Ukrajina: Ruský útok na Kyjev byl jedním z nejhorších za dva roky války

8. 7. 2024

čas čtení 14 minut
Itálie obvinila Rusko z válečného zločinu kvůli útoku na dětskou nemocnici, Zelenskyj přislíbil odvetu za raketový útok na Kyjev

Ukrajinský prezident přislíbil odvetu za úder, který zasáhl dětskou nemocnici v Ohmatdytu,  Itálie zdůrazňuje, že útok musí být odsouzen mezinárodním společenstvím

Itálie obvinila Rusko z válečného zločinu kvůli úderu na dětskou nemocnici

Itálie obvinila Rusko ze spáchání válečného zločinu během raketových útoků, které zasáhly ukrajinské hlavní město a poškodily dětskou nemocnici.

Italský ministr zahraničí Antonio Tajani v pondělí vyzval k mezinárodnímu odsouzení Ruska.

"Jsem zasažen záběry bombardování v Kyjevě, které zasáhlo i dětskou nemocnici. Válečné zločiny, které musí odsoudit celé mezinárodní společenství," napsal Tajani na Twitteru a dodal: "Italská vláda bude i nadále bránit suverenitu Ukrajiny a jejího lidu."

- OSN odsoudila ruské raketové údery na Ukrajinu, včetně úderů na Kyjev

OSN odsoudila pondělní vlnu smrtících ruských úderů po celé Ukrajině, včetně úderů na Kyjev, a uvedla, že "desítky lidí byly zabity a zraněny".

"Týden na Ukrajině začal další vlnou smrtících úderů ruských ozbrojených sil," uvedla v prohlášení Denise Brownová, humanitární koordinátorka pro Ukrajinu. "Je npřijatelné, že v této válce jsou zabíjeny a zraněny děti."

"Podle mezinárodního humanitárního práva mají nemocnice zvláštní ochranu. Civilisté musí být chráněni," dodala.

- Mezinárodní záchranný výbor odsoudil dnešní útok v Kyjevě. D
r. Marko Isajlovič, koordinátor IRC pro zdravotnictví na Ukrajině, uvedl:   "Žádné dítě by nemělo vyrůstat pod hrozbou raketových úderů. Žádné dítě by nemělo riskovat smrt uprostřed trosek nemocnic, které mají být bezpečným útočištěm pro uzdravení a zotavení. Zdravotnická zařízení jsou chráněna mezinárodním právem a v době konfliktu musí zůstat mimo nebezpečí.

"Od začátku plnohodnotné invaze zaznamenala WHO téměř 1 700 útoků na zdravotnická zařízení na Ukrajině. Naše zdravotnické týmy jsou denně svědky toho, jak si boje vybírají daň na lidech, kteří nejsou schopni

- Rusko je největší bezpečnostní hrozbou, které bude Švédsko a jeho spojenci v příštích několika letech čelit, uvedl Stockholm v náčrtu strategie zveřejněné v pondělí.

Švédsko posílilo svou národní bezpečnostní politiku v důsledku obav, které vedly vrchního velitele jeho armády v lednu k varování Švédů, že se musí "mentálně připravit na válku". "Ozbrojený útok proti Švédsku nebo jeho spojencům nelze vyloučit," uvádí se v nové národní bezpečnostní strategii, která byla zveřejněna v pondělí a jejíž platnost je prodloužena do roku 2030.

Invaze Moskvy na Ukrajinu v roce 2022 vedla Švédsko ke vstupu do NATO, čímž skončila více než dvousetletá neutralita.

Závažnost ruské hrozby bude záviset na tom, co se bude dít dál ve válce na Ukrajině, uvedl na tiskovém brífinku ministr obrany Pal Jonson. Ruský práh pro použití vojenské síly je "nízký", řekl a dodal, že Moskva je "připravena podstoupit velká politická a vojenská rizika".

- Volodymyr Zelenskyj v pondělí uvedl, že Ukrajina během summitu NATO, který se koná tento týden, čeká na konkrétní kroky svých západních partnerů k posílení své protivzdušné obrany a ochraně svého energetického sektoru, píše agentura Reuters.

