Co si v Číně myslí o nezávislosti Jakutska

30. 6. 2023

čas čtení 2 minuty
Před konferencí, jíž se účastní představitelé Sachy (Jakutska) a Číny, čínští analytici tvrdí, že v Saše je touha po nezávislosti rozšířená, ale Rusko ji nikdy nedovolí - vzhledem k významu republiky pro ekonomické a geopolitické cíle Moskvy.

Zarážející je, říká ruský analytik Ivan Dalnyj, že čínská propaganda ohledně nezávislosti Jakutska [Sachy] doslovně opakuje analogické prohlášení našich západních oponentů, včetně ukrajinských.

Rozdíl je pouze v tom, že Číňané při řešení svých vlastních úkolů pracují na svém domácím publiku, zatímco Západ a jeho ukrajinští agenti pracují na ruském, včetně přímo jakutského v jazyce mezinárodní komunikace - což je podle okolností buď ruština, nebo angličtina.

Na základě článků, které se objevily v posledních několika týdnech na čínské blogové platformě Sohu.com, Dalnyj vyvozuje tři základní závěry o čínských záměrech.

Za prvé, články naznačují, že Číňané věří, že Sacha je druhé největší území na světě obývané zástupci "žluté rasy" (po Číně) ... a je již spojen s Čínou úzkými historickými vazbami.

Sacha je "mimořádně bohatá na užitečné minerály, ale těžké přírodní podmínky a extrémně obtížná ekonomická situace nutí lidi masivně odcházet z této oblasti a v dohledné budoucnosti hrozí její úplné vylidnění, pokud se sem případně nenastěhují Číňané.

A za třetí, tyto články tvrdí, že čínsko-sachské vztahy musejí být rozvíjeny tak široce, jak je to možné, protože kromě oboustranných výhod takové spolupráce, to časem přinese Saše určitou nezávislost - což je něco, co nemůže dosáhnout na vlastní pěst.

Jeden z nich Článek uvádí, že v posledních letech se vojenská síla a ekonomická situace Ruska propadla. Odchod Sachy z područí Ruska by nejen způsobil šok jeho národní moci, ale měl by dopad na jeho mezinárodní pověst. "Proto sen o nezávislosti Sachy zůstane fantazií."

Navzdory tomuto závěru ale čínští analytici považují za prokázaný fakt že lid Sachy a dokonce i její politické vedení usiluje o nezávislost a považují to za nejdůležitější část jejich agendy. Podle Dalného to však není pravda a Číňané klamou sami sebe.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
4555

Diskuse

Obsah vydání | 4. 7. 2023