Zrušení sankcí proti Íránu "je dobrý den pro svět", tvrdí íránský ministr zahraničí

16. 1. 2016

čas čtení 2 minuty

Zrušení sankcí proti Íránu kvůli jeho jadernému programu bude "dobrým dnem pro svět", řekl íránský ministr zahraničí Mohammad Javad Zarif, zatímco začali přijíždět do Vídně v sobotu vedoucí představitelé k dokončení americko-íránské dohody.

"Je to dobrý den pro lid Íránu, a také dobrý den pro celý region. Dokazuje to, že umíme vyřešit důležité problémy prostřednictví diplomacie, nikoliv hrozeb a nátlaku, a tak je dnes opravdu důležitý den," řekl Zarif, který stál v čele íránského vyjednávání s USA, Británií, Čínou, Francií, Ruskem a Německem ohledně svého jaderného programu. Zdůraznil, že dohoda z Blízkého východu "odstranila stín zbytečných konfrontací".

Zpráva Mezinárodního úřadu pro jadernou energii umožní Zarifovi a jeho protějškům z USA a z EU, Johnu Kerrymu a Federice Mogherini, aby ve Vídni oznámili, že je možno dohodu prakticky realizovat. Podle dohody ze 14. července loňského roku souhlasil Írán, že podstatnou měrou sníží klíčové oblasti své jaderné aktivity. Oplátkou za to mají být zrušeny protiíránské sankce, uvalené především na export íránské ropy.

Tyto kroky, spolu s přísnějšími inspekcemi Mezinárodního úřadu pro jadernou energii, prodloužily na nejméně rok dobu, po niž by Íránu trvalo vyrobit dost štěpného materiálu na jadernou bombu, kdežto předtím by to trvalo jen několik měsíců. Írán vždycky popíral, že by usiloval o konstrukci atomové zbraně.

Íránské banky také budou mít možnost obnovit styky s evropským finančním systémem a soukromé íránské firmy budou moci obchodovat s Evropou. Írán je daleko největší a nejvýznamnější ekonomikou na Blízkém východě. Americké podnikatelské kontakty s Íránem budou nadále omezeny v důsledku sankcí trestajících terorismus, porušování lidských práv a smlouvu o balistických zbraních.

Íránský prezident Rouhani charakterizoval americko-íránskou dohodu jako "historickou". Někteří američtí Republikáni ji však ostře kritizují, že prý nejde dost daleko, aby skutečně zabránila Íránu ve výrobě jaderné bomby. Reformisté v Íránu jako Mardom Salari se obávali, že Saúdská Arábie a američtí Republikáni budou dohodu sabotovat. Ostře vystupovali proti americko-íránské dohodě i íránští konzervativci a izraelská vláda Binjamina Netanyahua.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

0
Vytisknout
5385

Diskuse

Obsah vydání | 15. 1. 2016