V Jakartě zaútočili "islamisté" na superúspěšnou muslimskou zemi

16. 1. 2016

čas čtení 2 minuty


Indonésie je ekonomicky se bouřlivě ekonomicky rozvíjejícím státem čtvrt miliardy lidí, převážně muslimů. To se zjevně nelíbí Islámskému státu, jehož několik nepříliš kompetentních místních stoupenců provedlo v hlavním městě Jakarty teroristický útok.

Policie v Indonésii uvádí, že útok provedli dva už dříve odsouzení extremisté, kteří byli součástí skupiny, která tento týden provedla v Jakartě atentát, při němž usmrtila dva lidi. Zahynulo také pět atentátníků. Tři lidé byli v pátek zatčeni a policie provádí razie po celé zemi. Na Channel Four News o tom informoval z místa jejich asijský korespondent Jonathan Miller:

(Demonstrace občanů)

Jonathan Miller: Toto město se rychle vzpamatovává. Pouhých 24 hodin po útoku je Jakarta jednotná a demonstruje na místě útoku "My se nebojíme". Objevilo se zřejmě nové amaterské video explozí a střelby.

Páteční muslimské modlitby za mír na Národní policejní akademii. Policejní prezident ubezpečil novináře, že je situace znovu bezpečná. Uvedl, že organizátor útoku byl indonéský džihádista z Islámského státu, který bojuje v Sýrii.

Naprostý amatérismus atentátu v Jakartě naznačuje, že atentátníci neměli výcvik ani strategii. To ilustruje všeobecnější skutečnost: Že forma sunnitského islámu, praktikovaná v Indonésii, v nepočetnějších muslimském státě na světě, je v ostrém kontrastu se salafistickým extremismem, který lze nalézt v pouštích Blízkého východu. Indonéským džihádistům, žijícím zde v džungli, se nepodařilo získat podporu od místního obyvatelstva. Indonésanů je čtvrt miliardy. Většina z nich jsou muslimové. Avšak jen 2 Indonésané na milion obyvatelstva se vydali bojovat po boku Islámského státu v Sýrii. V Belgii je ten počet 40 Belgičanů na milion obyvatelstva. Sen Islámského státu vytvořit chalífát v orientu je nerealizovatelný.

0
Vytisknout
6772

Diskuse

Obsah vydání | 19. 1. 2016