Rusko: Vláda nařídila úředníkům a gubernátorům, aby zahájili boj s cizími slovy

8. 7. 2024

čas čtení 1 minuta
Kabinet ministrů schválil akční plán na období 2024-2026 k realizaci základů státní politiky zaměřené na zachování a posílení "tradičních duchovních a morálních hodnot". Dokument obsahuje klauzuli o boji proti "nadměrnému" používání cizích slov, která vyplývá z vládního nařízení.

Budou bojovat proti cizím slovům ve "veřejném prostoru, literárních a výtvarných dílech, médiích, vzdělávacích a osvětových aktivitách". Nařízení bude realizováno Ministerstvem školství, Ministerstvem školství a vědy, Ministerstvem kultury, Ministerstvem digitálního rozvoje a výkonnými orgány členských subjektů Ruska. Dostaly také pokyn, aby do prvního čtvrtletí roku 2025 stanovily kritéria pro "nadměrné" používání cizí slovní zásoby.

Na začátku loňského roku Vladimir Putin nařídil úředníkům, aby bojovali proti cizímu slovníku na státní úrovni. Tuto klauzuli zahrnul do zvláštního dokumentu "Základy státní kulturní politiky". Prezident si také stanovil úkol "zajistit kulturní suverenitu Ruské federace" a "zvýšit roli Ruské federace ve světovém humanitárním a kulturním prostoru".

Předtím předsedkyně Rady federace Valentina Matvijenko předložila návrh na omezení používání cizích slov. "Jsem znechucena tím, co se děje s naší ruštinou. Když se řekne "cashback" na vládní úrovni. Starší lidé nechápou, co je cashback. Proč nemůžeme použít ruský protějšek - vrácení peněz?" řekla.

V únoru 2023 přijala Státní duma zákon zakazující používání cizí slovní zásoby ve filmech, představeních a médiích. Zákaz se vztahuje také na úřední dokumenty, zeměpisná jména a volební kampaně. Dokument počítá se zavedením "normativních slovníků", "normativních gramatik" a "normativních příruček", které stanoví normy ruského jazyka jako státního jazyka.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
2092

Diskuse

Obsah vydání | 11. 7. 2024