V Brazílii se konají obrovské demonstrace na podporu Jaira Bolsonara. Ten hrozí vojenským pučem

7. 9. 2021

čas čtení 1 minuta
 
Tisíce fundamentalistických stoupenců Jaira Bolsonara demonstrují  v čelných brazilských městech na jeho podporu. Vyvolává to obavy ohledně budoucnosti brazilské demokracie a z možných konfliktů mezi Bolsonarovými stoupenci a odpůrci jeho vlády.

Bolsonaro opakovaně varuje, že provede vojenský puč. Má v úterý oslovit davy svých stoupenců v městech Brasília a São Paulo. Oslabený Bolsonaro se snaží vytvářet dojem, že je silný.

 
Volební podpora pro Bolsonara v posledních měsících drasticky poklesla vzhledem k tomu, že obvinění z korupce postihla mnoho jeho příbuzných a stoupenců. Kongresové vyšetřování ostře kritizovalo reakci jeho vlády na koronavirovou pandemii, která usmrtila téměř 600 000 Brazilců. Z průzkumů veřejného mínění vyplývá, že téměř dvě třetiny Brazilců jsou proti Bolsonarově prezidentství a že levicový bývalý prezident Luiz Inácio Lula da Silva by ho ve volbách příští rok porazil.

"Toto jsou smrtelné křeče vlády v agónii," řekl Alessandro Molon, poslanec z levicové Brazilské socialistické strany. Jenže Bolsonaro má stále ještě podstatnou podporu zejména mezi evangelikálskými křesťany a v brazilském zemědělském zázemí a na hlubokém jihu. Tito jeho stoupenci chtějí udržet u moci tohoto politika, jehož šance na vítězství ve volbách příští rok jsou velmi chabé.

Vládnou obavy, že se Bolsonaro pokusí se svými stoupenci provést v zemi puč.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
6080

Diskuse

Obsah vydání | 14. 9. 2021