Magazín Charlie Hebdo šokoval svět "rasistickým" kresleným vtipem

14. 1. 2016

čas čtení 1 minuta

Kreslený komentář ve francouzském satirickém časopise Charlie Hebdo šokoval svět tím, že argumentoval, že kdyby utopený chlapec Ajlan Kurdi vyrostl do dospělosti, stal by se sexuálním predátorem tak, jako ti muži, kteří údajně o silvestrovské noci v Kolíně nad Rýnem páchali sexuální útoky.

Pod titulkem "Migranti" jsou na obrázku dva lascivní muži, vypadající jako prasata, s vyplazenými jazyky, kteří pronásledují dvě zděšené, křičící ženy, které před nimi utíkají.

Nahoře je vložena kresba známé fotografie mrtvého tříletého Ajlana Kurdiho, jak leží, tváří v písku, na pláži. Nad obrázkem je napsaná otázka: "Čím by se stal malý Ajlan, až by vyrostl?" a na ní je pod obrázkem odpověď: "Osahávačem prdelí v Německu."

Tvrzení, že všichni uprchlíci jsou sexuální predátoři, rozzuřilo mnoho lidí, avšak jiní kreslený komentář hájí a interpretují ho jako satiru na stereotypní vnímání uprchlíků, jakého jsme svědky v bulvárním tisku.

Obrázek vyvolal debatu ohledně toho, zda jde o otevřený rasismus, anebo zda naopak rasismus v evropských médiích vůči uprchlíkům ironizuje. Sunny Hundal označil obrázek za "odporný":

Naopak Christopher Thompson z deníku Financial Times argumentuje, že obrázek je zřejmě satirou na "generalizující stereotypy o uprchlících" a rasistický není.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9284

Diskuse

Obsah vydání | 15. 1. 2016