V ruských nemocnicích začnou "léčit" homosexualitu

30. 6. 2023

čas čtení 2 minuty
Od 1. července se na neuropsychiatrických odděleních a poliklinikách v Rusku objeví kanceláře sexuologů, ve kterých budou lékaři pomáhat lidem "trpícím duševními poruchami spojenými se sexuálním vývojem a orientací".

Čerta o tom píše s odkazem na příslušné nařízení ministerstva zdravotnictví, které bylo zveřejněno 14. listopadu 2022.

Text dokumentu uvádí, že sexuolog by měl pomáhat pacientům, kteří mají poruchy sexuálního vývoje a orientace, genderové identity a sexuálních preferencí, stejně jako pacientům s "rodinně-sexuálními disharmoniemi, sexuálními dysfunkcemi".

Ve své práci může sexuolog použít "donucovací opatření lékařské povahy" vyvinutá společně s psychiatrem, uvádí se v řádu.

"Pomoc takového specialisty (sexuologa) je nezbytná, pokud se člověk chce zbavit frigidity, impotence nebo poruch sexuálního chování, jako je fetišismus, masochismus, sadismus, exhibicionismus a dokonce i s takovými, mírně řečeno, nestandardními preferencemi, jako je autoerotika, homosexualita, sodomie," píše oficiální vydavatel federálních zákonů, Parlamentní listy.

Současně se formulace použitá v objednávce shoduje s Mezinárodní klasifikací nemocí (ICD-10), kterou Rusko přijalo v roce 1997. Podle této klasifikace není homosexualita považována za duševní poruchu, říká Xenia Michajlova, právnička LGBT skupiny Vychod.

V tomto ohledu vznik kanceláří sexuologů neznamená začátek konverzní terapie, ale vzhledem k pozměňovacím návrhům přijatým v prvním čtení, které zakazují změnu pohlaví a zákon o "propagandě LGBT", lze očekávat cokoli, zdůrazňuje Michajlova.

"Na základě skutečnosti, že legislativa týkající se veřejných projevů ne-heterosexuální orientace nebo uznání osoby jako trans osoby je stále přísnější, existují důvodné obavy, že tito odborníci nebudou dodržovat ICD-10 a moderní léčebné protokoly," poznamenává Michajlova.

V prosinci loňského roku ruský prezident Vladimir Putin podepsal zákon zakazující "LGBT propagandu". Návrh zákona zavádí administrativní odpovědnost za "propagandu netradičních sexuálních vztahů, pedofilii a změnu pohlaví mezi dětmi a dospělými".

Za porušení zákona občany bude pokuta od 100 do 200 tisíc rublů. Úředníci zaplatí od 200 do 400 tisíc, právnické osoby čelí pokutě ve výši 1 až 2 miliony rublů.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
5115

Diskuse

Obsah vydání | 4. 7. 2023