Výzkum: Po desetidenním špatném spánku nestačí týden k zotavení

3. 9. 2021

čas čtení 1 minuta
  • Ve většině ukazatelů se výkon zkoumaných osob ani po týdenním zotavení nevrátil k normálu. 

Po sedmidenním zotavení z desetidenní periody nedostatečného spánku účastníci výzkumu sice získali nazpět původní rychlost reakcí, ale plně se nevzpamatovali, pokud jde o ostatní ukazatele. Výsledky byly publikovány v časopise PLOS ONE.

Je dobře známo, že nedostatek spánku negativně ovlivňuje funkce lidské psychiky. Například je spojen s nedostatkem soustředění a výpadky paměti, zvýšeným rizikem dopravních nehod, problémy se srdcem a dalšími zdravotními obtížemi.

Výzkum Jagellonské univerzity v Krakově zahrnoval osoby, které se po desetidenní periodě nedostatečného spánku mohly týden neomezeně zotavovat. Fungovaly ve svém běžném denním prostředí a nosily náramky monitorující spánek a běžné denní aktivity. Denně také absolvovaly EEG a tzv. Stroopův test měřící reakční časy a přesnost.

Po sedmidenním zotavování ještě nedošlo k návratu k výkonům před spánkovou deprivací. Změny zahrnovaly některé ukazatele EEG, vzorce odpočinku a aktivity nebo přesnost ve Stroopově testu. Jen reakční časy se vrátily plně k normálu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

4
Vytisknout
5964

Diskuse

Obsah vydání | 10. 9. 2021