ÚAEA: Írán splnil jaderné podmínky, sankce proti němu byly zrušeny

16. 1. 2016

čas čtení 1 minuta


Americký ministr zahraničí John Kerry nařídil, aby hospodářské sankce proti Íránu, uvalené na něj kvůli jeho jadernému programu, byly zrušeny. Došlo k tomu poté, co konečná zpráva Mezinárodního úřadu pro atomovou energii (ÚAEA) verifikovala, že Teherán splnil své povinnosti podle loni uzavřené jaderné dohody.

Kerry uvedl v prohlášení, že zrušení sankcí podle historické dohody s Íránem nyní vešlo v platnost. Předtím Írán propustil čtyři vězně s dvojím občanstvím v rámci výměny vězňů, dohodnuté se Spojenými státy (v USA bylo vězněno sedm Iránců údajně za porušování sankcí) a nadto i jednoho mladého studenta. Načasování vězeňské výměny naznačuje, že se o ní jednalo na okraji jaderných rozhovorů, přestože to obě strany popíraly.

Odstranění sankcí proti Íránu bude mít obrovský dopad uvnitř země i mezinárodně. Íránské banky budou nyní moci znovunavázat kontakty s evropským bankovním systémem a soukromé fitmy budou moci podnikat na Západě. asi 30 miliard dolarů ze zmrazeného kapitálu 100 miliard dolarů bude Íránu uvolněno. Írán začne také mezinárodně okamžitě prodávat ropu, což povede k dalšímu poklesu její ceny.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5238

Diskuse

Obsah vydání | 15. 1. 2016