Na polské hranici "spatřeni běloruští vojáci s odstřelovačskými puškami"

24. 9. 2021

čas čtení 1 minuta
  • Na polsko-běloruské hranici byli zpozorováni příslušníci běloruských výsadkových a speciálních jednotek. 

Nově dorazivší běloruští vojáci na hranici s Polskem byli identifikováni jako příslušníci výsadkových a speciálních jednotek, prohlásil mluvčí polského ministerstva zvláštních služeb Stanisław Żaryn.

Nedávno polští pohraničníci zpozorovali vojáky, kteří zde předtím nebyli spatřeni. Podle Żaryna jednotky, k nimž tito vojáci patří, nemají nic společného se zajišťováním bezpečnosti hranic, ale specializují se na bojové operace. Někteří z vojáků jsou vybaveni odstřelovačskými puškami.

Až dosud byli v pohraniční zóně pozorováni zejména běloruští pohraničníci, kteří se snaží "vytlačit" migranty na polskou stranu. Pokud se jim to nepodaří, zabrání jim v návratu do běloruského vnitrozemí, poskytují jim potraviny a nápoje přímo na místě.

Hybridní válka, kterou vede Moskvou podporovaný režim Aleksandra Lukašenka proti Polsku, byla důvodem vyhlášení výjimečného stavu na hranicích s Běloruskem od počátku září.

Podle polských pohraničníků bylo během tří zářijových týdnů zaznamenáno asi 4 300 pokusů o ilegální překročení hranice a 140 lidí bylo zadrženo.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
5185

Diskuse

Obsah vydání | 27. 9. 2021