Rusko 2023: Nedokončená vzpoura

30. 6. 2023

čas čtení 1 minuta
Prigožinova vzpoura není "konec historie, ale její začátek", říká Kirill Rogov. Vzpoury, dokonce i když selhaly, velmi často v historii bývají předzvěstí a počátkem procesu, který vede více či méně rychle k revoluci, puči nebo občanské válce.

Výskyt vzpoury je projevem procesu, který může být definován jako kolaps řádně fungujícího státu. Jde o trend typický pro stárnoucí personalistický režim, kde formální instituce byly po dlouhou dobu podřízeny osobním vazbám.

Takové vzpoury nevyhnutelně vyvolávají v myslích elit otázky, co mohou čekat, pokud vůdce, který dříve garantoval stabilitu, nyní, zdá se, že ztratil schopnost tak činit.

Co se zřejmě stane příště a jak rychle, to závisí zejména na dvou věcech: Odmítne Putin Šojgua a jeho vyšší generály, stejně jako Prigožina? A potrestá ruská vláda příslušníky Prigožinových sil, kteří během vzpoury zabili ruské vojáky?

Pokud Putin udělá to první, bude to zavánět dohodou, která bude dále nahlodávat jeho autoritu. A pokud ruský stát neudělá to druhé, bude to pravděpodobně znamenat, že Kreml zůstane bez efektivní armády - a jen podpoří další výzvy, politické a vojenské, vůči jeho slábnoucí moci.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
4407

Diskuse

Obsah vydání | 4. 7. 2023