Usilují piráti o tuny mrtvol?

23. 9. 2021

čas čtení 3 minuty
Takže jsem si vyřídil přes Portál pražana volební průkaz a uspořádal jsem si program tak, abych mohl jet volit do Prahy lidi, kterých si opravdu vážím a za kterýma je obrovský množství práce, píše Matěj Hollan. Olga Richterova za to, jak 4 roky v kuse kope za všechny důležitý sociální agendy, Adam Zábranský, radní pro bydlení, který navázal na naše výsledky Housing First a bleskurychle zavádí funkční a promyšlené sociální bydlení v Brně a Dana Balcarová a Eva Tylová za přístup k ekologii a Eva ještě zvlášť za neutuchající boj proti hernám a věnování se agendě závislostí. Křížky pro tyto 4 lidi by byly pro mě jako voliče za odměnu.

Ale neudělám to. Aktuální rozhovor jejich kandidáta na ministra zdravotnictví, Ondřeje Dostála, který jsem včera poslouchal na Prostoru X, je překročením jakýchkoliv myslitelných hranic a znamená pro mě no go.

 
Kdyby Piráti postavili na ministra Pekovou se Šmuclerem, nebyl by to žádný rozdíl a kdyby tento pán byl minulý rok ministrem zdravotnictví, zemřelo by ne 30 tisíc lidí ale 60.

Kdybych ho volil, popřel bych rok a půl svého života, kdy jsem se věnoval s Jindřichem Vobořilem prosazováním racionálního přístupu k pandemii založeného na prevenci, ne lockdownech.

Dostál ale prevenci odmítá. Vím, že před rokem blouznil, že se nemají testovat zdraví lidé, ale to si člověk řekne, že to třeba jen nechápal. On to ale vpodstatě říká i teď po tom celém roce.

Dostál tvrdí, že nikomu není možné nic nařizovat, ani to testování. Dokonce i když budou zase umírat senioři, není možné někomu nařizovat se testovat, protože je to zásah do jeho integrity a napřed by stát musel každému jednotlivci individuálně prokázat, že tento zásah je nezbytný.

Politický směr, který je mi asi nejvíc ze všech vzdálený, libertariánství, je určitě legitimní směr, jen prostě v případě aplikace na COVID přinese tuny mrtvol. Chápu i právní purismus a nemám nic proti tomu, když Dostál nebo Záhumenští žalují a úspěšně shazují jedno opatření za druhým. Mnoho jich nemá žádný smysl, jsou jenom buzerační. Mnoho jich ale smysl má a je ostudou neschopných úředníků MZ, že je neumějí napsat a zdůvodnit a soud je pak správně ruší.

Dostál ale v rozhovoru nevystupoval jako aktivistický advokát libující si v prokazování neschopnosti úředníků. Vystupoval jako stínový ministr zdravotnictví!

A jako člověk, který má mít na starosti veřejné zdraví, prezentoval výše uvedené představy, které by zcela jistě vedly k obrovskému nárůstu mrtvých i oproti Babišově administrativě a jsou schopny ještě i v budoucnu přinést velké množství mrtvých.

Pro mě je na prvním místě ochrana života a pomoc těm, co to potřebují. Prevencí negativních jevů a předcházením vzniku problémů se zabývám celý dospělý život. Regulace hazardu, závislostí, ukončování bezdomovectví, preventivní plošné testování..
.
Nebudu se svým hlasem podílet na podpoře hnutí, které chce do čela rezortu zdravotnictví instalovat člověka, který preventivní přístup odmítá a který raději bazíruje na ultraindividualistickém přístupu.

Chci, abychom se chovali jako Rakousko, kde se důsledně testovalo, díky tomu měli o dvě třetiny mrtvých míň a bez covid pasu se tam ani dnes nikam nedostanete. Nebudu volit stranu, jejíž stínový ministr zdravotnictví prosazuje opak.

-2
Vytisknout
10097

Diskuse

Obsah vydání | 27. 9. 2021