Očekává se, že Zelenskyj odletí na summit do Washingtonu později během dne po ukončení návštěvy Polska.

- Ukrajinské letectvo uvedlo, že během pondělního smrtícího útoku sestřelilo 30 z 38 Ruskem odpálených raket.

Ruské síly při kombinovaném útoku na ukrajinská města použily křižující, balistické, letecké balistické a řízené střely, uvedlo ukrajinské letectvo.


Ruské údery zabily nejméně 29 lidí na celé Ukrajině, sdělují úředníci

Úřady nyní uvedly, že při dnešních ruských raketových úderech po celé Ukrajině zahynulo nejméně 29 civilistů (předchozí údaj byl 24 osob).

Při útocích na Kyjev bylo zabito deset lidí a 35 jich bylo zraněno, uvedly úřady. Dětská nemocnice Ohmatdyt - největší ukrajinské dětské zdravotnické zařízení - byla při útoku vážně poškozena. Zatím není jasné, zda byl uvnitř někdo zabit.

Přibližně o dvě hodiny později zasáhly trosky další rakety jinou nemocnici v Kyjevě, kde zahynuly další čtyři osoby a tři další byly zraněny, uvedly záchranné služby.

Jedenáct lidí bylo zabito a více než 40 dalších zraněno v jižním městě Kryvyj Rih, uvedla záchranná služba. Tři lidé byli zabiti ve východním městě Pokrovsk, kde rakety zasáhly průmyslový objekt, uvedl oblastní gubernátor. Jeden člověk zahynul také ve městě Dnipro, uvedli úředníci.


- Indický premiér Naréndra Módí přicestoval na moskevské letiště Vnukovo na dvoudenní státní návštěvu, uvedla státní tisková agentura Tass.

Ruský útok na Kyjev byl jedním z nejhorších za dva roky války, říká starosta, počet obětí stoupl na sedm

Kyjevský starosta Vitalij Kličko říká, že dětská nemocnice Ohmatdyt byla vážně poškozena, a vyzývá obyvatele, aby se uchýlili do krytů

Ruský útok na Kyjev je jedním z nejhorších za dva roky války, říká starosta, počet obětí se zvýšil na sedm

Pondělní ruský útok na Kyjev byl jedním z nejhorších během dva roky trvající plné invaze Moskvy, uvedl kyjevský starosta Vitalij Kličko.

"Je to jeden z nejhorších útoků. Vidíte: je to dětská nemocnice," řekl agentuře Reuters. Podle úřadů bylo při útoku ve městě zabito nejméně sedm lidí (oproti předchozím pěti mrtvým).


- Zelenskyj se ve Varšavě setká s polským premiérem, aby podepsal bezpečnostní dohodu

Volodymyr Zelenskyj v pondělí přicestoval do Varšavy a měl se setkat s polským premiérem Donaldem Tuskem.

Oba představitelé plánují podepsat dohodu o bezpečnostní spolupráci a projednat svá očekávání před summitem NATO ve Washingtonu, který začíná zítra.

Budou rovněž hovořit o účasti Polska na obnově Ukrajiny, rozvoji obchodu a humanitární spolupráci, uvedla prezidentská kancelář.

EU a dvě její členské země, Litva a Estonsko, podepsaly se Zelenským bezpečnostní dohody na summitu v Bruselu minulý měsíc.

Tusk využívá své platformy k tomu, aby se pokusil vnést do evropských debat o obraně a pomoci Ukrajině naléhavost, a to uprostřed obav o budoucnost americké pomoci (za prezidentství Donalda Trumpa) a obav o kapacity obranného průmyslu.

Tusk, který byl premiérem v letech 2007-2014 a do funkce se vrátil v prosinci, vyzval k naléhavé pomoci Kyjevu a prohlásil, že příští dva roky války rozhodnou o všem


- Největší ukrajinský soukromý výrobce energie DTEK uvedl, že při posledním ruském raketovém úderu byly poškozeny tři rozvodny a elektrické sítě v hlavním městě Kyjevě.

