Zpravodajská výhoda Američanů

30. 6. 2023

čas čtení 3 minuty
Spojené státy opět věděly mnohem dříve než ostatní, jaké dramatické události se v Rusku odehrají. Vybraní politici byli o Wagnerových plánech informováni již v polovině června. Nyní Washington oficiálně zaujímá stanovisko – a tajně reaguje na jiné úrovni, upozorňuje Stefanie Bolzenová.

Celé týdny před ruskou invazí 24. února 2022 americké zpravodajské služby varovaly před plány Vladimira Putina. Zatímco Evropané buď nebyli schopni tato varování sdílet kvůli nedostatku informací, nebo je z politických důvodů vůbec nechtěli slyšet, Washington měl o válečném cíli Moskvy alespoň v základu jasno.

V případě krátkého povstání wagnerovských vojsk minulý víkend se opět otevřela informační mezera. Zatímco Evropané byli až do skutečných událostí bezradní, o plánech šéfa Wagnera Jevgenije Prigožina informovaly americké tajné služby už v polovině června. Osm příslušných předsedů Senátu, Sněmovny reprezentantů a čtyři zástupci příslušných výborů obdrželi přísně tajné informace.

Ale v jednom ohledu jsou USA a Evropa na stejné úrovni: Ve své opatrné reakci na to, co se děje v Rusku. "Budeme pokračovat v hodnocení dopadu událostí z tohoto víkendu a důsledků pro Rusko a Ukrajinu," řekl v pondělí v Bílém domě americký prezident Joe Biden. Na klasifikaci je však ještě příliš brzy.

Mluvčí Národní bezpečnostní rady John Kirby potvrdil, že o víkendu proběhla přímá jednání s Moskvou. Washington v nich dal jasně najevo, že s Prigožinovým povstáním nemá nic společného. USA by rády, aby je Putinova propaganda nevykreslovala jako podporovatele wagnerovského povstání.

Západní státy zároveň podle informací „Politico“ naléhají na vládu v Kyjivě, aby využila nepokojů a rozptýlení a v neposlední řadě stažení wagnerovských jednotek ke své protiofenzívě. V poslední době postupovala jen pomalu.

Je zarážející, jak silně vysocí američtí představitelé zdůrazňují Putinovu slabost, jak odhalila Prigožinova konfrontace. „Putin je mnohem slabší, úplně jiný člověk, než býval. Je izolovaný a pomalý v rozhodování,“ řekl Kevin McCarthy, vůdce republikánské většiny ve Sněmovně reprezentantů USA. Ministr zahraničí Antony Blinken již v neděli představil americké čtení. „Podívejme se na to takto: Před 16 měsíci byly ruské jednotky před Kyjivem. Předpokládali jsme, že za pár dní obsadí hlavní město a vymažou zemi z mapy jako nezávislý stát,“ uvedla Blinkenova analýza. "To, co nyní vidíme: Rusko musí bránit Moskvu před Putinovými vlastními žoldáky. Jsou nejrůznější otázky, na které bude muset Putin v nadcházejících týdnech a měsících odpovědět. Mluvčí Rady bezpečnosti Kirby v pondělí řekl, že americké služby dohlížejí na situaci „jak nejlépe je to možné“.  "Neexistuje ale žádný důkaz, že Rusko zamýšlí použít jaderné zbraně na Ukrajině."

 Povstání "zraňuje Putina nejen politicky a pokud jde o jeho autoritu v Rusku, ale také pokud jde o válku na Ukrajině," řekl Mike Turner, předseda sněmovního výboru pro zpravodajství. Turner, který je republikánem, byl jedním z osmi kongresmanů, kteří byli tajnou službou informováni o Prigožinových plánech v polovině června. Peter Dickenson, expert na Ukrajinu z Atlantické rady ve Washingtonu, k ruským vojenským schopnostem: "Samozřejmým důsledkem Wagnerova povstání je oslabení ruských jednotek na Ukrajině. Na podporu povstání bylo z Ukrajiny staženo více než 22 000 Wagnerových vojáků. To je asi pět procent celkových ruských ozbrojených sil v zemi. Důležitější je, že to byly nejefektivnější jednotky v ruské armádě a byly zodpovědné za téměř všechny vojenské úspěchy minulého roku," řekl Dickenson.

Zdroj v němčině: ZDE

0
Vytisknout
4690

Diskuse

Obsah vydání | 4. 7. 2023