Piráti se před volbami také fašizují

24. 9. 2021

čas čtení 4 minuty
Ondřej Liška:
„S muslimskou Evropou dnes problém mám. Na Francii a Německu se ukázalo, že když je lidí mnoho, tak je problém pak zvládnout integraci. Vznikají no-go zóny. Nemůžeme před tím zavírat oči,“ řekl v rozhovoru Bartoš. (Novinky)

1) Neznám nikoho z lidí, kteří se věnují migraci nebo zastávají humanistické postoje v této otázce, kdo by tvrdil, že problémy, které migrace způsobuje, neexistují. Nechápu tedy, proti komu se zde Ivan Bartoš vymezuje. Mají-li to být lidé z občanské společnosti, věnující se práci s migranty a kteří prosazují integrační a na lidských právech a důstojnosti založený přístup, pak je to vůči nim podlé a nefér, dělat z nich vítače jenom proto, aby se vyhnul být za vítače označen sám.

2) Z principu nevolím strany, které používají výrazy jako "muslimská Evropa". Je to tak za hranou, že je mi jedno, jak to ve skutečnosti myslí.

3) Chápu, že jsou piráti předmětem hnusných manipulací ze strany Babiše a zbytku českých fašistů. Nepovažuji to ale za sebemenší důvod akceptovat jejich hru a slovník.

Je mi smutno při pohledu na již tak slabý lidskoprávní a environmentální program PirStan.

 

Podotýkám, že přesto chápu všechny, kdo volí primárně proti Babišovi - volte, jak uznáte za vhodné. Malá vzpomínka: Když se mě Martin Veselovsky před osmi lety po mém znovuzvolení do čela strany v rozhlase zeptal, co jsou pro mě z pohledu zelených největší problémy pro českou společnost, řekl jsem, že vidím dva: Babišovu (tehdy ještě jen zárodečnou!) snahu "koupit" si absolutní moc a adaptaci na klimatické změny, socialní a ekonomickou. Prakticky se mi vysmál a musím přiznat, že mě tím tehdy vyvedl z miry, a zbytek rozhovoru jsem strávil v defenzivě. Dnes bych se vysmál já jemu. Kvůli neschopnosti opozice za nás katastrofu jménem Babiš vyřeší Evropská komise anyway.

Zato brutálni sociální rozklad, ekonomika s klapkami na očích, upadající fyzická i sociální infrastruktura, devalvace veřejného prostoru a krajiny, to všechno tváří v tvář největší krizi v historii lidstva, zůstává zcela opomíjeným, fakticky neexistujícím tématem voleb i dnes. Bohužel ani Piráti a STAN tuto odpověď nenabízejí a dělají to lidem jako já ještě těžší, když naskakují na jazyk fašounků. Je mi líto, za mě konečná.

Komentář jednoho čtenáře:

Bartoš spekuluje, že když přilije trochu rétoriky SPD, bude mít víc hlasů. To je ale úplně pomýlené. Nikdo, kdo ocení "střílení uprchlíků" by mu ten hlas nehodil i kdyby teď začal propagovat plynové komory. Takhle to prostě nefunguje. Výsledkem bude, že nové voliče nezíská a některé, které má, znechutí a ti mu to nehodí.

Zuzana Brejcha:

Někdo kdo takhle elasticky mění názor kvůli preferencím není zárukou vůbec ničeho. A co je “muslimska Evropa”? Je to Rakousko s 9 miliony obyvatel a z nich asi 800 000 muslimů? Žiju tu 53 let. Žije se tu dobře.

K tomu dodává Albín Sybera:

Ze Bartos vypustil z pusy hovadinu je bez diskuse, ale tohle ze sebe Zeman, Babiš, Fiala, Jurečka a spol vypouští dennodenně, že už se nad tím ani nikdo nepozastavuje - část politické scény se klepe nedočkavostí až SPOLU a ANO to po volbách dají dohromady možná v nejmafiánštější vládu v dějinách Česka. Já se nechci pirátů zastávat, ale pořád je to nejtolerantnejší uskupení z výběru mezi pravicí, extrémní pravicí a pravicovým populismem.

Je to spíše o tragické úrovni předvolební kampaně, která se zvrhla (anebo se ji podařilo zvrhnout) v diskusi o zástupných problémech. Je to vyvrcholení dlouhotrvající krize politického a veřejného diskursu v Česku. Opíjet se tím, že na tom Česko je stále lépe než Polsko nebo Maďarsko, je součástí tohoto problému.

-2
Vytisknout
7626

Diskuse

Obsah vydání | 27. 9. 2021