimatického systému, v němž plní stabilizační funkci. Vědci varují, že v budoucnosti se Amazonský prales, přezdívaný jako “plíce planety”, hrozí stát savanou.

Zdroje ke kampani All 4 The Amazon:

https://lastwarning.org/

O Rebelii proti vyhynutí

Čas na řešení klimatické a ekologické krize, jejíž dopady právě zažíváme po celém světě, už bezmála vypršel. Jsme svědky šestého masového vymírání druhů, jehož příčinou je rychle se měnící klima. Jak tvrdí vědci po celém světě, hrozba společenského kolapsu se každým dnem stává hmatatelnější a společně s tím i možnost vyhynutí druhu Homo sapiens. Pokud rychle nedojde ke změně ve směřování naší civilizace, čekají nás v dohledné budoucnosti bezprecedentní katastrofy, na něž nejsme a ani nemůžeme být připraveni.

Rebelie proti vyhynutí stojí na přesvědčení, že tváří v tvář takové situaci a nečinnosti našich vlád, je nenásilná občanská neposlušnost nejen legitimní strategií, ale také občanskou povinností nás všech.

Klíčovými požadavky Rebelie jsou:

1.     Vláda musí ve spolupráci s dalšími institucemi začít říkat pravdu o skutečném rozsahu, intenzitě a rychlosti postupující klimatické a ekologické krize a vyhlásit stav klimatické nouze.

2.     Vláda musí začít okamžitě jednat, aby zabránila nevratným ztrátám biodiverzity a směřovat k dosažení uhlíkové neutrality v roce 2025.

3.     Vláda musí v otázce klimatické a ekologické spravedlnosti opustit polikaření, vytvořit občanské shromáždění a respektovat jeho doporučení a rozhodnutí.

Hnutí Extinction Rebellion ČR, které se zformovalo před koncem loňského roku, je součástí mezinárodního hnutí, které navazuje na dosavadní tradice nenásilné občanské neposlušnosti, aby tak zvrátilo současnou trajektorii lidské civilizace, která směřuje k sebezničení.

-1
Vytisknout
5243

Diskuse

Obsah vydání | 31. 8. 2021