Katalánsko podpořilo kauzu vlámského separatismu. Může zahájit rozpad EU

15. 1. 2016

čas čtení 1 minuta


Vlámští nacionalisté mohou obětovat kauze katalánské nezávislosti belgickou koaliční vládu. Pokud Katalánsko vyhlásí odtržení od Španělska, nacionalisté žádají, aby Brusel nový stát uznal, s čímž jejich partneři budou sotva souhlasit. A belgický případ není sám: Katalánský precedent může být impulsem k dalším separatistickým náladám v mnoha evropských zemích.


Precedent se může týkat nejen Belgie, ale také Velké Británie (Skotsko), Itálie (Padánie), Portugalska (Madeira), Německa (Bavorsko), Švédska (Skone) i Baskicka. To by ohrozilo evropskou integraci a spustilo proces balkanizace Evropy, proměnu kontinentu v mozaiku rozdrobených státečků.

Podle politologů jazyk, který Katalánci používají, jejich narativ o tom, že potřebujeme malé politické struktury, radikálně protiřečí tomu, co Evropa potřebuje. Nacionalismus, který byl považován za překonaný, se v nové podobě vrací.

Katalánsko má plán oddělení od Španělska během 18 měsíců. Nejprve by mělo proběhnout referendum o ústavě, poté vzniknout státní orgány a nakonec armáda, justice, policie a státní banka.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
5874

Diskuse

Obsah vydání | 15. 1. 2016