Ruská agrese na Ukrajině: Rusko provedlo první noční útok bezpilotními letouny na Kyjev po 12 dnech; ostřelováním Chersonu byli zraněni lidé

2. 7. 2023

čas čtení 9 minut
- Ukrajinská armáda potvrdila, že systémy protivzdušné obrany zničily všechny cíle na přístupu k hlavnímu městu; ruské ostřelování zasáhlo obytnou oblast. sděkuje Ukrajina
 
Rusko provedlo noční útok bezpilotními letouny na Kyjev

Rusko po 12denní přestávce zahájilo noční útok drony na Kyjev, uvedl ukrajinský vojenský představitel; systémy protivzdušné obrany zničily všechny přilétající drony

"Další nepřátelský útok na Kyjev," řekl Serhij Popko, generálplukovník, který stojí v čele kyjevské vojenské správy. "V tuto chvíli nemáme žádné informace o případných obětech nebo škodách."

Svědci hlásili, že slyšeli výbuchy připomínající zvuk systémů protivzdušné obrany zasahujících cíle, ale bezprostřední informace o rozsahu útoku nebyly k dispozici.

- Ukrajinský velitel prohlásil, že vysoce mobilní francouzská bojová vozidla pěchoty AMX-10 RC - někdy označovaná jako lehké tanky - jsou "nepraktická" pro útoky na frontě, a sděluje, že jedna čtyřčlenná posádka již zahynula kvůli tenkému pancíři vozidla.

Ukrajinský prezident Zelenskyj poděkoval francouzskému prezidentovi Macronovi za zaslání lehkých bojových tanků do Kyjeva a ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov byl natočen, jak se v jednom z nich veze.

Kyjev v dubnu uvedl, že francouzská vozidla - určená k ozbrojenému průzkumu a útokům na nepřátelské tanky - jsou již v provozu.

Podle agentury AFP však 34letý velitel praporu v rámci 37. námořní brigády, který používá volací znak Spartanec, uvedl, že "tenké pancéřování" těchto tanků znamená, že je lze použít jako palebnou podporu, ale ne při útocích na frontě.

"Bohužel došlo k jednomu případu, kdy posádkav tomto  vozidle zahynula," řekl major agentuře AFP.

"Došlo k dělostřeleckému ostřelování a střela explodovala v blízkosti vozidla, střepiny prorazily pancíř a muniční sada explodovala." Dodal, že všichni členové čtyřčlenné posádky uvnitř zahynuli.

"Děla jsou dobrá, pozorovací zařízení jsou velmi dobrá. Ale bohužel je tam tenký pancíř a je nepraktické je použít v první linii (útoku)," řekl Spartanec.

Velitel praporu údajně nepříznivě srovnával vozidla francouzské výroby s obrněnými vozidly typu MRAP, jako jsou americké Oshkosh a britské Husky, které by podle něj mohly odolat přímému zásahu raketovými granáty.

 
Při ruském ostřelování Chersonu bylo zraněno několik lidí, sděluje Ukrajina

Podle zprávy regionální vojenské správy z 2. července, která byla zveřejněna ve 12 hodin, zasáhlo ruské ostřelování obytnou čtvrť v Chersonu a zranilo několik lidí, informuje Kyiv Independent.

Ostřelování zasáhlo výškovou obytnou budovu, lékárnu a restauraci. Mezi oběťmi, které jsou nyní ošetřovány v nemocnici, je i 50letý muž.

Těžké boje údajně pokračují v Chersonu, poblíž zničeného Antonivského mostu přes Dněpr.

- Mediální holdingová skupina šéfa skupiny Wagner ukončí činnost

Mediální holdingová skupina Jevgenije Prigožina ukončí činnost, uvedl ředitel jednoho z jejích médií. Topoukazuje na zhoršující se situaci šéfa žoldnéřů týden po krachu krátké vzpoury, kterou zinscenovali jeho bojovníci ze skupiny Wagner, píše agentura Reuters.

Podle dohody, která vzpouru zastavila, mohl Prigožin, bývalý spojenec prezidenta Vladimira Putina, odejít do exilu v Bělorusku a jeho muži dostali na výběr, zda se k němu připojí, budou začleněni do ruských ozbrojených sil, nebo se vrátí domů.

Média Patriot Media, jejichž nejvýznamnějším výstupem byl zpravodajský web RIA FAN, zaujímala silně nacionalistickou, prokremelskou redakční linii a zároveň pozitivně informovala o Prigožinovi a jeho skupině Wagner.

"Oznamuji naše rozhodnutí ukončit činnost a opustit informační prostor země," uvedl ředitel RIA FAN Jevgenij Zubarev ve videoklipu, který byl v sobotu pozdě večer zveřejněn na účtech holdingu na sociálních sítích. Zubarev neuvedl žádný důvod tohoto rozhodnutí.

Ruský deník Kommersant v pátek informoval, že ruský úřad pro dohled nad komunikacemi Roskomnadzor zablokoval média spojená s Prigožinem, aniž by uvedl další podrobnosti. Agentura Reuters uvedla, že v neděli nebylo možné dozorčí orgán zastihnout, aby se k tomu vyjádřil.

Ruská média rovněž informovala, že byla rozpuštěna "továrna na trolly", kterou Prigožin údajně využíval k ovlivňování veřejného mínění v zahraničí včetně USA.

- Polsko vyšle na hranice s Běloruskem 500 policistů, uvedl polský ministr vnitra Mariusz Kaminski, informovala agentura Reuters.

