Samořídící auta firmy Google: 272 selhání a 13 možných srážek

13. 1. 2016

čas čtení 1 minuta


Samořídící auta firmy Google se ještě s ničím nesrazila, ale není to proto, že by se nesnažila, píše list Guardian. Podle zveřejněných dat od září 2014 do listopadu 2015 tzv. autonomní (samořídící) vozidla firmy Google v Kalifornii zaznamenala 272 selhání a nejméně třináckrát by se bývala s něčím srazila, kdyby řízení na poslední chvíli nepřevzal lidský řidič. Stát Kalifornie povolil testování samořídících automobilů pouze pod podmínkou, že budou zveřejněny všechny případy, kdy lidský řidič z bezpečnostních důvodů musel sám převzít řízení.
 

Firma Google nyní ve své výroční zprávě zveřejníla, že jejích 49 samořídících automobilů ujelo automaticky 678 000 kilometrů a zaznamenalo 314 případů, kdy automobily neočekávaně předaly řízení lidskému řidiči, anebo lidský řidič řízení převzal z vlastní iniciativy. Důvodem bylo selhání komunikací, neidentifikovatelná informace čidla anebo problém s brzdami či řízením. V 272 případech auto převzalo řízení samo, v dalších 69 případech ho v důsledku vnímaného nebezpečí převzal řidič.

Avšak Google přiznává, že kromě toho jeho řidiči přebírali řízení automatických automobilů během tohoto období "v mnoha tisících případů", ty však nejsou registrovány, protože v nich nehrozilo nebezpečí.

Odborníci poukazují na to, že je zřejmě nerealistické začít vyrábět automatizované automobily bez volantu a bez brzd. Počet selhání automatického řízení bude podle firmy Google klesat, ale nikoliv prý zase tak rychle, aby se úplně eliminovalo.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7207

Diskuse

Obsah vydání | 15. 1. 2016