Washington Post: Uvolnění vztahů mezi USA a Íránem "přispělo k rychlému propuštění amerických námořníků"

16. 1. 2016

čas čtení 3 minuty

Írán ve středu rychle propustil 10 amerických námořníků ze dvou malých člunů americké armády, o nichž Teherán tvrdí, že omylem vstoupily do íránských vod. Námořníci byli zadrženi přes noc, avšak Washington poprvé po dlouhé době měl možnost vstoupit do přímého vyjednávání s íránskou vládou, které vedlo k jejich rychlému propuštění.

Ministr zahraničí John Kerry v prohlášení vyjádřil svou "vděčnost íránským úřadům za jejich spolupráci při rychlém vyřešení této záležitosti. Že byla tato otázka vyřešena mírovou cestou a velmi efektivně je svědectvím, jak klíčovou roli hraje diplomacie v úsilí udržet naši zemi bezpečnou a silnou."

Jak píše americký list Washington Post, tento incident se stal zkouškou efektivity nových kontaktů na vysoké úrovni mezi oběma státy. Od roku 1980 neměly Spojené státy s Íránem diplomatické styky. Tentokrát však probíhalo jednání přímo mezi Íránem a Washingtonem a nikoliv přes další prostřednické státy, jak tomu bývalo po dlouhá desetiletí. Americký ministr zahraničí Kerry měl možnost přímo komunikovat s íránským ministrem zahraničí Javadem Zarifem.

Kerry "velmi silně" zdůraznil Zarifovi, že incident byl důsledkem mechanického selhání na palubě jednoho ze dvou amerických člunů a že bez možnosti řízení je voda přinesla do íránského výsostného prostoru." Zarif Kerryho požádal o další informace o tomto incidentu, které americké ministerstvo zahraničí posléze předalo Íránu. Zarif pak zpětně komunikoval s Kerrym a "informoval ho, že všichni američtí námořníci jsou zdraví, nikdo nebyl zraněn a Írán je bezodkladně propustí".

Iránská tisková kancelář Fars citovala z prohlášení mocných íránských Revolučních gard, že američtí námořníci byli propuštěni, "poté, co z vyšetřováni vyplynulo, že se ztratili na moři v Perském zálivu". Prohlášení Revolučních gard zdůraznilo, že "ilegální vstup do íránských vod nebyl důsledkem úmyslného činu".

Z tohoto prohlášení podle Washington Postu vyplývá, že do věci zasáhl i nejvyšší íránský duchovní představitel ajatolláh Ali Chamenejí, aby nedošlo k poškození regionální situace a íránsko-americké dohody o íránském jaderném odzbrojení.

Videozáznam zajetí amerických námořníků nicméně obsahuje napjaté scény. Američtí námořníci klečí na palubě íránské lodi s rukama za hlavou.

"Poté, co vyšlo najevo, že americké bojové čluny vstoupily do íránských vod neúmyslně a v důsledku chyby a poté, co se omluvily, bylo rozhodnuto je propustit," konstatuje prohlášení Revoluční gardy. v Mluvčí amerického ministerstva zahraničí však popřel, že by se Američané za cokoliv omlouvali. "Nebyl pro to důvod," napsal mluvčí amerického ministrstva zahraničí John Kirby na Twitteru.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5806

Diskuse

Obsah vydání | 18. 1. 2016