"Vzhledem k napjaté situaci na hranicích s Běloruskem jsem se rozhodl posílit naše síly o 500 polských policistů z preventivních a protiteroristických jednotek," napsal na Twitteru.

Minulý týden Varšava oznámila zpřísnění bezpečnostních opatření kvůli obavám z přítomnosti skupiny Wagner v Bělorusku. Rozhodnutí ruského prezidenta Vladimira Putina nabídnout vojákům této soukromé vojenské společnosti možnost přesunu do Běloruska vyvolalo mezi východními členy NATO obavy, že jejich přítomnost způsobí v regionu větší nestabilitu.

Vůdce polské vládnoucí nacionalistické strany Právo a spravedlnost (PiS), vicepremiér Jaroslaw Kaczynski, ve středu prohlásil, že Polsko se domnívá, že v Bělorusku již může být asi 8 000 Wagnerových vojáků. Uvedl, že Polsko podnikne dočasné i trvalé kroky k posílení hranice, včetně posílení přítomnosti bezpečnostních sil a zvýšení opevnění.

Náměstek ministra zahraničí Pawel Jablonski ve čtvrtek na otázku, zda by Brusel měl Varšavě pomoci tato opatření zaplatit, odpověděl: "Polsko to očekává."

- Letecká společnost Rossiya Airlines, součást ruské skupiny Aeroflot, údajně obnovila pravidelné lety na Kubu, které byly pozastaveny poté, co západní země v reakci na invazi Ruska na Ukrajinu uzavřely svůj vzdušný prostor.

První let, který začne létat dvakrát týdně, odstartoval v sobotu z moskevského letiště Šeremetěvo do kubánského letoviska Varadero, uvedl Aeroflot podle agentury Reuters.

Ruské aerolinky pozastavily lety na Kubu, do Mexika a Dominikánské republiky loni 28. února, čtyři dny po invazi.

Místopředseda vlády pro cestovní ruch, sport, kulturu a komunikace Dmitrij Černyšenko v květnu oznámil, že pravidelné lety na Kubu obcházející vzdušný prostor "nepřátelských" zemí budou obnoveny do července.


- Čtyřicet diplomatů a zaměstnanců ruského velvyslanectví v Bukurešti mělo v sobotu na žádost vlády opustit Rumunsko, protože vztahy mezi oběma zeměmi se od ruské invaze na Ukrajinu zhoršily, uvedla agentura AFP.

Jedenáct diplomatů a 29 technických a administrativních pracovníků v doprovodu svých rodin "opustí Rumunsko na palubě civilního letadla ruské letecké společnosti", uvedlo rumunské ministerstvo zahraničí.

Rumunské vysílání ukázalo letoun Iljušin Il-96, který přistával na bukurešťském letišti. Podle letištních zdrojů citovaných v místním tisku mělo vzlétnout později v sobotu, uvedla agentura AFP.

Rozhodnutí "odráží současnou úroveň bilaterálních vztahů ... poté, co Moskva zahájila agresivní válku proti Ukrajině", uvedlo rumunské ministerstvo zahraničí.

Úřady podaly žádost 8. června a daly Moskvě 30 dní na její splnění.


- Podle nejnovější zpravodajské zprávy britského ministerstva obrany Rusko zrušilo mezinárodní leteckou přehlídku Maks 2023, a to pravděpodobně z bezpečnostních důvodů po nedávných útocích bez posádky na území země.

    Rusko zrušilo opakování mezinárodní letecké přehlídky Maks v roce 2023. Přehlídka Maks, která se koná každý druhý rok nedaleko Moskvy, představuje ruský civilní a vojenský letecký sektor a stala se klíčem k zajištění exportních zákazníků.

    Přehlídka byla pravděpodobně zrušena především z důvodu skutečných bezpečnostních obav po nedávném útoku na letadla bez posádky na území Ruska. Organizátoři si byli s velkou pravděpodobností také vědomi možného poškození pověsti, pokud by se jí zúčastnilo méně mezinárodních delegací.

    Válka byla pro ruskou leteckou komunitu mimořádně náročná. Odvětví se potýká s mezinárodními sankcemi; vysoce kvalifikovaní odborníci jsou vybízeni, aby sloužili jako pěšáci ve vlastní domobraně kosmické agentury Roskosmos. Mezitím se vrchní velitel leteckých a kosmických sil, generál Sergej Surovikin, od neúspěšné vzpoury skupiny Wagner, pro kterou sloužil jako kontaktní místo s ruským ministerstvem obrany, neobjevil na veřejnosti.


- Ultranacionalistická Liberálně demokratická strana Ruska pracuje na návrhu zákona, který by dočasně zakázal cestování blízkých příbuzných vysoce postavených úředníků do "nepřátelských zemí", informuje státní tisková agentura RIA.

Rusko považuje za "nepřátelské" všechny země, které na něj uvalily sankce kvůli invazi na Ukrajinu.

Omezení se mohou týkat i příslušníků orgánů činných v trestním řízení, soudců, vrcholných manažerů státních podniků a představenstva centrální banky.

Poslanec dolní komory ruského parlamentu Sergej Karginov uvedl, že cesty do těchto západních zemí jsou "nejen nepřípustné, ale i nebezpečné".


- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj varoval před "vážnou hrozbou", že by Rusko mohlo být připraveno vyprovokovat lokální výbuch v Záporožské jaderné elektrárně.

    


1
Vytisknout
3596

Diskuse

Obsah vydání | 4. 7. 2023