Tisíce zoufalých a naléhavých žádostí o pomoc od Afghánců britským úřadům zůstaly nepřečteny

29. 8. 2021

čas čtení 2 minuty
 

Britské ministerstvo zahraničí ignorovalo tisíce proseb od Afghánců o záchranu jejich života


Tisíce emailů adresovaných britskému ministerstvu zahraničí od poslanců a charitativních organizací, obsahujících informace o naléhavých případech Afgháců, které je nutno evakuovat z Kábulu, nikdo vůbec nepřečetl. Týká se to i případů, na něž upozornili britští ministři.

Historik Simon Schama: Absolutně srdcervoucí rozhovor v zaharničním vysílání BBC v pořadu Newshour. Afghánský tlumočník pro britskou armádu, nedokázal se dostat na letiště, on a jeho rodina byli brutálně zmláceni Talibánem, označeni za "otroky Británie". Má pocit, že se na něho všichni vykašlali a vzdal se naděje na život.



 

Britská evakuace z Afghánistánu skončila posledním letem v sobotu večer, kdy odcestovali i poslední britští vojáci a diplomaté.

Uprostřed obvinění z nekompetentnosti britské vlády během evakuačního úsilí vyšlo najevo, že na oficiálních emailových adresách, shromažďujících informace o naléhavých případech lidí, které je nutno bezodkladně evakuovat, zůstávalo během tohoto týdne pravidelně 5000 mailů, které nikdo ani neotevřel a nepřečetl.

V mnoha případech zůstaly emaily o případech Afghánců, kteří se důvodně bojí o svůj život, neotevřené po řadu dní.

Vyplývá z toho, že britská vláda vůbec neví, kolik afghánských spolupracovníků britských úřadů zanechala bez pomoci v nebezpečí života.

Jedna afghánská žena, která pracovala v Kábulu pro jeden úřad OSN po řaduy let a předtím pracovala pro humanitární úřady EU, konstatovala: "OSN evakuovala bezpečně cizince v konvojích na letičtě, ale doslova neudělala vůbec nic pro své místní zaměstnance. Někteří místní zaměstnanci plakali na schůzích a svědčili o tom, že se doma necítí v bezpečí. A OSN reagovala: Litujeme, uděláme, co budeme moci. Ale doslova neudělali vůbec nic."

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

1
Vytisknout
5531

Diskuse

Obsah vydání | 31. 8. 2021