Britské lidskoprávní organizace poslaly Starmerovi plán na revizi azylového systému

9. 7. 2024

čas čtení 4 minuty
Dopis zaslaný novému britskému premiérovi požaduje zrušení zákonů, zavedení bezpečné cesty do Spojeného království a ukončení "nekonečného čekání velkého počtu žadatelů"

Stovky organizací zabývajících se uprchlíky a lidskými právy napsaly Keiru Starmerovi plán azylové politiky, ve kterém ho vyzývají ke změně kurzu oproti politice předchozí vlády.

V dopise, který podepsalo 300 organizací občanské společnosti a 534 osob pracujících s migranty, se uvádí, že stávající politika je "od základu nefunkční".

Je v něm uvedeno devět klíčových požadavků, které by v případě přijetí labouristickou vládou znamenaly změnu směru v jedné z nejkontroverznějších a nejzávažnějších oblastí politiky minulé vlády.


V dopise se uvádí: "Píšeme Vám jako občanské organizace a jednotlivci, kteří jsou pevně zakotveni v našich komunitách po celém Spojeném království. Jsme hrdí na to, že můžeme přivítat lidi, kteří hledají bezpečí. Po léta jsme zasahovali, abychom podpořili lidi, kteří se stali terčem nepřátelské politiky a byli jí týráni. Nyní vyzýváme vaši vládu, aby zaujala nový přístup: chránit lidi hledající bezpečí, a ne je trestat pro vlastní politický prospěch."

Dodává: "Postupně přijímané neproveditelné a kruté právní předpisy fakticky zlikvidovaly právo žádat o azyl ve Spojeném království a vytvořily tak stále rostoucí "věčné překážky" v podobě trvale čekajících desítek tisíc lidí. Někteří z nich jsou znovu traumatizováni v otevřených vězeňských táborech v kasárnách nebo na lodích.

Jiní jsou ponecháni v přeplněných ubytovnách se zhoršujícím se duševním zdravím, zatímco je jim zakázáno najít si zaměstnání. A úmrtnost v kanálu La Manche dosahuje nepředstavitelných rozměrů, přičemž za posledních 12 měsíců došlo k 450% nárůstu počtu úmrtí na našich hranicích."

Mezi signatáři jsou Rada pro uprchlíky, Refugee Action, Společná rada pro blaho přistěhovalců a pobočky Citizens Advice.

Mezi jejich hlavní požadavky patří např:

Obnovení práva žádat o azyl ve Spojeném království v souladu s mezinárodním právem, a to zrušením zákona o nelegální migraci a zákona o národnosti a hranicích.

Otevření bezpečných cest, kterými se lidé žádající o azyl dostanou do Spojeného království, aby nebyli nuceni riskovat své životy v Lamanšském průlivu, včetně zajištění vízových tras, umožnění bezpečného sloučení rodin a obnovení přesídlování uprchlíků.

Ubytovat lidi žádající o azyl v komunitách, nikoli v táborech, a uzavřít všechna institucionální zařízení včetně kasáren, lodí,  hotelů a ubytoven, která způsobují zbytečné trvalé škody a daňové poplatníky stojí nehorázné peníze.

Obnovit právo na práci pro žadatele o azyl do šesti měsíců od příjezdu, aby si lidé mohli znovu důstojně vybudovat svůj život a přispět 1,2 miliardy liber do britské ekonomiky.

Sarah Wilsonová, ředitelka organizace Penrith and Eden Refugee Network (PERN), uvedla: "Uprchlíci byli vždy součástí Spojeného království a my žádáme naši novou vládu, aby tuto tradici obnovila. Příliš dlouho PERN sledovala, jak jsou kvůli nepřátelskému prostředí ničeny životy a ztráceny talenty. To nedává žádný smysl. Je čas na změnu v tom, jak zacházíme s těmi, kteří ve Spojeném království hledají útočiště."

Duncan McAuley, výkonný ředitel nadace Action Foundation, řekl:  "Je naléhavě zapotřebí rozumného a humánního přístupu k lidem, kteří sem přicházejí hledat bezpečí. Doufáme, že labouristé napraví náš nefunkční azylový systém a skoncují s démonizací lidí, kteří jsou nuceni podnikat nebezpečné cesty, protože neexistují žádné bezpečné cesty."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
2139

Diskuse

Obsah vydání | 11. 7. 2024