Brusel zahájil bezprecedentní vyšetřování stavu nezákonnosti v Polsku

13. 1. 2016

čas čtení 1 minuta


Evropská komise je znepokojena ochromením polského Ústavního soudu a veřejnoprávních médií

Frans Timmermans, viceprezident Evropské komise, vyšetřování oznámil a konstatoval, že činitelé v Bruselu mají povinnostr zajistit, aby v Evropské unii fungovalo právo a zákonnost. Dodal, že je Evropská komise znepokojena, že nefunguje nejvyšší polský soudní dvůr.

"Závazné předpisy Ústavního soudu v Polsku nejsou v současnosti respektovány, což je vážná věc v každém státě, založeném na zákonnosti.

I když pětačtyřicetiminutové debatě o Polsku dominovalo jednání o změnách ve fungování polského Ústavního soudu, Timmermans také hovořil o znepokojení ohledně "svobody a plurality médií".

Minulý týden polská vláda propustila ředitele a členy kontrolních Rad pro rozhlasové a teleevizní vysílání a schválila zákon, podle něhož nové šéfy rozhlasu a televize přímo jmenuje a odvolává polský ministr financí. Rada Evropy, organizace mimo Evropskou unii, která podporuje lidská práva, charakterizovala tyto změny jako "nepřijatelné ve skutečné demokracii".

I když se hovoří o tom, že by osmatřicetimilionové Polsko, šestá největší země v EU, mohlo být zbaveno hlasovacího práva v Evropské unii, je pravděpodobné, že zůstane zřejmě pouze u verbálního pokrčení ramen.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6475

Diskuse

Obsah vydání | 15. 1. 2016