Obama chce vyhrát válku s teroristy pomocí jednotek zvláštního určení. Nefunguje to.

13. 1. 2016

čas čtení 1 minuta


Minulý týden americké ministerstvo obrany oznámilo několik důležitých jmenování do funkce. Generál Joseph Votel, šéf Velitelství zvláštních operací (SOCOM), se stane velitelem CENTCOMu, který řídí operace na Blízkém východě. V dosavadní funkci jej nahradí čerstvě povýšený generálporučík Raymond Thomas.


Tato personální politika odráží důležitý trend: Jde o to, do jak velké míry prezident Obama závisí na jednotkách zvláštního určení, které se specializují na zásahy proti důležitým cílům, jako například velitelé teroristických organizací. Naproti tomu jednotky zvláštního určení, které provozuje armáda, nikoliv SOCOM, jsou známé jako Zelené barety a specializují se na méně atraktivní mise, při nichž pracují s lokálními spojeneckými jednotkami.

Obama, který původně silně odmítal válku v Iráku, se ostýchá nasazovat pozemní jednotky. Ale k jednotkám zvláštního určení se chová jinak. Proti teroristům nasazuje bezpilotní letouny nebo jednotky sil zvláštního určení, aby prováděly "chirurgické" údery proti důležitým cílům.

A jak tato strategie funguje? Generál Thomas sdělil vloni na jaře tazateli ve West Pointu, že ve válce s terorismem "prohráváme na celé čáře". Nejde o nedostatek ctností nebo dovedností vojáků. Ti dokážou zlikvidovat postavy jako Usáma bin Ládin, ale nikoliv už organizace, jež tito lidé řídí.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6610

Diskuse

Obsah vydání | 15. 1. 2016