Německý ministr zahraničí mluvil o Plastic People a o lidských právech

14. 1. 2016

čas čtení 1 minuta


Není to každý den, co Frank-Walter Steinmeier, německý ministr zahraničí, pronáší řeč o rockové skupině The Plastic People of the Universe z bývalého Československa, píše Hugh Williamson, ředitel organizace Human Rights Watch pro Evropu a Asii. Ve svém projevu před stovkami diplomatů ve "Světovém sále" německého ministerstva zahraničí hovořil Steinmeier o tom, že členové Plastic People of the Universe byli v únoru r. 1976 uvězněni komunistickým režimem až na 18 měsíců prostě za to, že hráli hudbu, která se režimu nelíbila.

Steimeier hovořil při příležitosti zahájení letošního německého předsednictví Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OSCE). Připomněl uvěznění Plastiků, protože "vedlo k vlně rozhořčení" mezi umělci, intelektuály i dělníky v Československu i jinde.

Ti, kdo protestovali, připomínal Steinmeier, citovali soubor mezinárodních zásad lidských práv, který Československo předchozího roku přijalo, jako argument, proč by měli Plastici mít právo na svobodné vyjádřování.

Tyto zásady jsou však stále v mnoha státech světa ohrožovány. Německo zdůrazňuje, že zlepšování lidských práv v 57 členských zemích OSCE je pro období jeho předsednictví této organizace prioritou.

Další informace v angličtině ZDE

Steinmeierův projev o Plastic People v němčině ZDE

0
Vytisknout
6134

Diskuse

Obsah vydání | 15. 1. 2016