Finančníci varují: Blíží se nová velká finanční krize

13. 1. 2016

čas čtení 2 minuty

Nejvýznamnější finanční stratég v londýnské City varuje, že svět směřuje k finanční krizi, která bude tak vážná jako krize let 2008-2009 a že možná způsobí rozklad eurozóny.

Albert Edwards, stratég banky Société Générale, varoval, že Západ zasáhne vlna deflace z trhů v třetím světě a že ústřední banky si neuvědomují, jaká katastrofa je zasáhne. Ve stejnou dobu naléhají analytikové Royal Bank of Scotland, aby investoři před rychle se blížícím burzovním krachem "prodali všechny akcie".

"Vývoj globální ekonomiky zatlačí Spojené státy zpět do recese," řekl Edwards na investiční konferenci v Londýně. "Finanční krize se probudí. Bude stejně tak hluboká jako v letech 2008-2009 a dopadne to velmi špatně."

Obavy z druhé vážné finanční krize za posledních deset let zvýšila turbulence na světových trzích, k níž dochází od začátku roku. Ceny akcií ostře poklesly a cena ropy je nyní kolem 30 amerických dolarů za barel.

"Může to být ještě horší? Samozřejmě, že ano," řekl Edwards. "Měny v třetím světě jsou ve volném pádu. Podnikatelský sektor v US ničí růst hodnoty dolaru." Americká ekonomika je podle něho v daleko horší situaci, než si americká ústřední banka, Federální rezervní systém, uvědomuje. "Jsme svědky obrovského nárůstu úvěrů v USA. To její skutečná ekonomická aktivita, to jsou půjčky, které mají financovat zpětnou koupi akcií."

Edwards zaútočil na to, co charakterizoval jako "neuvěřitelnou aroganci" ústředních bankéřů, kteří se nepoučili z hypotéční bubliny, která vedla v letech 2008-2009 k finančnímu krachu a ke krizi. "Jsme postiženi deflací a ústřední banky to nevidí."

Evropa za poslední rok projevovala mírné známky oživení, ale pokud dojde k další krizi, úsilí Evropské centrální banky udržovat nízký kurs eura a vysoký růst bude selháním. "Pokud se globální ekonomika propadne do recese, je to konec eurozóny."

Země jako Francie, Španělsko a Itálie by nepřijaly rostoucí nezaměstnanost, vyvolanou novou recesí. "Euro je katastrofa: je to stroj soudného dne ve prospěch německé ekonomiky."

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

0
Vytisknout
19956

Diskuse

Obsah vydání | 15. 1. 2016