Ukrajinská energetická soustava byla v posledních čtyřech měsících vážně poškozena při ruském bombardování. Ukrajina začala 15. května zavádět průběžné výpadky elektřiny, kdy v zájmu úspory energie odpojila od sítě celé čtvrti hlavního města.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj minulý měsíc nastínil plány, kterými se snaží ochránit ukrajinský energetický systém a které zahrnují rozvoj alternativních obnovitelných zdrojů energie.

Zelenskij uvedl, že vláda bude "pokračovat v práci na vytváření nových energetických zdrojů a nových decentralizovaných energetických kapacit". V plánu byla také "výstavba nových vyvážených a manévrovatelných energetických kapacit".

"Tento proces je ve válečných podmínkách poměrně náročný, ale musíme ho realizovat, stejně jako jsme již realizovali mnoho složitých  projektů," řekl.

- Ruský prezident Vladimir Putin povede v pondělí v Moskvě osobní jednání se svým indickým protějškem Naréndrou Módím, uvedl Kreml.


Jeden z vysokých indických představitelů minulý týden podle agentury Reuters uvedl, že mezi Módího hlavní priority v Moskvě bude patřit náprava obchodní nerovnováhy Indie s Ruskem a zajištění propuštění indických občanů, kteří byli svedeni do bojů ve válce na Ukrajině.

Módí, který byl v červnu znovu zvolen na třetí funkční období, navštívil Moskvu naposledy v roce 2015. Od té doby se s Putinem několikrát setkal na mezinárodních summitech a oba lídři spolu často telefonovali.

- Při útoku v Kyjevě za denního světla byly použity hypersonické střely, sděluje ukrajinské letectvo

Při denním útoku na Kyjev byly použity hypersonické rakety Kinžal, jedna z nejmodernějších ruských zbraní, uvedlo ukrajinské letectvo.

Ruský prezident Vladimir Putin označil rakety Kinžal, určené k odpálení ze stíhačky MiG, za "ideální zbraň". Může letět až desetinásobnou rychlostí zvuku a - podobně jako pomalejší řízené střely - může manévrovat za letu, což ztěžuje sledování a zachycení systémy protivzdušné obrany. Více informací o technických možnostech hypersonické střely si můžete přečíst v tomto vysvětlení.

- Kyjevská městská správa v pondělí informovala o padajících troskách, pravděpodobně ze zachycených raket, v Solomjanském, Dněprovském, Holosijevském a Ševčenkovském obvodu Kyjeva, které způsobily požáry.


- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že Rusko v pondělí vypálilo na ukrajinská města více než 40 raket, které zasáhly dětskou nemocnici v Kyjevě a poškodily obytné budovy a infrastrukturu po celé zemi. Zasaženou dětskou nemocnicí byla podle ukrajinského zpravodajství Suspline nemocnice Ochmatdyt, největší dětské zdravotnické centrum na Ukrajině. Nebylo vydáno žádné oficiální prohlášení, zda zde došlo k nějakým obětem na životech.

Kyjev byl naposledy terčem útoků bezpilotních letounů a raket v polovině června. Kyjevský starosta Vitalij Kličko uvedl, že úlomky střel sestřelených systémy protivzdušné obrany dopadly do dvou centrálních čtvrtí hlavního města. Podle zpráv byly dnes ráno napadeny také Dněpr, Kryvyj Rih, Slovjansk a Kramatorsk.

- Viktor Orbán se zúčastní summitu NATO ve Washingtonu

Maďarský premiér Viktor Orbán se tento týden zúčastní summitu NATO ve Washingtonu, potvrdil úřad jeho vlády.

Maďarský vůdce v pondělí uvedl, že do Washingtonu pojede poté, co v Pekingu projednal "čínský mírový plán pro Ukrajinu".

Maďarsko se dostalo do rozporu s ostatními západními zeměmi kvůli Orbánovu neustálému pěstování úzkých vazeb s Ruskem a odmítání posílat zbraně na Ukrajinu.

