Putin na žádost indického premiéra souhlasil s návratem všech Indů naverbovaných do války na Ukrajině

10. 7. 2024

čas čtení 2 minuty
Rusko propustí z armády všechny indické občany naverbované pro válku na Ukrajině poté, co premiér Narendra Módí požádal ruského prezidenta Vladimira Putina, aby tak učinil.

Módí, který je na dvoudenní návštěvě Ruska, tuto otázku nastolil na večeři s Putinem. Ruský prezident slíbil, že splní požadavek indického premiéra a usnadní návrat indických občanů do jejich vlasti.

"Máte své vlastní nápady, jste velmi energický člověk. Víte, jak dosáhnout výsledků v zájmu Indie a indického lidu," řekl Putin během neformálního setkání s Módím v rezidenci Novo-Ogarjovo.

Na začátku roku indické úřady apelovaly na Moskvu ohledně krajanů, kteří jsou ve válce na Ukrajině. Indické ministerstvo zahraničních věcí požádalo ministerstvo obrany Ruské federace, aby umožnilo Indům opustit armádu bez čekání na vypršení smluv, napsal The Hindu.

Indické ministerstvo zahraničí tvrdilo, že Indové byli při verbování do ruské armády podvedeni. Náboráři působící v Indii nabízeli občanům země "dobře placená pracovní místa v Rusku" a slibovali, že pomohou mladým lidem s přijetím na soukromé ruské univerzity.

Na začátku března indický Ústřední úřad pro vyšetřování (CBI) oznámil, že za pouhý měsíc bylo do ruské armády podvodně naverbováno asi 35 indických občanů. Celkem jich může být více než sto. Současně byli dva zabiti a několik dalších bylo vážně zraněno.

V květnu byla v Indii chycena síť šesti lidí, kteří verbovali místní obyvatele, aby byli posláni do války na Ukrajině. Podle vyšetřování jednali prostřednictvím sociálních sítí a místních náborářů v několika státech.

Indické ministerstvo zahraničí uvedlo, že každý případ oklamání Indů, aby se zúčastnili války, je s Moskvou "silně diskutován". Na jaře se ministerstvu zahraničí podařilo vrátit několik indických žoldnéřů do vlasti.

Indický premiér Naréndra Módí přiletěl do Ruska 8. července na dvoudenní návštěvu. "Těšíme se na další prohlubování zvláštního a privilegovaného strategického partnerství mezi našimi zeměmi, zejména ve futuristických oblastech spolupráce," napsal v ruštině na sociálních sítích X (bývalý Twitter).

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
1759

Diskuse

Obsah vydání | 15. 7. 2024