Průběžné zpravodajství:

Ve Spojených státech je hospitalizováno s covidem stále větší množství dětí

24. 8. 2021

čas čtení 5 minut
 
Nejpostiženějšími oblastmi nákazou jsou České Budějovice (32,04 nákaz na 100 000 obyvatel), Praha (25,66), Praha-východ (28,05), Praha-západ (25,61), Semily (24,39), Cheb (20,78). V pondělí  23.8. zaznamenalo ministerstvo zdravotnictví ČR 206 denních nákazV ČR do 23.8. zemřelo 30 385 lidí.. V nemocnicích je 58 osob.  Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 677 829 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

První dávkou bylo v ČR očkováno 5 699 264 osob, i druhou dávkou  5 375 674 osob.

- Izrael zaznamenal pokles infekcí, poté, co od konce července začal napotřetí očkovat své občany. Očkování začalo s lidmi staršími 60 let, nyní rozšířil přístup k třetím vakcínám i pro lidi mladší 40 let.

- Více děti je nyní hospitalizováno s covidem na jihu a na středozápadě Spojených států, jak se vysoce nakažlivá varianta delta šíří mezi neočkovanými lidmi. Jedna nemocnice v New Orleansu má za poslední tři týdny na lůžkách až 20 dětí s covidem. V roce 2020 tam počet hospitalizovaných dětí s covidem nikdy nepřekročil sedm. I když děti málokdy mívají vážný covid anebo na virus umírají, z nedávných dat vyplývá, že pediatrické hospitalizace na koronavirus v USA jsou nyní na nejvyšší míře od začátku pandemie.

- Obvodní lékaři a zdravotnici v Anglii informují o vlně fyzického a verbálního násilí od pacientů. Někteří lékaři sdělili novinářům, že se obávají jít do práce a někteří zdravotníci opustili svá zaměstnání v důsledku každodenních nadávek od veřejnosti. Jiní zdravotníci dostávají výhrůžky, že bude v ordinaci umístěna bomba a jedno londýnské zdravotnické středisko dostalo vlnu nenávistných mailů za to, že zahájilo očkování. British Medical Association informuje, že více než třetina lékařů je v poslední době obětí verbálních útoků. Důvodem jsou odklady v léčbě a změny ve fungování zdravotnictví v důsledku pandemie.

 - Vědci zjistili, že na šíření koronaviru má vliv mír ultrafialového záření v ovzduší a schopnost vzduchu vyschnout. Letní ostré slunce a rychlé vysychání vzduchu je korelováno s poklesem covidu 19 ve všech zemích, když je zamračeno a vlhko, napomáhá to šíření viru. ZDE 

- V Londýně pronikli antivaxxeři krátce do ústředí zpravodajství komerční televize ITV News a Channel 4. Přestože je Británie velkou měrou proočkována, aktivisté proti očkování jsou vážnými problémy pro sdělovací prostředky, které se tu a tam snaží blokovat.

 

- Nově zvolená ínánská vláda čelí požadavkům, aby rozšířila své zdroje vakcím, protože je země postižená pátou a dosud nejvražednější vlnou koronaviru.

- Ceny akcií a ropy stouply znovu dnes na asijských trzích, což odráží obnovený optimismus Washingtonu nad možností úspěšného boje proti covidu. Americká Food and Drugs administration schválila vakcínu Pfizer/BioNTech, což má vést k zrychlení očkování. Asi 52 procent Američanů je plně očkováno. Počet nákaz v USA se nyní začíná prý snižovat.

- Nový Zéland zaznamenal nejhorší nárůst nákaz, 41, celkem tam mají od začátku minulého týdne 148 nákaz.

- Osoby vážně nemocné na covid méně pravděpodobně zemřou a nepotřebují invazivní ventilaci, pokud leží na břiše, když dostávají kyslík, zjistil globální výzkumný projekt.

- Itálie v neděli zaznamenala 5923 nových nákaz a 23 dalších úmrtí. Celkem v Itálii od začátku pandemie zemřelo na covid 128 751 osob.

- Británie v neděli zaznamenala 32 253 nových nákaz a dalších 49 úmrtí. V sobotu to bylo 32 058 nových nákaz a 104 úmrtí. V pondělí Británie zaznamenala 31 914 osob, v nemocnicích bylo 6441 pacientů a 40 lidí zemřelo.

- Lidé v Británii nakažení covidem se budou moci podrobit testování, aby se zjistilo, jak silné mají protilátky.

- Írán zaznamenal dosud nejvyšší denní počet mrtvých na covid, 684.

- Rusko v neděli zaznamenalo 20 564 nových denních nákaz. Celkem je v Rusku registrováno 6 747 087 náákaz.

- Izrael zahájil program testování protilátek u dětí starších tří let. Chce zjistit, kolik ochrany před virem vzniká u dětí.  ZDE 

-Průměrný počet mrtvých na covid je nyní v Británii 100 denně. Vyvolává to obavy z toho, co se stane, až se vrátí děti do škol. ZDE 

- Asi 5000 lidí bylo nakaženo covidem na hudebním a surfařském festivalu v Cornwallu, i když orgánizátoři tvrdí, že tam byla zavedena přísná proticovidová opatření. ZDE  

- Pokud by Austrálie zrušila lockdown po proočkování 80 procent obyvatelstva, na covid tam zemře 25 000 lidí, vyplývá z modelování. ZDE 

-2
Vytisknout
5800

Diskuse

Obsah vydání | 31. 8. 2021