Dánsko plánuje konfiskovat uprchlíkům peníze a cennosti

13. 1. 2016

čas čtení 2 minuty

Dánští poslanci debatují o kontroverzním návrhu odebírat příchozím uprchlíkům jejich peníze a cennosti. Návrhy odsoudila Organizace spojených národů a další organizace, hájící práva. Poukazují, že návrh porušuje mezinárodní předpisy týkající se uprchlíků.

Dánský premiér Lars Lokke Rasmussen tento plán charakterizoval jako "nejvíce nepochopený návrh zákona v dánské historii". Dánští poslanci mají o něm hlasovat koncem měsíce.

Dánská vláda si v úterý zajistila parlamentní většinu pro schválení zákona, který by uprchlíkům konfiskoval jejich majetek nad částku 10 000 dánských korun (1340 euro). Svatební prsteny a osobní cennosti by se uprchlíkům nekradly.

Mnozí komentátoři srovnávají nový návrh dánského zákona se zacházením se Židy v nacistickém Německu během holocaustu.

Další ostře kritizovanou součástí nového návrhu dánského zákona je odložení práva na sjednocení rodin z nynějšího jednoho roku až na dobu po tří letech. Vysoké komisařství OSN pro uprchlíky upozornilo, že rychlé sjednocování rodin uprchlíků je nedílnou součástí celé řady mezinárodních konvencí, a požadovalo, aby je Dánsko dodržovalo.

V reakci na plán Dánska konfiskovat uprchlíkům jejich cennosti, Mluvčí UNHCR William Spindler konstatoval: "Uprchlíci přišli o své domovy a o téměř všechno, co vlastní. Je naprosto neuvěřitelné, že je někdo chce připravit i o to málo, co se jim z jejich životů podařilo zachránit. Uprchlíci potřebují soucit, porozumění, respekt a solidaritu."

V Dánsku, které má 5,5 miliony obyvatel, v rocem 2015 požádalo o azyl 21 000 lidí a obdobný počet se očekává i letos. Sousední Švédsko loni přijalo 163 000 osob a Německo obdrželo více než 1,1 milionu žádostí o azyl.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7303

Diskuse

Obsah vydání | 15. 1. 2016