Rusko po Prigožinovi

3. 7. 2023

čas čtení 2 minuty
Prigožinova vzpoura "nezměnila a nemohla změnit" základní zákony řídící současný neosovětský systém v Rusku. Vývoj však urychlila do té míry, že se Vladimír Putin musí brzy rozhodnout, zda bude novým Stalinem, nebo novým Gorbačovem, tvrdí Dimitrij Savvin.

Prigožin se sice nedostal do Moskvy, ale svým jednáním účinně ukončil "dobu polovičatých opatření", která charakterizuje současný Kreml zejména v poslední době. Nyní tedy musí Putin učinit jasnou volbu.

Tři věci jsou jasné: Byla skutečná revolta, ukázala mimořádnou degradaci systému a jeho silové struktury a jako taková představovala pro Putina velmi vážnou hrozbu, protože "zničila obraz Putina jako diktátora s absolutní mocí. A to je možná nejvýznamnější výsledek ze všech."

Neosovětský autoritářský systém, který Putin vytvořil, potřebuje takového diktátora, aby přežil. Pokud se vyskytnou problémy, musí být tvrdě odstraněny, nebo celý systém brzy přestane fungovat a stále více lidí ho bude tak či onak zpochybňovat.

V blízké budoucnosti bude buď rozjet mechanismus perestrojkové transformace, nebo masového teroru a očisty státního aparátu. Existují důvody domnívat se, že obojí je možné a ani jedno nelze v současné době vyloučit.

Logika Putinova režimu směřuje ke stalinistické variantě, ale logika zkušenosti obyvatelstva a současná izolace Ruska od mezinárodní ekonomiky kvůli válce s Ukrajinou ukazuje na druhou. Je ovšem důležité si uvědomit, že ani jedna z nich nebude signalizovat revoluci, nicméně každá může k ní může otevřít cestu.

Dalším odhalením je, že když se objevila skutečná hrozba pro Putinův režim, ani jeden opozičník nebyl schopen nabídnout jakýkoli skutečný akční plán, nemluvě o tom, že by sám demonstroval moc. Aspirující opoziční skupiny se omezily na debaty o tom, zda podpořit Putina nebo Prigožina.

Je pravděpodobné, že Putin bude usilovat – a skutečně již usiluje – o příměří. Protože to, co chce, není mír, ale prostor k nadechnutí. Poté zjistí, že je snadné znovu zahájit válku. Jakým směrem se Rusko nyní vydá, zůstává nejisté, ale jedna věc je jasná: Putin bude nyní muset učinit některá velmi závažná rozhodnutí; v opačném případě to udělá někdo jiný místo něho.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
4630

Diskuse

Obsah vydání | 7. 7. 2023