O problémech integrace uprchlíků v Německu

16. 1. 2016

čas čtení 5 minut

"Chceme-li, aby Němci přijali Araby, i Arabové se musejí naučit akceptovat Němce"

Magdi Gohary vede ve velkém uprchlickém táboře na předměstí Mnichova zrychlený kurs pro uprchlíky s názvem Naučte se rozumět Německu. Mnozí z těch, kteří se vydali do Německa ze své rodné země, totiž netušili, co je tam čeká, vysvětluje tento čtyřiasedmdesátiletý egyptský chemik v důchodu, který žije v Německu už přes půl století.

"Hovoříme o homosexualitě, kterou samozřejmě mnoho frekventantů mého kurzu považuje za trestný čin. Vysvětluju jim, že Němci to tak nevidí a že to budou muset přijmout, pokud tady chtějí žít," říká. Gohary uprchlíky také varuje, že jejich děti budou v Německu nezávislejší, než jak by tomu bývalo bylo v arabském světě.

"Arabové jsou často šokováni, když vidí, jak se lidé v Bavorsku chodí koupat nazí v řece Isar. Ale já jim říkám, že jestliže chtějí, aby Němci přijali, že Arabky budou nosit šátky, oni sami musejí přijmout, že se Němci opalují nazí ve veřejných parcích a plavou nazí v řekách."

Po kolínských útocích si jsou uprchlíci bolestně vědomi, že jejich jednání může poskytnout další munici ultrapravicovým organizacím, které už vydělaly na útocích politický kapitál. Mnoho uprchlíků je ale také frustrováno předpokladem, že bude stačit, když se převléknou do jiných šatů a tím se integrují.

"Jak Němci, tak uprchlíci mají očekávání, které druhá strana není vlastně schopna splnit," říká Thomas Bönig, který v Kolíně nad Rýnem organizuje interkulturní prohlídky městem. "Dát uprchlíkovi svetr ho nepromění v Němce. To vyžaduje čas a obě strany se k druhé straně musejí stavět s flexibilitou."

Anas Alhamsho, 36 letý lékárník z Damašku, který zorganizoval petici odsuzující kolínské útoky, otevřeně přiznává, že mu trvalo určitou dobu, než se svému novému domovu přizpůsobil. "Člověk se toho musí tolik naučit o každodenním životě. Často jsou to maličkosti jako nepřecházet na červenou a nemluvit na veřejnosti příliš hlasitě. Dodržovat pravidla a předpisy jako Němci."

"S hrůzou odsuzujeme sexuální útoky a krádeže, které údajně spáchali imigranti a uprchlíci," praví se v otevřeném dopise, který napsal s dvěma dalšími Syřany a s Pákistáncem a pro něž sbírají podpisy. "Za sebe slibujeme, že uděláme vše, co je v našich silách, aby se takové trestné činy neopakovaly a aby pohostinnost Němců nebyla zneužívána."

Vyskytla se celá řada spontánních pokání za kolínské útoky na veřejnosti. Uprchlíci rozdávali omluvné letáky a bílé růže. Obávají se, že činy malé skupiny mužů budou zkresleny a pošpiní pověst tisíců lidí a povedou ke zpřísnění vládní politiky proti novým příchozím.

"To, k čemu došlo, je politováníhodné a nepřijatelné," řekl Ghreeb Baccko, devětadvacetiletý Syřan, který nedávno dorazil do Německa. Uprchlíci požadují přísné potrestání viníků.

Už však jsou terčem útoků nových ultrapravicových seskupení, se jmény jako Procházka po Starém Městě a Block 4. Poté, co deník Die Welt zveřejnil jména a telefony Alamsha a dalších koordinátorů omluvného dopisu, začali dostávat výhrůžné telefonáty. A v Bornheimu, asi 30 km jižně od Kolína, zakázala městská správa mužským uprchlíkům přístup na plovárnu poté, co přišly zprávy o "verbálním obtěžování".

Němci, kteří podporují prouprchlickou politiku Merkelové, se proti tomu brání, včetně právníků, kteří bojují proti zákazu vstupu na plovárnu, zavedenému pro uprchlíky.

Avšak cizinci, žijící v Německu už desetiletí, jako Hilmi, 44 letý inženýr z Maroka, se obávají, že nekonečný příliv uprchlíků povede k záporným postojům Němců vůči imigrantům. Nepůjde s rodinou na letošní karneval, protože nechce vystavit své dvě malé děti násilí a rasismu.

Gohary, Egypťan, který vede integrační kurs pro uprchlíky, vidí naději v tom, že většina uprchlíků se intenzivně snaží přizpůsobit se svému novému domovu a poučit se o jeho překvapivých vlastnostech.

"Po seminářích za mnou chodí účastníci a ptají se, kdy budu pořádat zase další," říká Gohary. "Chci pro to sehnat další lidi, protože zvědavost těch mladých uprchlíků ukazuje, že je těchto kursů obrovským způsobem zapotřebí."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10309

Diskuse

Obsah vydání | 18. 1. 2016