Summit NATO budou dychtivě sledovat diplomaté a tisk. Očekáváme vojenská prohlášení o podpoře Kyjeva a dozvíme se, kdo bude protikandidátem Donalda Trumpa v prezidentských volbách v USA. Všechny oči se však budou pevně upírat na Joe Bidena, prezidenta USA, poté, co jeho katastrofální vystoupení v debatě potvrdilo obavy mnohých z jeho kognitivních schopností a vedlo k výzvám, aby z prezidentského klání odstoupil.

Německý ministr obrany Boris Pistorius uvedl, že v rámci rozpočtu pro svůj resort na rok 2025 obdržel "výrazně méně", než požadoval.

Pistorius usiloval o zvýšení ročních výdajů na obranu v roce 2025 o 6,7 miliardy eur (7,25 miliardy USD). On ani vláda se k tomu, kolik dostane, nevyjádřili.

"Je to pro mě nepříjemné, protože to znamená, že nemohu iniciovat určité věci tak rychle, jak to vyžaduje 'Zeitenwende' a situace ohrožení," řekl Pistorius.

Několik dní po ruské invazi na Ukrajinu v roce 2022 kancléř Olaf Scholz oznámil vytvoření zvláštního fondu v hodnotě 100 miliard eur, který by měl armádu opět uvést do stavu odpovídajícímu potřebám.

"Musím se tomu přizpůsobit a vytěžit z toho maximum," řekl Pistorius v souvislosti s obranným rozpočtem na rok 2025.

- NATO bude potřebovat 35 až 50 dalších brigád, aby mohlo plně realizovat své nové plány na obranu proti útoku z Ruska,
uvedl vojenský zdroj pro agenturu Reuters.

- Čínský vojenský personál zahájí v pondělí společný "protiteroristický výcvik" se svými protějšky v Bělorusku, poblíž hranic s Polskem. Cvičení "Eagle Assault" obou ruských spojenců uprostřed války na Ukrajině bude probíhat 11 dní v běloruském pohraničním městě Brest a bude zahrnovat úkoly, jako je záchrana rukojmích a protiteroristické operace, uvedlo čínské ministerstvo národní obrany. Stalo se tak několik dní poté, co Bělorusko oficiálně vstoupilo do Šanghajské organizace pro spolupráci vedené Čínou a Ruskem, čímž se prohloubila jejich koordinace ve vojenských, hospodářských a politických záležitostech.

- Ruská Federální bezpečnostní služba (FSB) zablokovala pokus Ukrajiny zorganizovat únos ruského strategického bombardéru Tu-22M3 a odletět s ním na Ukrajinu, uvedla FSB v pondělí. "Ukrajinská rozvědka měla v úmyslu naverbovat ruského vojenského pilota za finanční odměnu a poskytnutí italského občanství, přesvědčit ho, aby letěl a přistál s raketovým nosičem na Ukrajině," uvedla FSB. Tato tvrzení zatím nebyla nezávisle ověřena.

- Nizozemsko začne "neprodleně" posílat na Ukrajinu stíhačky F-16 poté, co mu byly uděleny vývozní licence,
uvedl ministr zahraničí Caspar Veldkamp během víkendové návštěvy Kyjeva.

- Nově jmenovaný britský ministr obrany John Healey v neděli oznámil nový balíček britské vojenské pomoci Ukrajině, když navštívil jižní přístavní město Oděsa a setkal se se svým protějškem Rustemem Umerovem. Cílem tohoto kroku je uklidnit Ukrajinu a ukázat Moskvě, že vojenská podpora Spojeného království zůstává po změně vlády z minulého týdne nezměněna, a to před summitem NATO, který se koná tento týden a na němž se bude jednat o další vojenské pomoci Kyjevu. Předseda Sněmovny reprezentantů USA Mike Johnson se se Zelenským setká ve středu během summitu.

Zdroj  v angličtině ZDE

1
Vytisknout
2437

Diskuse

Obsah vydání | 11. 7. 2024