Pokud se má Rusko vrátit k úmrtnosti z posledních let SSSR, musí zdvojnásobit výdaje na zdravotnictví

3. 7. 2023

čas čtení 1 minuta
Akademik Robert Nigmatullin tvrdí, že navzdory pokroku každý rok umírá o 200 000 Rusů více než na konci existence Sovětského svazu. To vytváří vážný nedostatek pracovních sil a tím poškozuje ekonomiku. A aby se Moskva vrátila na sovětskou úroveň, musí zvýšit výdaje na zdravotní péči ze současných 4 % HDP na 7-8 %.

Úmrtnost obyvatelstva v produktivním věku je kolosálním ekonomickým problémem. V mnoha oblastech panuje nedostatek lidí. Neexistuje však dostatečné pochopení souvislosti mezi tímto problémem a výdaji na zdravotní péči.

A tento socioekonomický problém se bude jen zhoršovat, protože Rusko už nemůže dovážet špičkové lékařské novinky, ale musí s nimi přijít samo. Což bude nevyhnutelně vyžadovat ještě více výdajů na lékařskou vědu a poskytování zdravotní péče, než by tomu bylo v opačném případě.

Ale místo toho Moskva výdaje v této oblasti omezuje nebo zneužívá peníze přidělené na zdravotní péči spíše na byrokracii než na skutečnou zdravotní péči. To téměř jistě zaručuje, že v budoucnu úmrtnost ještě vzroste a ekonomika se bude dál propadat.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
4958

Diskuse

Obsah vydání | 7. 7. 2023