Jak jsme se dostali do fáze, kdy politici útočí na univerzity?

22. 9. 2021 / Albín Sybera

čas čtení 5 minut

- Slovinský premiér Janez Janša na svém twitterovém účtu veřejně napadá profesora žurnalistiky a celou fakultu sociálních věd Univerzity v Lublani

- Janšova nepodložená tvrzení přebírají média navázaná na politickou stranu SDS a dále je šíří prostřednictvím sociálních sítí

- Profesor Milosavljević si klade otázku, jak se může funkční demokracie dostat do stavu, kdy její čelný představitel bez udání důvodu zpochybňuje financování klíčové vzdělávací instituce v zemi

- Mezitím se Andrej Babiš účastní dalšího setkání s Janšou a jeho iliberálními spojenci, tentokrát v maďarské Budapešti

 

Minulou středu se před slovinským parlamentem uskutečnila doposud největší proticovidová demonstrace v zemi a neobešla se bez násilí. Stejný den vešla v zemi povinnost před vstupem do veřejných budov a veřejné dopravy předložit doklad o očkování, negativní test či doklad o prodělané nemoci Covid-19.

Následně o víkendu poskytl profesor žurnalistiky Marko Milosavljević z fakulty sociálních věd Univerzity v Lublani rozhovor srbské N1 o středeční demonstraci. V něm mimo jiné zmínil reakci současného slovinského předsedy vlády a jeho tweety na adresu RTV Slovenija. Janša nevynechá jedinou příležitost, aby vše, na co není schopen dát přímou odpověď, nespojil „s obviňováním novinářů“.

Janšův následný tweet obsahoval snímek z rozhovoru s N1 s prof. Milosavljevićem a Janšův komentář, že „profesor lže po celém Balkánu a okolí“ a že je „škoda každého eura za takovou FDV“. Janšovi výpady obratem přebrala média navázaná na SDS jako je stranická Demokracija či Nova24TV.

Jedna z největších kontroverzí Janšovy vlády přitom je pozastavení financování Slovinské tiskové agentury, za které je soustavně kritizován od Evropské komise a mezinárodních novinářských organizací.


















Prof. Milosavljević k tomu píše:

Zajímalo by mě, v jaké zemi to žijeme, ve které premiér bez jakéhokoli odůvodnění útočí na profesora a prohlašuje ho za lháře.

Zajímalo by mě, jak jsme se dostali do situace, kdy vědec nebo profesor má zakázáno vyjadřovat své názory, názory nebo přesvědčení, které jsou kritické a zároveň jasně odůvodněné.

Zajímalo by mě, jak se stalo přípustným, aby vládnoucí politik neustále urážel, pokoušel se urážet, diskreditovat, obtěžovat, zastrašovat, umlčovat, možná ještě něco víc.

Zajímalo by mě, jak se stalo přípustným, aby vládnoucí politik chtěl zaútočit a obtěžovat celou instituci, jako je FDV [Fakulta Sociálních věd], kvůli argumentační kritice, a tak zaútočit na nezávislost (kritické) veřejné univerzity.

To vše si samozřejmě říkám jen rétoricky.

Je to přípustné, protože mnozí mlčí, protože takové nedemokratické autoritářské útoky na jednotlivce nebo instituce jsou tiše sledovány anebo je od nich odvracen zrak, anebo se s nimi souhlasí

Protože v jeho vládě jsou tiší ministři z koaličních stran, protože tiší jsou koaliční partneři jako celek, protože prezident Borut Pahor mlčí, a protože mnoho dalších mlčí.

Ale i když mlčí tak nikdo nás nemůže zastrašovat, obtěžovat, pomlouvat, urážet. To nesmíme dopustit a nedopustíme to. Bez obav.

Asistovaná reprodukce Orbánova světa

V těchto dnech se v Budapešti odehrává Demografické fórum“. Kromě Mika Pence mezi jeho hlavní aktéry patří Aleksandar Vučić, Mateusz Morawiecki, Milorad Dodik, Janez Janša a Andrej Babiš. Tedy představitelé zemí, které podobně jako Maďarsko trápí odliv talentu do zahraničí, a které spojují kontroverzní postoje k problematice imigrace.

Již před několika měsíci, uprostřed covidové krize, která si v Česku vyžádala jedny z celosvětově vůbec nejvyšších ztrát na lidských životech v přepočtu na počet obyvatel, tak se Andrej Babiš vydal do Budapešti, aby se mj. nechal poučit o maďarské očkovací politice včetně případného využití vakcíny Sputnik V.

Bude zajímavé sledovat, s jakým ponaučením se vrátí z Maďarska tentokrát. Orbánová reprodukční politika bude pro českého premiéra jistě důležitým tématem, ale těžko o tom bude hovořit veřejně, když tvrdí, že nad Hartenbergem Holding a jeho reprodukčními klinikami ze svých svěřeneckých fondů nemá kontrolu.

Naproti tomu inspirace problematickým vztahem Fidesze se vzděláváním, jako je například vyhoštění Středoevropské univerzity z Budapešti, by Andreje Babiše přivedla na jím doposud politicky neprobádanou oblast vzdělávání.

Může tak být hořkou útěchou, že Babišovo ANO v Česku míří k dalšímu volebnímu vítězství a inspirace Orbánovými či Janšovými útoky na univerzity mu v této chvíli zřejmě k žádným dalším politickým bodům nepomohou.



1
Vytisknout
6568

Diskuse

Obsah vydání | 27. 9. 2021